Parlament schválil zákon proti komunistom: To je skutočná európska kultúra obety, tvrdí Záborská
24 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Bývalým komunistom budú odobraté nezaslúžené benefity. Napísala to na svojom facebookovom účte aj poslankyňa NR SR Anna Záborská, ktorá berie schválenie tohto zákona, ktorý parlament odsúhlasil 79 hlasmi, veľmi kladne.


Zákon navrhla poslankyňa Anna Andrejuvová. "Tento zákon prichádza neskoro. A prichádza až tak neskoro, že viacerí v našom parlamente si myslia, že nemal prísť vôbec. Už zajtra si budeme historicky prvý krát pripomínať pamätný deň obetí komunistického režimu. Až po 30 rokoch od pádu totality sme boli schopní ustanoviť takýto pamätný deň a spolu s ním symbolicky prichádza aj tento zákon," píše Záborská v príspevku na Facebooku.



Tento zákon sa týka najmä tých ľudí, ktorí sa podieľali na riadení politicky motivovanej represie v dobe komunizmu, v respektíve pracovali v rôznych organizáciách, ktorých hlavným cieľom bolo udržanie totalitného komunistického režimu pri moci za každú cenu.

Podľa Záborskej nemá byť o tento zákon treste, ale o spravodlivosti. "Nemožno benefitovať na nespravodlivosti. Týmto zákonom dávame do poriadku historickú pamäť. Nechceme rozdelenie, ale zjednotenie. A to môže vyrásť iba na pravde, priznaní si viny, pokání a odpustení. To je skutočná európska kultúra. To je kultúra obety. Dovoľte mi na záver odcitovať dve vety filozofa Rogera Scrutona, "Obetuje sa ten, kto sa kajá, lebo obetuje pýchu a obetuje sa aj ten, kto odpúšťa, lebo obetuje svoju zášť,"" cituje niekdajšia europoslankyňa.

Heger oslávil víťazstvo nad SARS-CoV-2 príhovorom v RTVS. Rečnil ako komunistický papaláš
16 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová