Madrid trápi nízka pôrodnosť. Tehotným ženám chce dať 14,5 tisíca eur, Slovenky môžu len snívať
19 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Nedávno zvolená konzervatívna vláda v Madride navrhla poskytnúť tehotným matkám finančnú pomoc vo výške 14 500 EUR ako stimul na zvýšenie pôrodnosti v Španielsku. Slovenky o takom niečom môžu len snívať.


Návrh tento týždeň oznámila úradujúca predsedníčka madridského spoločenstva Isabel Díaz Ayuso, členka ľudovej strany (PP), ktorá vyhrala minulý mesiac madridské voľby.
Príjem do 30 tisíc ročne - Slovensko by muselo zaplatiť všetkým

Podľa správy španielskeho denníka La Vanguardia tehotné ženy do 30 rokov, ktoré majú ročný príjem do 30 000 EUR, žili v Madride najmenej 10 rokov a sú tehotné najmenej päť mesiacov budú mať nárok na hotovosť, informuje portál Breitbart.

Pomoc bude rozdelená na mesačné splátky vo výške 500 EUR  v období od piateho mesiaca tehotenstva do druhých narodenín dieťaťa.

Moskva začína boj s Covidom od nuly, tvrdí starosta. Počet nakazených prudko rastie
19 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Vláda odhaduje, že ročne bude mať nárok na dávku 12 000 až 14 000 žien a že celkové náklady sa budú pohybovať okolo 250 miliónov EUR ročne.

Madridský návrh prichádza podľa španielskeho Národného štatistického úradu po tom, že Španielsko vlani kleslo v pôrodnosti na historické minimum.
Pokles pôrodnosti

Za posledné desaťročie Španielsko zaznamenalo pokles pôrodnosti o 27,3 percenta a priemerný vek matiek sa zvýšil z 28,5 v roku 1985 na 32,3 v roku 2020. Pau Miretová, výskumná pracovníčka z Centra demografických štúdií, poznamenala, že najmenej 20 percent ženskej populácie je teraz príliš starých na to, aby malo deti.

V Moskve sa anonym vyhráža bombou! Žiada ukončenie povinného očkovania proti Covid-19
19 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


„V 80. rokoch bolo Španielsko jednou z krajín s najvyššou plodnosťou v Európe a zostávalo ním až do hospodárskej krízy v roku 2008. Potom bolo všetko prerušené, pôrodnosť klesla a Španielsko prešlo z miery pôrodnosti od najvyššej k jednej z najnižších v Európe a na celom svete,“ uviedla Miretová.

Krajiny v celej Európe zaznamenali v posledných rokoch pokles pôrodnosti, mnohé však stále zvyšujú svoju celkovú populáciu v dôsledku masovej migrácie, napríklad Belgicko a Švédsko .

Francúzsko: Polícia rozháňala veľkú nepovolenú rave párty
Mladý muž prišiel o ruku a viacero ďalších ľudí tiež utrpelo zranenia pri zrážkach s políciou, ku ktorým došlo v noci na sobotu na nepovolenej rave tanečnej párty v západnom Francúzsku. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovali agentúry AP... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | tasr

Maďarsko zrušilo daň z príjmu

Maďarsko sa medzitým stalo jednou z najprorodinnejších vlád v Európe. Rovnako ako Madrid ponúklo Maďarsko finančné stimuly pre páry, ktoré čakajú dieťa, a zaviedlo politiku zrušenia dane z príjmu na celý život matkám štyroch alebo viacerých detí.

V auguste minulého roka maďarská ministerka pre rodinu Katalin Nováková odhalila, že po prorodinnej politike sa maďarská pôrodnosť v prvej polovici minulého roka zvýšila o päť percent .