Víťazom prezidentských volieb v Iráne sa stal konzervatívec Raísí
20 | 06 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

V prezidentských voľbách v Iráne zvíťazil konzervatívny kandidát Ebráhím Raísí. Doterajší šéf iránskej justície mal po sčítaní veľkej časti hlasov výrazný náskok pred svojimi súpermi, oznámilo v sobotu ministerstvo vnútra v Teheráne. Informovali o tom agentúry DPA, AP a AFP.


Iránsky prezident Hasan Rúhání v sobotu oznámil, že jeho nástupca bol zvolený, víťaza piatkového hlasovania však nemenoval. Všeobecne sa očakáva, že ním bude favorit prezidentských volieb, ultrakonzervatívny duchovný Ebráhím Raísí. Jeho umiernený súper Abdolnáser Hemmatí medzitým priznal porážku. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Raísí bol hlavným kandidátom iránskych stúpencov tvrdej línie a v prieskumoch aj favoritom piatkových volieb, v ktorých úrady podľa správ neumožnili kandidovať viacerým iným popredným uchádzačom.  Raísí, 60-ročný šéf iránskej justície, je považovaný za blízkeho spolupracovníka a chránenca najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Patrí k iránskym predstaviteľom, na ktorých USA uvalili sankcie.

Kremeľ: "Ak chcú USA Navaľného na slobode, musia priznať, že pracuje pre americké spravodajské služby"
18 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Podľa prvých čiastkových výsledkov dostal Raísí viac ako 17,8 milióna hlasov z 28,6 milióna, ktoré dosiaľ sčítali. Zvyšní traja kandidáti priznali porážku a gratulovali mu ešte pred zverejnením týchto prvých výsledkov.

"Gratulujem občanom k ich voľbe," uviedol Rúhání v čase, keď už Raísímu blahoželali aj ďalší kandidáti. "Moja oficiálna gratulácia príde neskôr, ale vieme, kto v týchto voľbách získal dostatok hlasov a koho občania zvolili," dodal dosluhujúci prezident, ktorý je považovaný za relatívne umierneného politika. Rúhání v týchto voľbách už po dvoch funkčných obdobiach kandidovať nemohol.

Ku gratuláciám sa pridali aj ďalší dvaja konzervatívni uchádzači – bývalý veliteľ Revolučných gárd Mohsen Rezáí a poslanec Amírhosejn Kázízáde Hášemí.

Kim Čong-un: KĽDR sa musí pripraviť na "dialóg aj konfrontáciu" s USA
Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že, jeho krajina sa musí pripraviť na "dialóg aj konfrontáciu" so Spojenými štátmi vedenými administratívou prezidenta Joea Bidena. S odvolaním sa na severokórejské štátne médiá o tom informovala v piatok... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | tasr


Hemmatí, bývalý guvernér iránskej národnej banky a jediný reformista medzi štyrmi politikmi, ktorí sa napokon uchádzali o priazeň voličov, v sobotu ráno priznal porážku v súboji s Raísím. "Dúfam, že vaša vláda poskytne Iránskej islamskej republike dôvody na hrdosť, zlepší ekonomiku a život (ľudí)," napísal na sociálnej sieti.

Bývalý veliteľ Revolučných gárd Mohsen Rezáí získal 3,3 milióna hlasov a jediný umiernený kandidát Abdolnáser Hemmatí 2,4 milióna. Štvrtý uchádzač, konzervatívny poslanec Amírhosejn Kázízáde Hášemí mal približne milión hlasov, vyplýva z oznámenia volebného úradu ministerstva vnútra.

V Iráne je vyše 59 milióna oprávnených voličov, údaje o účasti však zatiaľ nezverejnili, píše AFP. Podľa AP publikované čísla naznačujú, že účasť bola najnižšia v iránskych voľbách od tamojšej islamskej revolúcie z roku 1979. Na voľby však podobne ako v uplynulých rokoch nedohliadali zahraniční pozorovatelia.

"Nič sme nedosiahli“: Trump kritizuje Bidenove stretnutie s Putinom
Donald Trump po stretnutí Putina a Bidena poukázal na nedostatky súčasnej americkej vlády. Trval na tom, že USA stretnutím nič nezískali a označil ho za „dobrý deň“ pre Moskvu, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 06 | 2021 | Lukáš Leca