Drgonec šokujúco: Členovia Súdnej rady sa v prípade Miľana nesprávali ako samostatné bytosti
19 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Sudca Dalibor Miľan sa preslávil nielen nenosením rúška počas pojednávaní, ale najmä tým, že udelil poriadkovú pokutu za to, že to od neho vyžadovali dvom policajtom a tiež predsedníčke Okresného súdu. Teraz mu za to, ale aj za to, že sa nechce podriadiť, Súdna rada pozastavila činnosť.


Také niečo, čo spravil sudca Miľan, sme tu ešte nemali. Aj on sa postavil do šíku takých ako je expredseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin či jeho syn, tiež sudca, ktorí rovnako odmietajú nosenie rúšok. Dalibora Miľana sa však zastal aj expert na ústavné právo Ján Drgonec, informuje portál parlamentne listy.sk, ktorý skonštatoval, že členovia Súdnej rady sú úbohí štatisti.
Mazák ukladá disciplinárny trest za plnenie jeho rozhodnutia

Drgonec si myslí, že keby sa členovia Súdnej rady správali ako samostatné ľudské bytosti, tak sudcovi Miľanovi by výkon funkcie nepozastavili. „Miľan nechcel nič iné iba dodržiavanie jeho ústavného práva. Naopak, profesor Mazák trval na tom, že nemá čo chcieť dodržiavať ústavu a to s odkazom na rozhodnutie Ústavného súdu, ktoré zhodou okolností ako sudca Ústavného súdu robil profesor Mazák. Čiže Mazák teraz ukladá disciplinárny trest za plnenie, respektíve dodržiavane rozhodnutia, ktoré urobil predtým,“ vysvetľuje Drgonec paradoxnú situáciu.

Mazák: Prípad sudcu Miľana veľmi zaujme zahraničie
Prípad sudcu Okresného súdu (OS) Zvolen Dalibora Miľana, ktorému Súdna rada SR dočasne pozastavila výkon funkcie sudcu, veľmi zaujme zahraničie. Myslí si to predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Sudca Miľan nedodržiaval počas pojednávaní... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | tasr


Predsedníčka Okresného súdu vo Zvolene Mariana Philadelphyová dokonca požiadala o pozbavenie Dalibora Miľana funkcie sudcu, čo sa môže javiť aj ako nad rámec trestu. „Ministerka spravodlivosti navrhla a Mazák potrebuje prikyvovať vláde tak intenzívne ako sa len dá,“ myslí sú ústavný právnik, podľa ktorého sú členovia Súdnej rady iba úbohí štatisti. „Keby sa správali ako samostatné ľudské bytosti, tak si myslím, že takto rozhodnúť nemohli,“ konštatuje Drgonec na margo verdiktu o pozastavení činnosti pre sudcu Miľana.

Neuveriteľné: Policajti prišli do pojednávacej miestnosti pokutovať sudcu, no sami odišli s pokutou!
Tak toto Slovensko ešte nezažilo. Predsedníčka okresného súdu aj s dvomi policajtami prišli riešiť sudcu, ktorý pojednával bez rúška. Sami však od neho dostali pokutu! Bizarným prípadom sa bude zaoberať Súdna rada SR. Rozhodne ako spurný sudca... Čítať ďalej
02 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Toto tu nemá nič spoločné s materiálnym právnym štátom

Súdna rada však zdôvodnila svoje rozhodnutie tým, že Dalibor Miľan ohrozuje dôveryhodnosť a dobrú povesť súdnictva v čase, keď sa justičné prostredie snaží oslobodiť od neduhov minulosti. „Tak toto je ozaj skvelý argument! Súdnictvo je samo o sebe veľmi dôveryhodné a len Miľan mu kazí dobré meno. Úprimne, za socíku sme hovorili o volebných fraškách v Latinskej Amerike, teraz už môžeme hovoriť o vlastných fraškách na našich inštitúciách,“ priznáva smutne expert na ústavné právo, podľa ktorého Mazák potrebuje zamedziť akémukoľvek správaniu, ktoré smeruje k vynucovaniu právneho poriadku.

„Povedal som, že robí čo vládze pre vládu. A toto je vlastne len krok k tomu,“ uviedol Drgonec na margo toho, že podľa predsedu súdnej rady Jána Mazáka bol problém aj v Miľanovom tvrdení, že vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva sú neplatné. „Ľudia to potom berú ako bernú mincu a takémuto správaniu bolo treba zamedziť,“ uviedol Mazák. „Toto tu nemá nič spoločné s materiálnym právnym štátom. Mazák zažiaril tým skvelým výrokom o tom, že v núdzovom stave Ústava neplatí… Podľa môjho názoru tu dochádza na kreovanie Mazákovej tézy do polohy: počas Matovičových vlád ústava neplatí. Hlavný smer mojich úvah pri takýchto rozhodovaniach je, či je tu právny chanát, alebo právna džamahírija,“ dodal Ján Drgonec na záver.

Sudca Dalibor Miľan odmietal nosiť respirátor počas pojednávaní. Šefovi Súdnej rady posiela odkaz
Predseda Súdnej rady Slovenskej republiky Ján Mazák podal návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu Daliborovi Miľanovi. Sudca Dalibor Miľan sa odmietol podrobiť protiepidemiologickým opatreniam proti ochoreniu Covid19. Pojednávania viedol... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová