Vedci objavili sľubný liek na syndróm dráždivého čreva. Ide o jed tarantuly
25 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Zložka jedu tarantuly bola identifikovaná ako sľubný liek syndrómu dráždivého čreva (IBS), chronickej poruchy, na ktorú v súčasnosti nemáme liek. Chemická látka bola úspešne otestovaná na myšiach, informuje portál RT.


IBS je bežný chronický stav, ktorý môže spôsobiť bolesti brucha a ďalšie nepríjemné príznaky. Presné dôvody a spôsob jeho vývoja zostávajú nejasné a neexistuje žiadna konkrétna liečba. Niektorým pacientom môže pomôcť zmena stravovania.

Skupina vedcov z Austrálie, USA a Nemecka možno objavila metódu na výrazné zlepšenie kvality života pacientov trpiacich IBS.

Štúdia bola zverejnená v časopise Pharmacology & Translational Science. Zameriavala sa na testovanie špecifického proteínu, ktorý sa nachádza v jede niektorých tarantúl.

Nedávny masaker v Burkine Faso vykonali deti do 14 rokov. OSN je pobúrená
Organizácia Spojených národov (OSN) odsúdila použitie detských vojakov v Burkine Faso. Pri nedávnom útoku zahynulo viac ako 130 ľudí, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Pavúky produkujú neurotoxíny, chemikálie, ktoré napádajú nervový systém. Čo znamená, že zložky ich jedu ovplyvňujú nervy rôznymi spôsobmi. Nervy sa používajú na signalizáciu bolesti, preto sa pavúčí jed dlho považoval za potenciálny zdroj nových liekov proti bolesti.

Konkrétna chemikália, ktorú skupina testovala, Tsp1a, je odobratá z peruánskej tarantule. Veddcom sa ju však teraz podarilo syntetizovať v laboratóriu. Štúdia na myšiach zistila, že jedna dávka Tsp1, ktorá bola aplikovaná do hrubého čreva, významne znížila výskyt reflexu bolesti. To malo za následok úľavu od bolesti.

Okrem toho sa Tsp1a „javil ako vysoko selektívny a nezasahoval do iných funkcií tela, čo naznačuje, že by sa mohol bezpečne používať u ľudí“.

Štúdia sa javí ako nádej pre potenciálnu liečbu chronickej bolesti IBS. Budú však potrebné dôkladnejšie štúdie o jej aktivite v tele a imunitnom systéme, tvrdia vedci.

Rusko zverejnilo video z vpádu britskej lode do blízkosti Krymu, čo vyvracia londýnsku verziu (VIDEO)
Rusko zverejnilo video, ktoré ukazuje plavidlo pobrežnej stráže, ktoré varuje loď britského kráľovského námorníctva, že narušuje štátne hranice. Následne vystrelilo varovné výstrely na britskú vojnovú loď, čím je spochybnené tvrdenie Londýna,... Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Lukáš Leca