Covid mapa sa opäť mení: Oddnes viac žltej aj zelene farby a ďalšie úľavy
21 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slovensko je na tom z hľadiska koronavírusu opäť o niečo lepšie. Covid mapa je nielen žltšia, ale aj zelenšia. Červený, teda najhorší, je iba jeden okres - Myjava, no bordový či čierny už nie je ani jeden.


Oddnes u nás platí nová covidová mapa, ktorá umožňuje Slovákom voľnejšie dýchať. Pred začínajúcimi sa prázdninami a dovolenkami je to veľmi dobrá správa, informuje portál dnes.24.sk. Najbližší týždeň teda na ľudí čaká opäť viac slobody a priblíženie si normálneho života, aký bol pred koronou.
Na prírodných a umelých kúpaliskách, v akvaparkoch a wellness bez rúška

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upravil vyhlášku týkajúcu sa kúpalísk, na ktorých je od 17. júna zrušená povinnosť nosiť ochranné rúško na prírodných a umelých kúpaliskách, v akvaparkoch a wellness. Zmena sa tentoraz týka interiérov aj exteriérov, bez ohľadu na farbu okresu. „Prekrytie horných dýchacích ciest odporúčame na miestach, kde sa zhromažďuje väčšie množstvo ľudí, napríklad brána pri vstupe, rady na občerstvenie, priestory hygienických zariadení a podobne,“ uviedla Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ. Pre kúpaliská v zelených okresoch neplatia žiadne kapacitné obmedzenia, kúpaliská v žltých okresoch sa môžu zaplniť na polovicu, v oranžových na 30 percent. Vstup do interiérových prevádzok akvaparkov je však pre osoby staršie ako desať rokov možný len s negatívnym testom alebo potvrdením o zaočkovaní či prekonaní ochorenia.

Hygienici spresnili aj pravidlá pre detské tábory. Deti aj osoby zabezpečujúce priebeh detského tábora sa budú musieť preukazovať negatívnym PCR testom na COVID-19, nie starším ako 72 hodín od doručenia výsledku. Testovanie detí pred účasťou na zotavovacom podujatí odporučilo konzílium odborníkov. Povinnosť predložiť negatívny výsledok PCR testu neplatí pre deti do desať rokov, zaočkované osoby a osoby, ktoré prekonali COVID-19.

Dáta bez pátosu Mikasovi: "Predĺžiť núdzový stav vláda vie, no opraviť chybný Covid automat? Nie je chuť ani čas!"  
Analytici zo spolku Dáta bez pátosu tentokrát už poriadne naložili Jánovi Mikasovi. Už celé týždne totiž upozorňujú na chybný Covid automat, ktorý nezmyselne blokuje uvoľnenia. Keď treba predlžovať núdzový stav, vláda sa vždy vie zísť a konať... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Petra Demková

Červená Myjava, ružové Kysucké Nové Mesto. Všade inde zelená, žltá a oranžová

Od dnešného dňa je teda na Slovensku 17 okresov zelenej farby (stupeň monitoringu), 45 okresov žltej farby (I. stupeň ostražitosti) a 15 okresov oranžovej farby (II. stupeň ostražitosti). Ružovej a červenej farby (prvý a druhý stupeň varovania) bude zhodne po jednom okrese. Žiadny okres opäť nie je bordový ani čierny.

Rozdelenie okresov

  1. stupeň varovania – červená – 1 okres: Myjava

  2. stupeň varovania – ružová – 1 okres: Kysucké Nové Mesto


Povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri, ak sa do vzdialenosti metrov metrov nachádzate pri cudzej osobe. Okienkový predaj a donášky jedla, otvorené sú aj terasy s rozostupmi dva metre medzi stolmi. Otvorené obchody bez nutnosti testu s kapacitou obmedzenou na jedného zákazníka na 15 štvorcových metrov.

  1. stupeň ostražitosti – oranžová – 15 okresov: Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Čadca, Gelnica, Humenné, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Ružomberok, Senica, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trnava a Vranov nad Topľou


Povinné rúško v interiéri a v exteriéri na hromadných podujatiach. Otvorené sú interiéry reštaurácií pre najviac štyri osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, dvojmetrové rozostupy medzi stolmi. Obchody s obmedzenou kapacitou jeden zákazník na 15 metrov štvorcových.

  1. stupeň ostražitosti – žltá – 45 okresov: Bardejov, Bratislava I – V, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Hlohovec, Ilava, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Senec, Snina, Trebišov, Tvrdošín, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen


Povinné rúško v interiéri a v exteriéri na hromadných podujatiach. V nákupných centrách sú povinné hygienické opatrenia ako dezinfekcia rúk či pravidelná dezinfekcia priestorov. Okrem terás sú otvorené aj interiéry reštaurácií pre najviac šesť osôb pri jednom stole alebo osoby z jednej domácnosti, dvojmetrové rozostupy medzi stolmi. V obchodoch bez kapacitných obmedzení.

Monitoring – zelená – 17 okresov: Banská Bystrica, Brezno, Dunajská Streda, Kežmarok, Komárno, Nitra, Poltár, Púchov, Sabinov, Šaľa, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Turčianske Teplice, Veľký Krtíš a Zlaté Moravce

Rúško v interiéri len v spoločných priestoroch a na hromadných podujatiach aj v exteriéri. V reštauráciách nie je obmedzená kapacita pri stole. V obchodoch bez kapacitných obmedzení.

Liek na liečbu Covid existuje. Máme ho na skladoch za 13 miliónov eur
Začiatkom mája doviezli na Slovensko liek Bamlanivimab. Povolenie na podanie lieku podpísal ešte exminister zdravotníctva Marek Krajči. U seniorov a pacientov s vážnymi diagnózami by mal výrazne znížiť riziko vážneho priebehu ochorenia či úmrtia.... Čítať ďalej
20 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová