Na Slovensku potvrdili prítomnosť delta variantu nového koronavírusu
23 | 06 | 2021 I tasr

Na Slovensku laboratórne potvrdili prítomnosť delta variantu nového koronavírusu. TASR to potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.


"Osoba bola bez úzkych kontaktov a nie je hospitalizovaná. Aktuálne sa nachádza v domácej karanténe a zodpovedne dodržiava všetky nariadené protiepidemické opatrenia," informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) uviedol, že tento variant identifikovali v pozitívnej vzorke od osoby, ktorá na Slovensko pricestovala z Ruska. Pred rokovaním vlády to potvrdil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Predpokladá, že sa táto osoba mohla nakaziť po návšteve futbalového zápasu v Petrohrade.

Delta variant je podľa laboratórnej diagnostičky a molekulárnej biologičky na ÚVZ SR Anny Kaliňákovej zaraďovaný medzi tzv. "variants of concern", teda varianty, na ktoré je potrebné sa zvlášť zamerať, keďže sú jasné vedecké dôkazy o ich možnom vplyve na rýchlosť a spôsob šírenia, alebo odpoveď imunitného systému.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas zdôraznil, že obozretnosť a dodržiavanie nastavených preventívnych pravidiel v rámci krajiny i mimo nej sú mimoriadne dôležité.

"Laboratóriá na žiadosť hlavného hygienika vykonávajú sekvenáciu všetkých pozitívnych vzoriek na SARS-CoV-2 s dostatočne vysokou vírusovou náložou, pretože to je predpoklad, aby bola sekvenácia úspešná," dodal ÚVZ SR.

SR spúšťa prihlasovanie na očkovanie proti COVID-19 u všeobecných lekárov
Na Slovensku sa v stredu spúšťa prihlasovanie sa na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 u všeobecných lekárov. Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | tasr