Sledujú nás mimozemšťania? Vedci určili odkiaľ by mohli našu Zem pozorovať
24 | 06 | 2021 I Diana Zaťková


Pozemšťania po celé storočia hľadeli na nebo a premýšľali o živote vo hviezdach. Ale presne v tom istom čase mohli aj mimozemšťania sledovať nás. Astronómovia odhadujú, že 29 obývateľných planét je umiestnených tak, aby videli Zem a zachytávali ľudské vysielanie, píše Guardian.


V novom výskume astronómovia vypracovali užší zoznam blízkych hviezdnych systémov, kde by každý zvedavý obyvateľ na obežných planétach mal dobré predpoklady na to, aby spozoroval život na Zemi.


Vedci identifikovali 1 715 hviezdnych systémov v našom kozmickom susedstve, kde mohli mimozemskí pozorovatelia za posledných 5 000 rokov objaviť Zem sledovaním jej „prechodu“ popred slnko.



Rozhlasové a televízne vysielanie už 100 rokov

Medzi tými, ktorí majú správnu pozíciu na pozorovanie prechodu Zeme, je 46 hviezdnych systémov dosť blízko na to, aby ich planéty zachytili jasný signál o ľudskej existencii - rozhlasové a televízne vysielanie, ktoré sa začalo asi pred 100 rokmi.


Rusi varujú: Až desaťtisíc vojakov NATO je trvalo umiestnených vo východnej Európe
V stredu na moskovskej medzinárodnej bezpečnostnej konferencii uviedol šéf ruského generálneho štábu generál Valerij Gerasimov, že vojenské jednotky z mimoregionálnych krajín NATO sú trvale umiestnené vo východnej Európe a ich sila bude stále... Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Vedci odhadujú, že 29 potenciálne obývateľných planét má dobré predpoklady na to, aby boli svedkami prechodu Zeme, a mohli odpočúvať ľudské rádiové a televízne prenosy. To, či by vysielanie prinútilo vyspelú civilizáciu nadviazať kontakt, je diskutabilné.



Ako nájsť možné planéty?

"Jedným zo spôsobov, ako nájdeme planéty, je to, že blokujú časť svetla z ich hostiteľskej hviezdy," uviedla Lisa Kalteneggerová, profesorka astronómie a riaditeľka Inštitútu Carla Sagana na Cornellovej univerzite v New Yorku.

Veľký problém: Amerika pripúšťa neočakávané problémy so srdcom u dospievajúcich po očkovaní mRNA vakcínou
24 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

"Spýtali sme sa: 'Pre koho by sme boli mimozemšťania, keby sa niekto iný díval?'  Je tu malý kúsok oblohy, kde majú iné hviezdne systémy kozmické predné sedadlo, aby našli Zem ako tranzitujúcu planétu.“


Pozemskí astronómovia odhalili tisíce planét mimo slnečnej sústavy. Asi 70% bolo spozorovaných, keď  prechádzali pred ich hostiteľskými hviezdami a blokovali časť svetla.


Otrasný nález v Kanade: Pri škole našli ďalšie hroby stoviek detí. Tie utýrali cirkevní učitelia
Kanadské médiá v stredu informovali, že v blízkosti bývalej internátnej cirkevnej školy pre deti pôvodných obyvateľov v západnej Kanade sa našli stovky neoznačených hrobov. Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Diana Zaťková