Krčméry: Ak sprísnime režim, zažijeme len miernu tretiu vlnu. Ak nie, budeme mať čierny september
20 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Epidemiológ Krčméry opäť prichádza s varovaním pre Slovákov. Tentokrát sa domnieva, ako zdôraznil v rozhovore pre Nový Čas, že pokiaľ chceme iba miernu formu tretej vlny koronavírusu, musí sa sprísniť režim.


Profesor Krčméry by však nasledujúcu vlnu ani nenazval treťou. "Skôr si myslím, že príde tretia nová epidémia. Zažili sme prvú epidémiu tzv. wuchanským typom v dvoch vlnách a druhú epidémiu novým vírusom B1.1.7. (ako som vravel, nazývajú ho menej presne ako britský variant) – zatiaľ prvú vlnu. Ak sa budeme rozumne správať na prelome augusta a septembra a vyhneme sa tomu, čo Taliani nazvali „il settembro nero“, čierny september, tak sa vyhneme druhej vlne B.1.1.7. Ak dovtedy nepremrháme čas len dovolenkovaním a oslavami skončenia druhej epidémie," varuje.

Podľa jeho slov by bolo najrozumnejšie sprísnieť pravidlá, a to napriek tomu, že čísla nakazených a úmrtí v dôsledku COVID-19 klesajú a vysoké teploty v lete, ako mnohí vedci potvrdili, neprosievajú šíreniu koronavírusu, práve naopak.

"Možno, že sprísnením režimu na hranici a dodržiavaním karanténnych pravidiel, hocijako nepopulárnych, schytáme tretiu epidémiu v miernej forme. Ak naše oslavy budú typu „Karlov most“ alebo „Zakopané“, tak si zopakujeme tretíkrát čierny september 2020 a ešte černejší január 2021," varuje Krčméry.

Mesík: "Nie je otázka či, ale kedy dôjde k ďalším migračným vlnám"
Súčasný vzostup svetových cien potravín má rovnaký potenciál ako hlad, ktorý v roku 2011 spustil revolúciu v arabskom svete – takzvanú “Arabskú jar”. Tá potom behom pár rokov viedla k migračnej kríze, ktorá zatriasla celou Európou – hovorí pre... Čítať ďalej
20 | 06 | 2021 | Diana Zaťková