Ochrankár nezasiahol, aby ho neobvinili z rasizmu. Pri teroristickom útoku v Manchestri zlyhal, kto mohol
21 | 06 | 2021 I Tibor Sipos
Teroristický útok, ktorý sa odohral v máji roku 2017 v multifunkčnej hale v Manchestri a pri ktorom zomrelo 22 ľudí, mohol mať menej obetí. Ak by nedošlo k rôznym pochybeniam. Taký je záver vyšetrovacej správy. Jeden z členov ochranky uviedol, že nezadržal útočníka, pretože sa bál, že by bol obvinený z rasizmu, informuje iDnes.
Mohol to byť nevinný ázijský muž...

"Mohol to byť nevinný ázijský muž," priblížil svoje myšlienky o atentátnikovi líbyjského pôvodu Salmanovi Abedimu člen ochranky Kyle Lawler. "Bál som sa, že sa pomýlim a budem označený za rasistu, ak to bude zle, a dostanem sa do problémov," dodal.

Podľa vyšetrovacej správy Lawlerov až príliš zdráhavý prístup bol len jedným z mnohých pochybení, ktoré počas večera nastali. "Bolo tu mnoho neuskutočnených príležitostí, ktoré mohli zmeniť kurz toho, čo sa udialo v tú noc," uviedol sudca Sir John Saunders, ktorý viedol vyšetrovanie bombového útoku na koncerte americkej speváčky Ariany Grande.

Pár, ktorý odovzdal zbrane štátu kvôli problémom s demonštrantmi BLM, si kúpil novú pušku AR-15
Mark a Patricia McCloskeyovci, ktorí sa minulý rok vzdal zbraní kvôli problému s demonštrantmi Black Lives Matter, si zakúpili úplne novu pušku AR-15, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 06 | 2021 | Lukáš Leca

Podozrivý Abedi s veľkým batohom

Za jeden z hlavných okamihov, keď mohla ochranka zabrániť najhoršiemu, považujú vyšetrovatelia to, keď si jeden z rodičov čakajúcich na svoje ratolesti Christopher Wild všimol podozrivo sa správajúceho Abediho. Terorista na neho pôsobil nervózne a nepáčil sa mu veľký batoh, ktorý niesol na chrbte.

Wild sa muža opýtal, čo má v batohu. Abedi mu nechcel spočiatku odpovedať. Keď Wild stále naliehal, povedal len, že "čaká na niekoho" a spýtal sa na čas. Wild, ktorému sa správanie zvláštneho jedinca nezdalo, zašiel za strážcom únikového východu Mohammedom Aghom. Upozornil ho na dojem, že Abedi môže mať bombu, ale bol "odbitý".

Agh povedal vyšetrovateľskému tímu, že videl Abediho trikrát za večer, ale za podozrivého ho začal považovať až pár minút pred výbuchom. V tom čase sa 19-ročný strážca bál, že keby sa pohol z miesta, stratil by prácu. Nemal vysielačku, aby sa s niekým spojil. Pokúšal sa mávať na svojho nadriadeného, ​​ten ho však nevidel. Agh povedal o podozreniach Lawlerovi, vtedy osemnásťročný mladík mal z teroristov "zlý pocit", ale pretože mal strach z "prehnanej reakcie" a nemohol sa dovolať do riadiacej miestnosti, tak sa jednoducho "vzdal".

Dvaja nezávislí bezpečnostní experti povedali vyšetrovateľom, že podľa nich Agh a Lawler neprešli dostatočným tréningom a nemali vedenie ohľadne toho, "ako odpovedať alebo hlásiť podozrivé správanie".

Nemecko zakázalo islamistickú Ansaar International. Financovala terorizmus pod pláštikom dobročinnosti
Nemecká polícia podnikla razie v kanceláriách spoločnosti Ansaar International. Akcia prišla po tom, čo Berlín túto organizáciu postavil mimo zákon. Dôvodom bolo financovanie terorizmu po celom svete, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Lukáš Leca

Policajti miesto stráženia išli na kebab

Podľa expertov môžu za "nedostatočnú" reakciu britskej dopravnej polície sedem uniformovaných príslušníkov, z ktorých nakoniec boli len štyria. Dvaja z nich navyše odišli na dve hodiny preč dať si kebab. Policajtka Jessica Bulloughová pripustila, že keby sa nachádzali na mieste činu, pravdepodobne by sa Abediho spýtala, čo v batohu má. Svoje konanie označila za "neakceptovateľné."

Vyšetrovatelia tiež zistili, že bol zle nastavený kamerový systém, atentátnik zostal nepozorovaný a ochrankári pred koncom koncertu nevykonali dôslednú kontrolu. Podľa bezpečnostných expertov by terorista bombu odpálil, aj keby ochranka v areáli postupovala tak, ako mala. Obete na životoch by však boli menšie.

Podľa vyšetrovateľov zodpovednosť za pochybenia padá aj na prevádzkovateľa multifunkčnej haly, spoločnosť SMG, bezpečnostnú agentúru Showsec a britskú dopravnú políciu. SMG v reakcii na správu uviedla, že je jej to "naozaj ľúto". Showsec tvrdí, že sa z celej situácie "poučili". Dopravná polícia podľa hlavnej predstaviteľky Lucy D'Orsiovej závery starostlivo preskúmava.

"Zverili sme životy našich blízkych organizáciám, o ktorých sme verili, že majú povinnosť ich ochrániť. Toto vyšetrovanie oprávnene zistilo, že nás sklamali vo všetkých ohľadoch," reagoval na výsledky správy otec jednej z obetí Paul Hett. "Tomuto zverstvu malo - a mohlo - byť zabránené a 22 ľudí by neprišlo o život."

V Tepliciach zomrel Róm po tom, čo mu policajt kľačal na krku. Je porovnávanie s Floydom na mieste? (VIDEO)
21 | 06 | 2021 | Tibor Sipos