Dobrá správa: COVID-19 sa pri kúpaní nešíri vodou, pozor si však treba dávať na odstupy
22 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slnko už vonku praží ako o dušu a ľudia sa mohutne hrnú k vode. Kúpaliská a vodné nádrže budú čochvíľa praskať vo švíkoch. Ale pozor, pretože koronavírusu sme sa ešte nezbavili. Čo teda robiť, aby sme si ho od domov z kúpania sa nepriniesli?


Prázdniny a dovolenky už klopú na dvere a horúce počasie láka k vode. Ľudia sa preto logicky pýtajú - môže sa koronavírus šíriť vodou pri kúpaní? Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) upozorňuje na riziká pri návšteve kúpalísk, o ktorých informuje portál dnes24.sk.
Pri vstupe na kúpalisko si dezinfikujte ruky, vyhýbajte sa dotyku očí, nosa a úst

Úrad upozorňuje na to, že kúpalisko by nemal navštevovať človek, ktorý je chorý alebo má príznaky ochorenia. Ochorenie COVID-19 je kvapôčkovou infekciou, ktorá sa šíri kontaktom s nakazenou osobou, takže riziko prenosu je tu pomerne veľké. V súčasnosti však neexistujú dôkazy o tom, že COVID-19 sa môže šíriť vodou na kúpanie. Problémom a rizikom na šírenie koronavírusu na kúpaliskách teda nie je samotná voda, ale zhromažďovanie sa ľudí. „Z tohto dôvodu netreba zabúdať na základné protiepidemio­logické opatrenia,“ pripomína hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková, podľa ktorej by kúpalisko nemal navštevovať človek, ktorý je chorý alebo má príznaky ochorenia.

„Pri vstupe na kúpalisko si dezinfikujte ruky. Na častú dezinfekciu a umývanie rúk dbajte počas celého pobytu na kúpalisku u seba i detí a vyhýbajte sa dotyku očí, nosa a úst,“ upozorňuje ďalej Račková a dodáva, že pri pobyte na voľných oddychových plochách sa odporúča dodržiavať odstup aspoň dva metre od okolitých oddychujúcich jednotlivcov či skupín. Aspoň dvojmetrové odstupy odporúča ÚVZ dodržiavať aj pri pohybe po areáli kúpaliska. „Bezpečnú vzdialenosť dodržiavajte najmä v šatniach a sprchách, na toaletách aj v radoch na služby,“ radí hovorkyňa ÚVZ, ktorý odporúča uprednostňovať bezkontaktné platby a apeluje na rešpektovanie pokynov prevádzkovateľa kúpaliska.

Muži za kúpanie bez rúšok a plaviek v Taliansku zaplatili 20-tisícovú pokutu
Najdrahšie kúpanie v živote majú za sebou muži, ktorí si v talianskej Lombardii vyšli k vode bez plaviek. Šesť naháčov dostalo pri Comskom jazere od polície pokutu za to, že sa v regióne, ktorý bol najviac postihnutý vírusom COVID-19, prechádzali... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok