Vo Vysokých Tatrách opäť premávajú historické električky
20 | 06 | 2021 I tasr

Vo Vysokých Tatrách počas tohto víkendu otvárajú letnú sezónu, pri tejto príležitosti pripravili v nedeľu aj slávnostnú jazdu historickou električkou Kométa.


Pre TASR to uviedol výkonný riaditeľ občianskeho združenia Veterán klub železníc Poprad Ján Sabaka s tým, že návštevníci si počas sezóny môžu opäť vychutnávať aj jazdu v súprave Trojča. Tohtoročnou novinkou je možnosť zakúpenia si cestovných lístkov online.

Kométa bude počas sezóny premávať každú nedeľu na trase Poprad – Starý Smokovec – Tatranská Lomnica. Bude za sebou ťahať aj historické vozne TEVD 12 a TEVD 16. „Najstarší z nich, takzvaný letniak, bol vyrobený v roku 1908 a cestovanie v ňom je skutočným zážitkom, nemá totiž žiadne okná,“ povedal Sabaka s tým, že Kométa bola vyrobená v továrni Ganz Budapešť ešte za čias rakúsko-uhorskej monarchie v roku 1912 ako jediný kus. Na trať sa dostala o rok neskôr. Najskôr vozila napríklad poštu a od roku 1922 aj snehový pluh. Umožnila tak celoročnú prevádzku tatranskej železnice.

Trojča bude premávať v soboty na trase Poprad – Starý Smokovec – Štrbské Pleso. Počas leta za neho pripoja aj unikátny nákladný vozeň, v ktorom si cestujúci budú môcť odviezť aj bicykel či kolobežku. „Sprístupníme im tak vyššie položené cyklotrasy, aby nemuseli šliapať hore kopcom,“ dodal. Trojča bola podľa jeho slov jedna z 18 električiek vyrobená pri modernizácii tatranskej dráhy pred Majstrovstvami sveta v klasickom lyžovaní v roku 1970. „Jej červené laminátové sedadlá si snáď pamätá každý z nás, keď ako dieťa cestoval na túru alebo za inými zážitkami v Tatrách,“ doplnil.

Sabaka návštevníkom Vysokých Tatier odporúča, aby svoje autá nechali doma a do hôr či medzi strediskami sa presúvali práve ekologickou tatranskou železnicou. „Ak práve zastihnú naše historické električky, budú mať bonus navyše. Prenesieme ich o 100 rokov späť,“ uviedol. Podľa jeho slov je o ne veľký záujem. Pripomenul, že online predaj sa uzatvára večer pred prvou jazdou. Cestovné poriadky a bližšie informácie sú zverejnené aj na webovej stránke www.tatranskaelektricka.sk.

Boj o voliča sa začal: Bittó Cigániková si podala liberálneho kolegu
Zdá sa, že v parlamente sa dve liberálne strany bijú o to, ktorá je liberálnejšia. Je to znakom jediného - začal sa boj o voliča. Čítať ďalej
20 | 06 | 2021 | Diana Zaťková