EÚ podkopáva Sputnik V tým, že odmieta cestujúcich, ktorí boli zaočkovaní ruskou vakcínou (Gabriel Gavin)
21 | 06 | 2021 I Preklad: Lukáš Leca

Rusko má jedny z najefektívnejších vakcín, ktoré sú používané na celom svete. Moskva však čelí neistote, či iné krajiny prijmú ich turistov, ak budú zaočkovaní Sputnikom. Píše v komentári Gabriel Gavin.



Cestovný ruch poklesol o 83 percent

Pred vypuknutím pandémie v minulom roku počet Rusov podnikajúcich cesty do EÚ sa rýchlo zvyšoval. Avšak odvtedy vlády na celom svete uzavreli svoje hranice v reakcii na rozšírenie Covid-19. Tým sa počet zámorských dovoleniek a obchodných ciest znížil.

Teraz sa to však opäť mení. Globálny cestovný ruch zostáva v porovnaní s mesiacmi pred prepuknutím pandémie v minulom roku o 83 percent nižší. Avšak nová správa OSN zistila, že väčšina expertov predpovedá v nasledujúcom roku oživenie. Celosvetová očkovacia kampaň a osvedčovacie certifikáty by mohli problém s cestovaním zvrátiť.
Uvoľňovanie cestovných obmedzení

V utorok EÚ prijala dlho očakávaný zákon o "covid pasoch", ktorého cieľom je vzkriesiť cestovný ruch. Obyvatelia členských štátov, ktorí dostali dávky ktorejkoľvek z vakcín schválených Európskou liekovou agentúrou (EMA) budú môcť požiadať o certifikáty. Vďaka tomu budú môcť slobodne cestovať. Brusel tvrdí, že táto schéma „umožní turistom toto leto cestovať bezpečnejšie.“

Očkovanie detí proti koronavírusu má jedno malé "ale" (Susanne Ausicová)
Komentár Susanne Ausicovej (The Epoch Times) Čítať ďalej
17 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová


V piatok EÚ oznámila, že zruší cestovné obmedzenia pre obyvateľov USA. Aj pre obyvateľov Albánska, Hongkongu, Libanonu, Macaa, Severného Macedónska, Srbska a Taiwanu. Obyvatelia týchto krajín, ktorí sú zahrnutí na takzvaný Biely zoznam, budú môcť cestovať po veľkej časti kontinentu za účelom cestovného ruchu a voľného času, pokračuje vo svojom komentári Gabriel Gavin.
Sputnik a Sinopharmom na čiernej listine

Pre občanov tretích krajín, ako je Rusko je však veľká časť kontinentu definitívne uzavretá. Ak sa vylúčime zo systému ako nečlenovia EÚ, neberie sa ohľad na to, ako znovu otvoriť hranice ani pre tých, ktorí dostali jednu z vakcín v krajine. Spolu s čínskym Sinopharmom nie je moskovský Sputnik V zahrnutý na zozname osôb, ktoré sú oprávnené získať Covid pas. A to aj napriek tomu, že sa dva členské štáty, Maďarsko a Slovensko, rozhodli prelomiť rozhodnutie EMA a začať používať ruský vzorec ako súčasť svojich očkovacích programov.

To v skutočnosti znamená, že aj tí, ktorí v týchto krajinách dostávajú injekcie, sú tiež vylúčení z turistického systému. Takže nemôžu v súčasnosti uplatňovať rovnaké práva na bezplatné cestovanie ako ich spoluobčania EÚ. Dobre zdokumentované dôkazy publikované v medzinárodných lekárskych časopisoch ako The Lancet neustále dokazujú, že Sputnik V je bezpečný a efektívny.

Keď sa z umelej inteligencie stane vše vidiace oko alebo Keď vláda všetko vidí a všetko počuje (Szilvia Akbarová)
Komentár Szilvie Akbarovej (The Epoch Times) Čítať ďalej
17 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Záujem o očkovanie v Rusku je malý

Mnoho Rusov môže mať pocit, že vírus pre nich predstavuje malé osobné riziko. Cestovanie po celej EÚ by sa tak mohlo stať rozhodujúcim faktorom pri rozhodovaní o tom, či sa majú prihlásiť na očkovanie, dodáva Gabriel Gavin.

Sputnik V je v súčasnosti povolený v 67 krajinách sveta a dopyt po ňom je vysoký. Avšak dopyt v krajine je jednoznačne pomalý, odborníci na zdravie a Kremeľ vyjadrili sklamanie nad tým, že očkovacie miestnosti sú často prázdne.

