Demonštrácia v Bratislave: Rozhnevaný dav protestoval a kričal „Preč s Matovičom!“
26 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Bratislava bola po dlhých mesiacoch opäť miestom protestu. Organizátorom bol tentokrát Odborový zväz KOVO. Rozhnevaný dav sa zameral najmä na jednu osobu. Výkriky „Preč s Matovičom!“ dali jasne najavo, koho Slováci nenávidia.


Dnešné protestné zhromaždenie s názvom „Zastavme rozvrat sociálneho štátu“ organizoval Odborový zväz KOVO. Jeho účastníci sa spred budovy ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny presunuli na Námestie SNP, uvádza portál noviny.sk.
Nespokojní odborári aj ľudia vláde vykričali, s čím sú nespokojní

„Podporiť ho mohol každý, kto nesúhlasí so znižovaním svojho sociálneho štandardu v dôsledku rôznych, narýchlo a bez diskusie či akceptácie pripomienok, prijímaných legislatívnych zmien,“ uviedla hovorkyňa OZ KOVO Anita Fáková. OZ KOVO chcel týmto protestom poukázať aj na viaceré sporné legislatívne normy, akými sú novela Zákonníka práce, zníženie výšky minimálnej mzdy, odpojenie príplatkov a stupňov náročnosti práce, ktoré sú na ňu naviazané, zrušenie dôchodkového stropu a 13.dôchodkov, chaotickú dôchodkovú reformu, eliminovanie výhod vyplácania 13. a 14. platu (zavedením daní a odvodov pri ich vyplácaní prestáva byť tento „benefit“ pre zamestnávateľov zaujímavý, takže ho nebudú akceptovať) či na zrušenie dotovaných obedov pre deti a zrušenie extenzií (rozširovania) kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa.



Pred ministerstvom vystúpil Emil Machyna, predseda Rady OZ KOVO a Monika Benedeková, podpredsedníčka Rady OZ KOVO. Na Námestí SNP si zobrali slovo aj zástupca Konfederácie odborových zväzov a regionálni predstavitelia OZ KOVO.

Cieľom protestu bolo upozorniť vládu, ministra práce a poslancov, že ľudia, zamestnanci a občania nie sú spokojní so spôsobom ich práce a znižovaním svojho sociálneho postavenia, ale ani s tým, ako sú odbory ako zástupcovia zamestnancov pri legislatívnych rokovaniach v tripartite obchádzaní a ich pripomienky pri prijímaní rôznych opatrení a zákonov neakceptované.

Neskoro, trápne a smiešne! Hovorí aj o dnešných odborárskych protestoch Ján Baránek
26 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová