Od začiatku vojny proti terorizmu z 11. septembra zomrelo samovraždou štyrikrát viac amerických vojakov než v boji
23 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Nová štúdia tvrdí, že vojna, ktorú USA zahájili po 11. septembri, viedla k nárastu samovrážd veteránov. Traumatizovaní vojaci si berú životy, pretože sú opakovane nasadzovaní v konfliktoch, ktoré nemajú podporu verejnosti, informuje portál RT.


Epidémia samovrážd

Nová správa projektu Náklady na vojnu na Brownovej univerzite poskytuje nový pohľad na to, čo mnohí nazývali epidémiou samovrážd americkej armády. Na základe údajov štúdia zistila, že najmenej štyrikrát viac vojakov prišlo o život pri samovražde než v bojoch vo vojnách začatých od teroristického útoku z 11. septembra.




Odkedy prezident George W. Bush v roku 2001 zahájil svoju globálnu vojnu proti teroru, pri vojenských operáciách bolo zabitých 7 057 vojakov. V rovnakom období si zobralo život podľa odhadov 5 116 aktívnych zamestnancov.

V rokoch 2011 až 2020 prišlo o život aj 1 193 príslušníkov Národnej gardy a 1 607 príslušníkov zložky Reserve. Počet samovrážd veteránov z týchto vojen sa odhaduje na 22 261. Celkový počet je 30 177 - čo je viac ako štvornásobok počtu úmrtí v boji.

Bojové lietadlo novej generácie. Najväčší európsky zbrojný projekt stále čelí zásadným pochybnostiam a kritike
Najväčší európsky zbrojný projekt je vlastne bojové lietadlo novej generácie. Nemecký Spolkový dvor audítorov však kritizuje európsky letecký bojový systém FCAS, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
22 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Odhadovaný počet samovrážd je na dolnej hranici, pretože nie sú k dispozícii žiadne štatistické údaje o úmrtiach Reserve a Národnej gardy pred rokom 2011. Okrem toho štatistika nemusí nevyhnutne zahŕňať každú samovraždu, pretože v niektorých prípadoch môže byť určenie úmrtia zložité. Úmrtia z predávkovania či zlyhania zbraní  nemusia byť jednoznačne spojené so samovražedným správaním.

Aj napriek tomu zaznamenaná miera samovrážd medzi členmi aktívnej služby a veteránmi vzrástla a výrazne prevýšila mieru samovrážd v bežnej populácii. No aj tá v USA rastie.

To je v rozpore s historickými trendmi. Pracovníci v aktívnom služobnom pomere majú zvyčajne nižšiu mieru samovrážd ako široká verejnosť.

Lukašenko obvinil Nemecko z nacizmu, nebude brániť vstupu migrantov do Európy
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v utorok obvinil Nemecko z nacizmu. Stalo sa tak počas ceremónie v Brestskej pevnosti pri príležitosti 80. výročia napadnutia bývalého Sovietskeho zväzu nacistickým Nemeckom. Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | tasr

Viacero príčin

Štúdia tvrdí, že neexistuje jedna príčina nárastu samovrážd a načrtáva množstvo faktorov. Niektoré z nich sú zvyčajnými problémami, s ktorými sa príslušníci ozbrojených konfliktov stretávajú: vystavenie fyzickým a morálnym traumám, stres a syndróm vyhorenia, vojenská kultúra, ktorá vyžaduje, aby vojaci skrývali slabosť a ťažkosti s prispôsobením sa civilnému životu.

Ďalšie faktory sú špecifické pre druh vojen, ktoré USA vedú za posledné dve desaťročia. Široké použitie improvizovaných výbušných zariadení proti americkým jednotkám spôsobilo nárast traumatických poranení mozgu a polytraumy.

Pokrok v lekárskej vede a samotná dĺžka večných vojen zároveň nútia vojakov žiť a bojovať každý ďalší deň, aj keď musia čeliť chronickým bolestiam a iným problémom z predchádzajúcich zranení. Asi tretina zranených vojakov sa po zotavení chystá ešte minimálne na jedno nasadenie.

Ruské ministerstvo zdravotníctva plánuje preočkovať obyvateľstvo
Ruské ministerstvo zdravotníctva začalo pripravovať revakcinačný program proti ochoreniu Covid-19. Je určený tým, ktorých hladina protilátok klesla na nedostatočnú úroveň, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 06 | 2021 | Lukáš Leca

Sexuálna trauma

Existuje tiež sexuálna trauma, ktorú členovia služby prežívajú na akomkoľvek bojisku. Štúdia uvádza, že traumatické skúsenosti alebo hrozba sexuálneho útoku postihujú viac ako 23% vojačiek.

Toto číslo je pravdepodobne podhodnotené, pretože značná časť udalostí tohto druhu zostáva nenahlásených, čiastočne kvôli hrozbe odvetných opatrení a náchylnosti armády ich minimalizovať. Sexuálne obťažovanie zažíva odhadom 55% žien a 38% mužov.
Ľahostajnosť verejnosti

Ďalším faktorom je, že americkej verejnosti sú vojny po 11. septembri ľahostajné a vojaci, ktorí v nich bojujú, sú si toho dobre vedomí a tento postoj často zdieľajú. Podľa prieskumu z roku 2018 si takmer 60% veteránov nemyslí, že USA majú v Afganistane jasné strategické ciele.

Filipínsky prezident Duterte hrozí uväznením osôb, ktoré odmietajú očkovanie
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte sa hnevá kvôli nízkej miere vakcinácie v krajine. Vyhlásil, že môže uväzniť ľudí, ktorí odmietnu očkovanie proti koronavírusom, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Ešte viac sa verí, že vojna nebola úspešná. Ďalší prieskum verejnej mienky v roku 2018 ukázal, že asi 42% amerických voličov buď nevedelo o konfliktoch na Blízkom východe, alebo bolo presvedčených, že vojna proti terorizmu skončila.
Ľudské náklady na vojnu

„Keď sa priblížime k 20. výročiu útokov z 11. septembra, musíme premýšľať o nákladoch na duševné zdravie v rámci globálnej vojny proti teroru,“ uvádza sa v správe. "Ľudské náklady na našich veteránov a členov služby ďaleko prevyšujú aj tie najochromujúcejšie finančné náklady, ktoré sme znášali, keď sme ich poslali do vojny."

Rus, ktorý pracoval ako asistent vedeckého výskumu, bol v Nemecku zatknutý a obvinený zo špionáže
Rus, ktorý pracoval ako asistent vedeckého výskumu na univerzite v Nemecku, bol zatknutý kvôli podozreniu zo špionáže. Je obvinený z poskytovania informácií Moskve výmenou za hotovosť, oznámil v pondelok Berlín. Informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 06 | 2021 | Lukáš Leca