Apokalypsa v susednom Poľsku. Po obrovskom požiari zhorela takmer celá dedina!
21 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Zvykne sa hovoriť, že nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. V poľskej dedinke Nowa Biala to platí niekoľkonásobne. Po obrovskom požiari totiž takmer celá ľahla popolom.


Takmer celá dedina zhorela v noci zo soboty na nedeľu. Požiar zachvátil viac ako 45 domov a ďalších objektov a plamene likvidovalo približne 500 hasičov. Viac ako 100 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou, informuje portál tvnoviny.sk.
Bez strechy nad hlavou zostalo viac ako 100 ľudí

V malej dedinke Nowa Biala v Malopoľskom vojvodstve, kde žije aj početná slovenská menšina, horelo naraz najmenej 21 domov a ďalších vyše 23 hospodárskych budov. Plamene sa šírili extrémne rýchlo, pretože budovy stáli tesne pri sebe. Stovky hasičov aj s technikou sa usilovalo požiar čo najskôr zlikvidovať. Väčšina domov v dedine však bola z dreva, takže pred ohňom nemala šancu. Bez strechy nad hlavou napokon zostalo viac ako 100 ľudí, zranilo sa deväť osôb.

Dedinčania ratovali čo mohli vrátane hospodárskych zvierat. Požiar, aký vznikol v dedine ešte v Poľsku nezažili, pretože zasiahol obrovské územie najmenej jeden hektár. Hasiči sa preto s niečím podobným ešte nestretli. Zúfalých obyvateľov bol upokojiť aj premiér Morawiecki, ktorý im prisľúbil okamžitú pomoc. Oheň sa údajne rozhorel v jednej z hospodárskych budov zo zatiaľ nezistených príčin. V dôsledku silného vetra a sucha sa rozšíril aj na okolité domy. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa, na mieste sú už aj vyšetrovatelia, ktorí zisťujú, čo sa presne stalo.

Irak: Pri požiari nemocnice zahynulo 27 pacientov s koronavírusom
Najmenej 27 životov a 46 zranených si v nedeľu ráno vyžiadal požiar na jednotke intenzívnej starostlivosti pre pacientov s ochorením COVID-19 v bagdadskej nemocnici na juhovýchodnom okraji irackej metropoly. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters... Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | tasr