Hirax: Chýba mi vyrovnaná debata ohľadne vakcín. Nie zaslepená, ale s rešpektovaním všetkých
23 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Som za otvorené dišputy, kde sa by sa stretli vedecké špičky s opačnými postojmi. Som za zverejňovanie aj opačných vedeckých štúdií. Nie ísť zaslepene za svojim, ale s rešpektovaním všetkých a pre všetkých. Pre hľadanie pravdy to bez vypočutia oponenta nepôjde. Ba naopak, rodí sa tak tlakový hrniec, ktorý raz strelí opačne," Pavel Hirax Baričák.


Pavel Hirax Baričák je spisovateľ a majiteľ vydavateľstva Hladohlas. Na sociálnej sieti sa vždy venuje aktuálnej celospoločenskej situácii. Vyjadril sa k očkovaniu detí od 12 do 15 rokov, pretože nerozumie takej iniciatíve. V najnovšom príspevku na sociálnej sieti prináša svoj pohľad na komunikáciu ohľadom očkovania. Chýba mu vyrovnaná debata ohľadom vakcín a na pranier si vzal aj médiá.
Niektorí lekári nie sú v mainstreamových médiách púšťaní k slovu

"Zavrhovaní doktori s opačným názorom na vakcináciu nie sú v nejednom mainstreamovom médiu púšťaní k slovu," píše Hirax. Poukazuje na otázky ľudí, ktoré vyplývajú zo zdravého myslenia a obáv o zdravie.

"Ľudia sa pýtajú, na koľko bude uskutočnená terajšia prvá vakcinácia odolávať novým mutáciám. Koľko vakcinovaných ľudí ochorie. A aký vážny budú mať priebeh. Aké druhotné negatívne reakcie vakcíny vyvolávajú. Aká je pri nich smrtnosť a aké typy ľudí môžu byť na ten či onen druh vakcíny citliví," píše.

Pavel Hirax Baričák: Očkovanie detí? Začínam mať obavy, že zdravý rozum je vytesnený
02 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

O tomto sa hovorí veľmi málo

Podľa Hiraxa padajú heslá : "vakcína je sloboda", "treba byť zodpovedný", "verím vedcom". Poukazuje na to, že bez obojstrannej debaty sa k pravde človek nikdy nedostane.

Heslá Hirax doplnil vlastným názorom. Chce, aby sa slobodne pustili k slovu aj vedci, ktorí varujú, pretože vakcína je podľa hesla mainstreamu sloboda.  Nesmie sa podľa neho zabúdať na Norimberský kódex. Ten jasne stanovil, že najprv k vlastnému telu, potom k celku. "Veríme vedcom? Ale čo ak sused práve tým druhým? Lebo o tom, ktorý vedec má teraz pravdu, žiaľ, rozhodli politici." Píše ďalej.
Médiá majú dopad na verejnú mienku

Hirax poukazuje na to, že hlavné média nadobudli vo verejnom diskurze prevahu. A je podľa neho jedno, aká téma sa preberá. "To má nielen obrovský dopad na ovplyvňovanie verejnej mienky. Vzniká tu aj riziko, že tí, ktorí nie sú púšťaní k slovu, majú určite menšinový pohľad na vec. To môže viesť k vzniku omylu. A zastieraniu opačného názoru," píše.
Tí, ktorí za niečo bojujú, nezostali nakoniec prekvapení

Opäť volá po názore verejnosti. Chce na sociálnej sieti vyvolať debatu. Myslí si, že tí, ktorí za niečo bojujú, nakoniec môžu ostať prekvapení. "Prístupom umlčovania a ignorácie vlastne napomáhajú tomu, čo chcú udusiť. No nevhodnou taktikou. Podceňujú opačný postoj ľudí a to vyvoláva pravý opak. Mier nastáva tolerantným dialógom, neurážaním, vypočutím," vysvetľuje a volá po otvorenom dialógu.

V Rusku je covid očkovanie stále dobrovoľné, ubezpečuje predsedníčka Rady federácie
Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev na druhej strane pripustil, že v záujme bezpečnosti štátu prichádza do úvahy aj povinné očkovanie. „Treba dať na misky váh slobodnú voľbu jednotlivca a všeobecný záujem ochrániť celú populáciu,“ povedal.... Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič