Chcete sa zaočkovať vakcínou Pfizer? Dobre to zvážte. Briti svojich ľudí upozorňujú na TOTO
21 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Na Slovensku je v súčasnosti najrozšírenejšou vakcínou proti koronavírusu Pfizer. Je to mRNA vakcína. Vo Veľkej Británii dostala povolenie len na dočasné používanie. Podobné to bude zrejme aj u nás, preto je to logická otázka. A čo ďalej?


Vakcína získala povolenie na dočasné dodanie od Ministerstva zdravotníctva a sociálnej starostlivosti Spojeného kráľovstva a od Regulačnej agentúry pre lieky a zdravotnícke výrobky. Informuje o tom regulačný rada na svojej stránke. Nemá povolenie na uvedenie na trh. Dočasná autorizácia udeľuje povolenie na použitie lieku na aktívnu imunizáciu na prevenciu ochorenia COVID-19 spôsobeného vírusom SARS-CoV-2 u jedincov vo veku od 12 rokov.
Pfizer sa nemá podávať tomu, kto je alergický na toto liečivo alebo jeho zložky

Vakcína Pfizer bude starostlivo monitorovaná, aby bolo možné rýchlo identifikovať nové bezpečnostné informácie. „Vakcína proti mRNA COVID-19 BNT162b2 je vakcína používaná na aktívnu imunizáciu na prevenciu chorôb COVID19 spôsobených vírusom SARS-CoV-2. Podáva sa dospelým a dospievajúcim od 12 rokov. Vakcína spúšťa prirodzenú produkciu protilátok v tele a stimuluje imunitné bunky na ochranu pred ochorením COVID-19,“ píše sa v správe.

Upozorňuje, že sa nemá podávať tomu, kto je alergický na toto liečivo alebo na ktorúkoľvek z ďalších zložiek lieku. Medzi príznaky alergickej reakcie patrí svrbivá kožná vyrážka, dýchavičnosť a opuch tváre alebo jazyka. Ak máte alergickú reakciu, je potrebné okamžite kontaktovať lekára, zdravotníckeho pracovníka alebo ísť ihneď na pohotovosť do najbližšej nemocnice. Môže to byť životu nebezpečné!

Šokujúce zistenie: Experti upozorňujú na meškajúci vedľajší účinok vakcíny Pfizer
17 | 06 | 2021 | Tibor Sipos

Kedy sa má človek obrátiť na svojho lekára?

Regulačná agentúra tiež varuje, že predtým, ako dostanete vakcínu, máte sa obrátiť na svojho lekára, lekárnika alebo zdravotnú sestru. A to v prípade, ak máte alebo ste mali:

  • Závažnú alergickú reakciu alebo problémy s dýchaním po akejkoľvek inej injekcii vakcíny alebo po tom, ako vám bola v minulosti podaná vakcína COVID-19 mRNA.

  • Ťažké ochorenie s vysokou horúčkou. Mierna horúčka alebo infekcia horných dýchacích ciest, napríklad prechladnutie však nie sú dôvodmi na oddialenie očkovania.

  • Oslabený imunitný systém, napríklad z dôvodu infekcie HIV alebo užívate lieky, ktoré ovplyvňujú váš imunitný systém.

  • Problém s krvácaním, ľahko sa vám tvoria modriny alebo používate liek na potlačenie zrážania krvi.


Veľmi dôležité je aj upozornenie, že ako každá vakcína, ani vakcína COVID-19 mRNA BNT162b2 nemusí úplne chrániť všetkých, ktorí ju dostanú. V súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne údaje o jednotlivcoch s oslabeným imunitným systémom alebo o chronickej liečbe, ktorá potláča alebo predchádza imunitným reakciám.

„Desivé“ vedľajšie účinky vakcín AstraZeneca a Pfizer/BioNTech, píše Nature Medicine
Krvné zrazeniny po vakcíne AstraZeneca sú „takmer isté“, vakcína od Pfizer/BioNTech je na tom „trocha lepšie“. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič

Ak ste tehotná, dojčíte alebo plánujete otehotnieť, poraďte sa s lekárom

Vakcína COVID-19 mRNA BNT162b2 sa neodporúča pre deti do 12 rokov. Upozornenie však prichádza pre tehotné ženy, u ktorých majú obmedzené skúsenosti. „Ak ste tehotná alebo dojčíte, ak si myslíte, že ste tehotná alebo ak plánujete otehotnieť, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom predtým, ako dostanete túto očkovaciu látku,“ uvádza sa v informáciách od regulačnej agentúry.

Okrem iného ešte píšu, že neboli zistené žiadne účinky súvisiace s očkovaním na plodnosť žien, tehotenstvo alebo vývoj embrya/plodu alebo potomstva. Nie sú však k dispozícii žiadne údaje o vakcíne mRNA COVID-19 BNT162b2 o prenose alebo vylučovaní vakcíny do mlieka.

„Ak užívate alebo ste v poslednom čase užívali ešte iné lieky vrátane liekov, ktorých výdaj nie je viazaný na lekársky predpis, oznámte to, prosím, svojmu lekárovi alebo lekárnikovi.“ Lekára by ste mali vyhľadať aj v prípade, že je vaša horúčka vysoká a trvá dlhšie ako tri dni alebo máte ďalšie pretrvávajúce príznaky, ktoré však nemusia byť spôsobené vedľajšími účinkami očkovacej látky. Regulačná agentúra pre lieky a výrobky zdravotnej starostlivosti dospela k záveru, že BNT162b2 sa ukázal ako účinný pri prevencii COVID-19 a jeho prínosy prevyšujú riziká. Odporučila teda, že tento liek môže byť schválený na dočasné používanie počas pandémie COVID-19.

EMA odsúhlasila očkovať Pfizerom deti od 12 rokov. Izrael varuje pred súvislosťou očkovania so zápalom srdca u mladých
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková