Stav očkovania je dôsledkom manažmentu pandémie a nie nezaočkovaných, tvrdí Lintner
24 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Čo si má myslieť nezaočkovaný človek, keď číta, aký je potencionálne nebezpečný a pritom žije s jednou obličkou? A špecialista mu povie, že sa nemá očkovať? A iný mu povie, že už mal byť dávno zaočkovaný? Vari nemá nárok na slobodu v tom zmysle, ako sa požaduje pre očkovaných? Stav očkovania na Slovensku je dôsledkom manažmentu pandémie a nie nezaočkovaných." Citát Ľubomír Lintner


"Už som to raz napísal, ale znovu to zopakujem. Nechcem byť ako v areáli u Pinela," napísal opäť na sociálnej sieti Ľubomír Lintner. Novinár a bývalý poslanec NR SR za stranu ANO vo svojom poslednom príspevku na Facebooku opäť prirovnáva Slovensko k Pinelovmu areálu a zdôvodnil aj prečo.
Testy budú vyžadovať, mobilné odberné miesta fungujú iba do konca júna

Lintner v úvode príspevku poukazuje na to, že mobilné odberné miesta (MOM), v ktorých sa ľudia môžu otestovať Ag testami nevedia, či budú fungovať aj po konci júna. "Štát vyžaduje od organizátorov festivalov, futbalových stretnutí, či pri návšteve zariadenia pre seniorov negatívny test. V období vrcholu pandémie štát cez ministerstvo zdravotníctva prispieval na viac ako 800 MOM. V súčasnosti ich je 524. Na konci júna odberovým miestam končia zmluvy, ale či budú, alebo nebudú pokračovať nevedia," píše Lintner.

V príspevku spomína aj vyjadrenie ministra zdravotníctva Lengvarského, ktorý hovorí o znížení počtu MOM. Fungovať by malo ostať okolo 200 z nich. Spomína novú testovaciu stratégiu, ktorú podľa hovorkyne Zuzany Eliášovej ministerstvo zdravotníctva predstaví v najbližších dňoch. Zaujíma ho, aká bude dostupnosť MOM od konca júna, čo je takmer o týždeň a poukazuje na to, že odpoveď ešte stále neexistuje.

Človek na Slovensku musí nadobudnúť pocit, že sa z krajiny stal areál u Pinela, píše Ľubomír Lintner
Podal demisiu, vzal späť demisiu. Sputnik V do 60 rokov, o deň neskôr už aj nad 60 rokov. Reforma daní a odvodov pripravená, ale nikto o nej nič nevie. Prečo ešte fungujú MOM? Pýta sa ten, kto ich zriadil. Hodinky za 40 000 eur? Veď to je iba... Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Plány chýbali a chýbajú

"Na Slovensku sa v opatreniach improvizovalo. Plány neexistovali. Ani v testovacej, ani v očkovacej stratégii," píše. Preto ho prekvapujú masívne hlasy odborníkov a novinárov o nezodpovednosti ľudí, ktorí sa doteraz nedali zaočkovať. Ľubomír Lintner ďakuje predsedovi lekárskeho odborového združenia Petrovi Visolajskému, ktorý označil za alibizmus zdôvodňovať nízku zaočkovanosť neochotou ľudí alebo aktivitami antivaxerov.

Lintner neobhajuje negatívny postoj k očkovaniu, ale nerozumie vytváraniu atmosféry v duchu obviňovania nezaočkovaných z intenzity tretej vlny.  "A čo tých 60 tisíc fanúšikov sediacich tesne vedľa seba bez rúšok na Puskásovom štadióne v Budapešti pri zápasoch Maďarov s Portugalcami a s Francúzmi? Čo s tým majú nezaočkovaní? Pýta sa. "Nezaočkovaní ľudia určite nebudú ani podstatnou príčinou vzniku tretej vlny a ani faktorom, ako Slovensko zvládne tretiu vlnu," zdôrazňuje Ľubomír Lintner.

Sledujme Britániu, od očkovania koronavírus nezmizne, odkazuje Visolajský
Leto nás pred treťou vlnou nezachráni. Dôkazom sú Veľká Británia a Portugalsko. Počet nakazených rastie. Na svedomí to má nová, agresívnejšia indická mutácia Delta variant. Je infekčnejšia, odolnejšia, spôsobuje viac úmrtí a ťažších stavov a... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Matovičov nápad s testovaním bol výsledkom chýbajúcich analýz a nepripravenosti na jeseň

"Vlani po jari manažéri opatrení nepripravili žiadnu analýzu a stratégiu na jeseň. Improvizovalo sa a mohol vzniknúť Matovičov nápad s plošným testovaním. Šokujúco sa mu podriadili nielen občania, ale najmä samospráva a aj lekárska pospolitosť. Bol to iba dôsledok toho, že na stole neexistovali žiadne iné riešenia," upozorňuje Lintner.
Dookola sa zdôrazňuje nutnosť očkovania a vytvára negatívna atmosféra voči nezaočkovaným

Podľa Lintnera Slovensku chýba pandemický zákon. Ten už mal byť dávno prijatí. "Dookola sa zdôrazňuje nutnosť očkovania a vytvára sa negatívna atmosféra voči ľuďom, ktorí nie sú zaočkovaní. Zovšeobecňujúca negatívna atmosféra," píše.
Dva milóny ľudí sa nemohlo na očkovanie vybodnúť kvôli antivaxerom

Podľa Lintnera by sa odborníci mali pýtať prečo sa ľudia na očkovanie vybodli? "Vyčleňovanie na tých dobrých zaočkovaných a zlých, ktorí ešte vakcínu v sebe nemajú, určite nepovedie k pozitívnej atmosfére v krajine," vysvetľuje Lintner.
Nič nevieme o stave zdravotníctva

Aktivita ľudí by podľa Lintnera mohla byť vyššia, keby ľudia vnímali, že zodpovední konajú analyticky, racionálne a systémovo. "V Česku súdy 12. rozhodnutiami zrušili opatrenia ministerstva zdravotníctva, či vlády, pretože boli nedostatočné odôvodnené. Celú jeseň chýbali jasné dáta o stave pandémie. Aktuálny Covid automat sú nejaké tabuľky, ale automat nič nehovorí o personálnom stave a odbornej schopnosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Ako zvládnu trasovanie a kontrolu karantény po zistení infikovaných ľudí po testovaní PCR testami? Nič nevieme o stave zdravotníctva po roku trvania pandémie," zdôrazňuje Lintner.

"Neprekáža to, že testovacie a očkovacie stratégie vznikajú za pochodu. Že vnímame viac chaosu ako plánovania. Viac emócií ako racionality. Lebo na konci reťazca majú byť vinní nezaočkovaní. Už som to raz napísal, ale znovu to zopakujem. Nechcem byť ako v areáli u Pinela," dodáva na záver.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/06/23/slovenski-odbornici-vyzyvaju-na-do%cc%82sledne-dodrziavanie-ludskych-prav-v-suvislosti-s-ockovanim/