Halgaš upozorňuje, že na očkovanie tehotných žien nie je dostatok informácií
24 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Vedec Ondrej Halgaš upozorňuje na očkovanie tehotných žien. Halgaš pôsobí na Torontskej univerzite a zdôrazňuje, že na urýchlené očkovanie tehotných žien chýbajú dostatočné informácie. Tie, ktoré sa majú týkať bezpečnosti.


V článku, ktorý zverejnil portál Parlamentné listy Ondrej Halgaš tvrdí, že ľudia, ktorí tvoria spoločnosť sa delia na očkovaných a nezaočkovaných. Upozorňoval už na vakcináciu detí od 12 rokov. A v tom najnovšom sa venuje očkovaniu tehotných žien. Osobne by bol opatrný a nevidí dôvod, aby sa tehotné ženy museli s očkovaním ponáhľať. "Čas ukáže všetko. Aj pre, aj proti," hovorí Halgaš.
Chýbajú dostatočné informácie

“Na urýchlené očkovanie všetkých tehotných žien určite nie je dostatok informácii čo sa týka hlavne bezpečnosti. Tehotné ženy neboli, úplne prirodzene, ako veľmi špecifická skupina zahrnuté v pôvodných štúdiách, ktoré sa použili na pohotovostnú mimoriadnu registráciu týchto vakcín. Isté doplnkové dáta sa zverejňujú až teraz. Bolo zarážajúce ako ľahkovážne sa v januári opomínal základný princíp opatrnosti, keď sa bez akýchkoľvek dát očkoval aj tehotný zdravotnícky personál,” hovorí Halgaš. Jeho názor prináša portál Parlamentné listy.

Vedec Halgaš: Údaje plošnú vakcináciu detí nepodporujú. Liek viete prestať podávať, ale nie odvakcinovať
12 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ženy sú na vedľajšie účinky náchylnejšie

Podľa Ondreja Halgaša sú informácie o vedľajších účinkoch pri očkovaní tehotných žien veľmi limitované. Ženy podľa neho majú asi trikrát častejší výskyt vedľajších účinkov po očkovaní ako muži.

Dôležité je podľa neho rozlišovať termíny relatívne riziko a absolútne riziko. Do úvahy sa má brať aj vek ženy, kedy otehotnie a či trpí nejakými zdravotnými problémami. "Treba tiež zdôrazniť, že keď sa uvádza relatívne riziko tehotných žien, ide o riziko žien, ktoré prakticky neboli liečené. Včasná liečba výrazne znižuje riziko ťažkého priebehu ochorenia a možných komplikácii,” myslí si O. Halgaš, ktorého názor priniesli Parlamentné listy.

Hirax: Chýba mi vyrovnaná debata ohľadne vakcín. Nie zaslepená, ale s rešpektovaním všetkých
"Som za otvorené dišputy, kde sa by sa stretli vedecké špičky s opačnými postojmi. Som za zverejňovanie aj opačných vedeckých štúdií. Nie ísť zaslepene za svojim, ale s rešpektovaním všetkých a pre všetkých. Pre hľadanie pravdy to bez vypočutia... Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová