Očkovanie musí byť dobrovoľné! Slováci vo veľkom podpisujú petíciu, pridávajú sa aj odborníci
23 | 06 | 2021 I Peter Sulek

Napriek tomu, že očkovanie proti COVID-19 je dobrovoľné, je na ľudí vyvíjaný silný tlak v prospech vakcinácie. Niektoré spoločnosti sa už otvorene chvália, že znevýhodňujú neočkovaných zamestnancov.


Na Slovensku bola spustená petícia za dobrovoľnosť očkovania. Ide o reakciu na tlak, ktorý je v spoločnosti vyvíjaný. Zjavným cieľom je prinútiť ľudí nechať sa očkovať a to aj napriek tomu, že očkovanie proti COVID-19 je dobrovoľné a také musí zostať aj naďalej.
Očkovanie musí zostať dobrovoľné

Predsedníčka petičného výboru odovzdala v utorok 22. júna Národnej rade SR a Vláde SR Petíciu za dobrovoľnosť očkovania proti COVID-19. Prezidentke SR Zuzane Čaputovej bola zaslaná poštou.

„V mene občanov, ktorí podpísali petíciu žiadame o jej prijatie a prerokovanie jej požiadaviek. Napriek tomu, že je očkovanie proti COVID-19 dobrovoľné, v celej spoločnosti je vyvíjaný tlak na očkovanie. Bohužiaľ, niektoré spoločnosti sa už otvorene chvália, že znevýhodňujú neočkovaných zamestnancov,“ uvádzajú signatári petície.

Banáš: S manželkou sa nedáme očkovať, máme protilátky. Beží tu čistá propaganda
Jozef Banáš v rozhovore prezradil, že s manželkou sa očkovať nedajú. Prebiehajúcu očkovaciu kampaň považuje za čistú propagandu a covid pasy za cestovnú doložku ako z minulého režimu. Čítať ďalej
21 | 06 | 2021 | Peter Sulek


Minister zdravotníctva Lengvarský dokonca zvažuje možnosť zaradenia očkovania proti COVID-19 do kalendára pre povinné očkovanie detí a dospelých.

„Môžeme sa rozprávať o tom, že pokiaľ bude očkovanie detí, môže byť predmetom na odbornú diskusiu jeho prípadné zaradenie do povinného očkovacieho kalendára," uviedol minister v rozhovore.

V Nemecku pritom Stála očkovacia komisia (SITKO) neodporúča plošné očkovanie detí kvôli nedostatku vedeckých podkladov. Rovnako tak Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nateraz neodporúča očkovanie detí a mladistvých.
Odborník očkovanie detí odmieta

"Deti by nateraz nemali byť očkované. Zatiaľ nie je dosť údajov o používaní vakcín proti COVID-19 u detí, aby bolo možné odporučiť deťom očkovanie proti COVID-19. Deti a dospievajúci majú obvykle miernejší priebeh choroby v porovnaní s dospelými," hovorí Ondrej Halgaš z Torontskej univerzity.

Na príklade z Kanady, kde žije, vysvetľuje, že nízky počet úmrtí u detí (ktorý nepresahuje úmrtnosť u chrípky), hospitalizácií ani výskyt multisystémového zápalového syndrómu po ochorení COVID-19 v tejto vekovej skupine nepodporuje plošnú vakcináciu detí.

Podobne nízke čísla ochorenia u detí sú aj v iných krajinách vrátane Slovenska.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/06/21/mudr-lakota-vakciny-proti-covid-19-su-vacsie-riziko-ako-virus-sme-obete-farmafiriem/
Pridajte sa k petícii

Jednou z možností ako zlepšiť zaočkovanosť Slovenska by podľa ministra zdravotníctva mohlo byť aj povinné očkovanie určitých skupín obyvateľov. Týkať by sa to podľa jeho slov mohlo niektorých zamestnaní alebo určitých vekových kategórií, napríklad ľudí nad 60 rokov.

Štát chce tiež poskytovať rozličné výhody pre očkovaných. Napríklad oslobodenie od povinnosti testovania. Na úrovni EÚ boli zase schválené diskriminačné covid pasy.

„Preto by sme chceli uviesť ďalšie aktuálne údaje k petícii, ktoré v čase jej vzniku neboli známe. Tie poukazujú na skutočnosť, že z hľadiska zabránenia šíreniu ochorenia COVID-19, nie je preukázaný rozdiel medzi očkovanými a neočkovanými občanmi. Navyše je neprípustné diskriminovať kohokoľvek na základe medicínskeho zákroku, ktorý mu môže poškodiť zdravie,“ uvádzajú signatári.

Petíciu od jej zverejnenia podpísalo už viac ako 39-tisíc ľudí, či už v elektronickej forme alebo na fyzických petičných hárkoch.

Podpísať petíciu môžete TU.

Pirošíková: Zaočkovaní môžu COVID šíriť ďalej. Zvýhodňovanie zaočkovaných je neprípustné
Cestovná kancelária BUBO nedávno ponúkala zľavu zákazníkom zaočkovaným proti chorobe COVID-19, čo vyvolalo vlnu negatívnych reakcií. Portál 40plus.sk sa opýtal právničky Marici Pirošíkovej na jej názor. Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Peter Sulek