Hrôza na južnej Morave: Tornádo ničilo obce, traja ľudia sú mŕtvi a stovky zranené! (VIDEO)
25 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Príroda už nie raz dokázala svoju obrovskú silu. Na vlastnej koži sa o tom mohli presvedčiť aj obyvatelia štyroch obcí južnej Moravy. Záchranári tam zaznamenali tri obete na životoch a stovky zranených. Tornádo obec Hrušky takmer z polovice zrovnalo so zemou.


Také desivé tornádo si na južnej Morave nepamätá nikto. Najväčšia skaza sa odohrala v okrese Hodonín, neďaleko slovenského Holíča. Počas masívnych búrok sprevádzaných krupobitím sa objavil silný veterný vír, ktorý spôsobil rozsiahle škody. Najhoršie na tom boli v obciach Moravská Nová Ves, Lužice, Mikulčice a Hrušky, informuje portál pravda.sk, podľa ktorého záchranári zaznamenali tri obete a stovky zranených.
Vietor odniesol strechu športovej haly, poškodila štadión a domov seniorov

Veterné tornádo zanechalo po sebe doslova spúšť. Zdroj: FB / HZS Jihomoravského kraje


Podľa meteorológov išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o tornádo. Ak sa to potvrdí, išlo by o prvé tornádo v Čechách od mája 2018. Jeho silu odhadujú meteorológovia najmenej na stupeň tri. To znamená, že rýchlosť vetra mohla prekročiť aj tristo kilometrov za hodinu. V obci Hruška, ktorú tornádo z polovice zrovnalo so zemou, silný vietor odniesol strechu z miestneho kostola. Poškodil aj viacero áut, ktoré doslova vymrštil na domy. Veľké škody však uragán napáchal aj inde. V Lužiciach a Hodoníne sa miestni zhodujú v tom, že je to ako apokalypsa. V samotnom meste Hodonín búrka odniesla strechu športovej haly, poškodila štadión a domov seniorov, v ktorom utrpelo zranenia viacero dôchodcov. Televízia ČT24 informovala, že nemocnica v Hodoníne hlási desiatky zranených a v postihnutých obciach sú stovky poškodených domov, ale aj stovky zranených ľudí, ktorí zostali zavalení pod zrútenými domami.



Záchranári sa totiž na mnohé miesta ešte nedostali. „Povolávame ďalšiu pomoc, pomáha nám armáda, susedia z Rakúska, Slovenska,“ povedala v noci pre Českú televíziu Michaela Bothová, hovorkyňa juhomoravských záchranárov. Riaditeľ nemocnice v Hodoníne Antonín Tesařík pre ČT 24 uviedol, že v nemocnici zomrela jedna osoba a zhruba dve stovky boli privezené na ošetrenie. Nemocnica v meste Břeclav prijala viac než 50 zranených. Juhomoravskí hasiči vyhlásili udalosť tretieho stupňa v okresoch Břeclav a Hodonín a varovali obyvateľov, aby nevychádzali na ulice.

Tornádo na východe Slovenska - hlásia materiálne škody! (VIDEO)
Bláznivý apríl pokračuje. Studený front priniesol intenzívne búrky. Zapríčinil predovšetkým na východe republiky padajúce krúpy s priemerom niekoľkých centimetrov. Portál imeteo.sk dokonca informuje o tornáde. V obci Ortáše malo spôsobiť... Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | René Skalný / TASR

Búrky môžu byť stále sprevádzané prívalovým dažďom aj väčšími krúpami

Pomoc postihnutým oblastiam avizoval aj premiér Eduard Heger. Na Morave zasahovalo sedem sanitiek a k hraniciam sa už presunuli aj hasiči z Bratislavy a Trnavy. Pacientov zo zasiahnutých oblastí sú pripravené prijať Univerzitná nemocnica v Bratislave i nemocnice v Myjave, Skalici a Malackách. Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje, že na slovensko-českom pohraničí aj naďalej vznikajú búrky, ktoré sa presúvajú na severovýchod. Jedna z búrok podľa SHMÚ aktuálne smeruje z Kysúc na Hornú Oravu a do Poľska a vykazuje mimoriadnu bleskovú aktivitu.

„Ďalšie búrky sú západne až severozápadne od Trenčianskeho kraja a zasiahnu krajný severozápad Slovenska,“ spresnil SHMÚ, podľa ktorého búrky môžu byť stále sprevádzané prívalovým dažďom, krúpami, a to aj väčšími a nárazovým vetrom. Niekoľko superciel sa večer vyskytovalo v tesnej blízkosti slovenského územia v okolí okresu Skalica. Tá najjužnejšia z nich zasiahla aj územie SR. „S veľkou pravdepodobnosťou supercela prinesie prívalový dážď, krúpy a silný nárazový vietor,“ upozornil na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav.

VIDEO: Obrovské tornádo zmenilo deň na noc
28 | 05 | 2019 | redakčný výber, youtube.com