Jožo Ráž mi priblížil Boha a má rád Putina, hovorí režisér nového filmu o speváckej legende Elánu
24 | 06 | 2021 I Peter Sulek
23. júna mal na košickom Art Film Feste slovenskú predpremiéru nový film o Jožovi Rážovi s názvom Večný Jožo alebo Ako som stretol hviezdu. Rozhovor s režisérom filmu priniesol Denník N.

Dokumentárny portrét speváka a lídra skupiny Elán vznikal desať rokov. „Jožo Ráž bol spontánny. Vycítil, že nemám predsudky, aj keď sa nezhodneme. Skamarátili sme sa,“ hovorí český filmár a režisér filmu o Rážovi Jan Gogola ml.
Fanúšik Elánu od detstva

Jožo Ráž podľa neho žije intenzívnym duchovným životom: “Dlhodobo neudržuje spoločenské styky. Je v podstate odpojený od súčasných komunikačných technológií. Nikam nechodí, najdôležitejší preňho je pokoj, ticho, vnútorný život.”

Režisér hovorí, že je fanúšikom Elánu od detstva. Nevynechal ich koncerty v rodnom Uherskom Hradišti. Keď mal asi pätnásť rokov, tak Elán počúvať prestal, ale neskôr sa k nemu vrátil.

"Jeden večer pred pätnástimi rokmi sme s kamarátmi sedeli v brnianskom bare, v ktorom majú jukebox. Rozprávali sme sa o detstve, o tom, čo z neho v nás pretrváva a aká hudba bola pre nás určujúca, aj keď sme dnes vkusom inde. Nahádzali sme peniaze do jukeboxu. Elán ma zasiahol. Myslel som si, že je to detinská nostalgia, z ktorej sa vyspím. Ale na druhý deň som si ich púšťal zase, o týždeň zase. Začal som sa pýtať, či za mojou slabosťou pre Elán nebude viac než iba nevyzretá puberta," zaspomínal si.

Šokujúca a desivá prognóza „komunistu“ Joža Ráža: „Všetko ide zle, smerujeme k vojne!“
Slováci sa môžu v ostatnom čase cítiť ako za čias studenej vojny. Tentokrát ale nie je zlé všetko americké, ale ruské. Populárny spevák a frontmen skupiny Elán Jožo Ráž má však na vec iný názor. On sa, naopak, bojí Ameriky, kým z Rusov strach... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Stretneme sa na Devíne

Pri Eláne považuje za najdôležitejšie tri veci a prvou je Jožov hlas. Druhá je ich hudobná pestrosť. Tretia kľúčová vec sú podľa neho texty.

Českého režiséra fascinuje aj ďalší slovenský spevák Karol Duchoň.

Fenomén Elánu je samozrejme založený na autorsko-interpretačnej trojjedinosti invenčných osobností Baláž – Patejdl -Ráž. A potom je tu neviditeľný, ale o to viac počuteľný člen skupiny Boris Filan, myslí si.

V minulosti už nakrúcal krátky portrét Ráža. Komunikoval vtedy s jeho asistentkou Karotkou. Ráž totiž počítač, internet ani mobil v podstate nepoužíva a chcel vedieť, kam by s ním mali ísť nakrúcať. Jožo odkázal, že na Devín, lebo je to dôležité miesto pre Slovensko.
Obdivovateľ Putina a Ruska

Nový film o Rážovi je situačný portrét a rozličné situácie speváka rámcujú ako manžela, hudobníka, človeka s určitými spoločenskými a politickými názormi.

Podľa režiséra ide vo filme aj o nadosobnú situáciu, ktorá presahuje pozemské pobývanie a vzťahuje sa ku kategóriám večnosti, vesmíru, smrti. Je to portrét nielen človeka, ktorého život je spätý s tým, čo tu a teraz žijeme, ale obraz osoby, ktorá intímnym spôsobom žije s Bohom, s vesmírom.

Z filmu sa tiež dozvieme, že Jožo sa odťahuje od sveta, žije samotárskym, uzavretým životom a zároveň kritizuje model západnej individualistickej kapitalistickej spoločnosti.

Pieseň "Bulvárne krysy" od Elánu dostala v médiách stopku!
19 | 10 | 2019 | Magda Danková


Vo filme je naznačená možná súvislosť Jožovej náklonnosti k osobnostiam typu Mečiara, Putina, Castra, Cháveza.

"Zároveň si myslím, že Jožo v Rusku vidí oponenta voči vyprázdnenému západnému kapitalizmu, ktorý je podľa neho cestou do pekiel," hovorí Gogola.
Zlyhanie elít

Režisér sa podelil aj o svoj pohľad na niektoré politické otázky: "Za príklad zlyhania elít považujem napríklad tvrdenie, že o brexite rozhodli nevzdelaní prestarnutí a dezinformáciami zmanipulovaní voliči z vidieka, ktorí sa rozhodovali v afekte či emóciách.

Nemali by sme však radšej skôr uvažovať nad tým, prečo sa Briti akokoľvek impulzívne nerozhodli pre Európu? Že nám chýba rámcujúca politická imaginácia, rétorika, symbolika, jazyk, a teda možno aj samotné hodnoty alebo ich zdieľanie? Že nie je možné uvažovať o Trumpovi bez toho, že sa stal prezidentom hneď po ôsmich rokoch úradovania Obamu? Prečo práve po Obamovi toľko Američanov volilo Trumpa?

Každá epocha a každý jej predstaviteľ je vždy odpoveďou na určitú otázku a mne sa zdá, že sa zaoberáme predovšetkým len tými odpoveďami."



Najvyšší čas! Elán prichádza na svet s novým albumom.
21 | 10 | 2019 | SITA / Marko Źarić