Prezident Vladimir Putin vo svojom prejave minulý týždeň uviedol, že bolo podaných 18 miliónov dávok. Snahou bolo ubezpečiť Rusov, že „nedošlo k jedinému závažnému prípadu komplikácií“. "Niet sa čoho báť," dodal.

Stovky prípadov zápalu srdca po očkovaní mladých mužov v USA a Izraeli
V Spojených štátoch a Izraeli, kde je vysoká miera vakcinácie, boli po očkovaní vakcínami mRNA zaznamenané stovky prípadov zápalu srdcového svalu. Americký úrad na kontrolu liečiv zvolal mimoriadne zasadnutie. V očkovaní sa však pokračuje, píše... Čítať ďalej
17 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

V Rusku pribúda 14 tisíc nakazených denne

Napriek tomu obavy týkajúce sa imunizácie zostávajú vysoké. Z výskumu, ktorý v marci zverejnil švajčiarsky investičný gigant Credit Suisse, vyplynulo, že ľudia žijúci v Rusku sú v priemere skeptickejší ako v iných skúmaných krajinách. Vrátane rozvojových krajín ako Čína, India a Thajsko.

Rastúce požiadavky na ľudí, aby si rezervovali dátum na očkovanie, však nezabránili prudkému opätovnému nárastu počtu infekcií. Po niekoľkých mesiacoch sa zvýšili denné prípady z okolo 8 000 na 14 000. Odborníci varovali, že sa blíži tretia vlna. Moskovský primátor Sergej Sobjanin uvalil na nočný život hlavného mesta zákaz vychádzania po 23:00. Zároveň nariadil týždennú platenú dovolenku väčšine pracovníkov v snahe udržať ľudí doma.
Paradox: Rusko bolo prvou krajinou, čo schválila vakcínu proti Covid-19

Krajiny ako Izrael, Británia a USA začali zmierňovať prísne pravidlá v oblasti verejného zdravia. Veľká časť ich populácie je zaočkovaná. Je zrejmé, že bez skutočného úsilia presvedčiť ľudí, aby sa prihlásili k vakcíne, by Rusko mohlo upadnúť do stavu meniacich sa obmedzení. Iné národy by zatiaľ pandémiu nechali za sebou.

To by bol znepokojujúci výsledok pre Kremeľ, ktorý sa doteraz vyhýbal výraznej domácej nespokojnosti s riešením situácie. Bolo by to tiež ironické, keďže Rusko bolo prvým národom na svete, ktorý minulý rok v lete schválil vakcínu proti Covid-19.

Desiatky vedcov dokazujú, že deti nie sú „superšíriteľmi“  koronavírusu (Alfons Kluibenschädl)
Komentár Alfonsa Kluibenschädla (Wochenblick) Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Z ruskej dielne pochádzajú ak vakcíny EpiVacCorona a CoviVac

Vysokú mieru domáceho skepticizmu podporilo množstvo faktorov. Vrátane široko zdieľaných online videí o údajných vedľajších účinkoch. Niekoľko lekárov v krajine nedávno priamo požiadalo o očkovanie ľudí a vyzvali orgány, aby zjednodušili kritériá pre vykonanie očkovania.

Mnoho Rusov však zostáva skeptických. Západné mediálne spravodajstvo sa neustále snaží podkopávať dôveru v túto vakcínu a vrhá ho skôr na temný nástroj politického vplyvu ako na skutočnú inováciu v oblasti ľudského zdravia. Reputáciu Sputniku V ďalej podkopávala pomalá kontrola údajov agentúrou EMA.

Túto dilemu ešte komplikuje skutočnosť, že Rusko tiež používa dva ďalšie vzorce, ktoré sú na medzinárodnej scéne menej známe. EpiVacCorona a CoviVac, ktoré sú tiež vakcínami vyvinutými na domácom trhu, boli tiež schválené na humánne použitie a množia sa dôkazy preukazujúce ich účinnosť a bezpečnosť. Napriek tomu prostredníctvom medzinárodného regulačného preskúmania nepokročili takmer k rovnakému stupňu ako vlajková loď Sputnik V.

Vnímaná legitimita ruských vakcín bude stále nerozlučne spojená s ich prijatím na západe. Kde sa na Sputnik V dívajú výlučne prostredníctvom jednostrannej politickej optiky. Teraz je na regulačných orgánoch a politikoch na západe, aby rozhodli, či sú spokojní s tým, aby aj naďalej podporovali skepticizmus v zahraničí a potenciálne podkopávali úsilie o záchranu životov, dodáva na záver Gabriel Gavin.

"Obchodovanie“ s vírusmi: Testovali sa korona a AIDS kvôli profitu farmafiriem? (Bernadette Conradsová)
Komentár Bernadetty Conradovej (Wochenblick) Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová