Pápež si pozýva poľských biskupov na koberček. Proti zneužívaniu detí nerobíte dosť, varuje
22 | 06 | 2021 I Tibor Sipos
Aj keď v nedeľu sa poľská katolícka cirkev ospravedlnila obetiam zneužívania detí, podľa Vatikánu to nestačí. Pápež si pozýva poľských biskupov na koberček. Podľa neho totiž nerobia v boji proti sexuálnym predátorom dosť. František sa s biskupmi stretne na jeseň, informujú Novinky.

"Ospravedlňujeme sa Bohu, obetiam, ich rodinám i veriacim za všetky krivdy aj hriechy spáchané niektorými katolíckymi kňazmi, ktorí pohlavne zneužívali deti. A tiež za činy predstavených, ktorí ich kryli," uvádza sa v stanovisku poľských biskupov prijatom na záver synody v Krakove.





V priebehu uplynulého víkendu kňazi prečítali ospravedlnenie vo viac ako desiatich tisícoch kostoloch v Poľsku. "Podobných ospravedlnení sa Poliaci v posledných rokoch napočúvali až-až. Za nimi však nenasledovali žiadne konkrétne činy. Katolícka hierarchia v skutočnosti bráni pedofilných hriešnikov vo svojich radoch zubami nechtami," upozornil denník Fakt.


Všetko je inak. Pápež František sa 12. septembra stretne s prezidentom a premiérom Maďarska
Vo viacerých maďarských médiách bola zverejnená informácia, že Pápež František sa 12. septembra v Budapešti nestretne s politikmi. Maďarské médiá sa odvolávali na americký katolícky denník National Catholic Register. Táto informácia je vyvrátená.... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová


Trpezlivosť s poľskou katolíckou hierarchiou stratil už aj pápež František. Vatikán len za posledný rok potrestal päť poľských biskupov za preukázané napomáhanie aj ukrývanie pedofilných kňazov pred spravodlivosťou. Zároveň "pozval poľských biskupov na koberček", informoval denník Rzeczpospolita.





Výzve predchádzal neplánovaný príjazd arcibiskupa Charlesa Scicluna, zvláštneho splnomocnenca Vatikánu pre boj proti pedofílii, do Varšavy a stretnutie arcibiskupa Salvatora Pannachiho, apoštolského nuncia Vatikánu v Poľsku, s pápežom. Podľa denníka Rzeczpospolita veľvyslanec Svätej stolice vykreslil hlave katolíckej cirkvi nečinnosť, ale aj úmyselnú manipulácia poľských biskupov pri objasňovaní sexuálneho zneužívania detí a maloletých duchovnými.


Maďarský hnev na Slovákov je opodstatnený. Chcú sa nám pomstiť za to, že im "ukradneme" pápeža?
Slováci by sa mali pripravovať na príchod pápeža už tri týždne, namiesto toho však termín nie je známy dodnes. Oznámenie návštevy majú podľa vatikanistu a žurnalistu Edwarda Pentina blokovať Maďari. Niet sa im však čomu čudovať, píše portál... Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Tibor Sipos