"Maďarský zákon je hanba," tvrdí von der Leyenová. "Hanba je vaše vyhlásenie," reaguje Budapešť
24 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Európska komisia podnikne kroky voči maďarskému zákonu, ktorý zakazuje šíriť medzi mladými ľuďmi do 18 rokov rôzny materiál zobrazujúci alebo propagujúci homosexualitu a zmenu pohlavia. Oznámila to predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, podľa ktorej ide právna norma proti všetkým základným hodnotám EÚ, informuje Echo24.


Útoky na Budapešť ohľadom zákona podporilo dnes mnoho nemeckých médií. Niektoré denníky ako napríklad Die Welt ráno zverejnili najmenej tri články kritizujúce Maďarsko. Maďarský premiér Viktor Orbán a členka jeho kabinetu, ministerka spravodlivosti Judit Vargová, kritiku rezolútne odmietli. Podľa ministerstva zahraničia začala proti Maďarsku "globálna fake news kampaň".


"Maďarský zákon je hanba," cituje von der Leyenová vyhlásenie na stránke Európskej komisie. "Vydala som pokyny zodpovedným komisárom, aby maďarským úradom napísali list vyjadrujúci naše právne obavy predtým, ako zákon vstúpi do platnosti," uviedla predsedníčka. EÚ podľa nej nemieni pri princípoch ako sú ľudská dôstojnosť, rovnosť a rešpektovanie ľudských práv pristúpiť na kompromis.

"Už skôr som povedala, že verím v Európsku úniu, kde máte slobodu byť kýmkoľvek a milovať kohokoľvek. Verím v Európu, ktorá prijíma rozmanitosť," uviedla von der Leyenová a dodala, že "využije všetkých právomocí, ktoré Komisia má, aby sa uistila, že práva všetkých obyvateľov EÚ sú zaručené".

Viktor Orbán chce obmedziť právomoci Európskeho parlamentu
22 | 06 | 2021 | Tibor Sipos


Zaujatý názor

Európsku komisiu vyzvalo 17 štátov, aby voči maďarskému zákonu zasiahla. Vznik spoločnej deklarácie iniciovalo Belgicko, podpis neskôr pripojili aj Taliansko, Grécko, Rakúsko a Cyprus.

Za "hanebné" naopak Orbán označil poznámky von der Leyenovej. "Nedávno prijatý maďarský zákon chráni záujmy detí, zaručuje práva rodičom a netýka sa práv na sexuálnu orientáciu u ľudí starších ako 18 rokov, takže žiadne diskriminačné prvky neobsahuje," uviedol vo vyhlásení maďarský premiér. Zároveň predsedníčku obvinil z vydávania zaujatého politického názoru.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó zase vyhlásil, že sa proti novému zákonu spustila "globálne fake news kampaň" s cieľom "uviesť širokú verejnosť do omylu".

Pribudli ďalšie tri prípady delta variantu nového koronavírusu
Na Slovensku sa laboratórne potvrdila prítomnosť delta variantu nového koronavírusu v ďalších troch prípadoch. Osoby neboli zaočkované. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | tasr