Česi zakotvia v ústave právo brániť sa so zbraňou. Po USA a Mexiku budú tretí na svete
19 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Česká snemovňa dnes bez zmien schválila senátne doplnenie Charty základných práv a slobôd. To pojednáva o tom, že bude do Ústavy ČR zakotvené právo brániť seba aj iných sa zbraňou za zákonných podmienok, informuje portál Sputnik.cz.


Tento krok má byť reakciou na odzbrojovacie tendencie v rámci Európskej únie. Daný súhlas s novelou ale musí vyjadriť ešte horná komora parlamentu.
Právo brániť život

Česká republika chystá zmeny, pokiaľ ide o Chartu základných práv a slobôd. Rozhodla sa totiž, že podľa predlohy by táto charta mala obsahovať ustanovenie, že "právo brániť život svoj alebo život iného človeka aj so zbraňou je zaručené za podmienok, ktoré ustanoví zákon".

A k čomu táto ústavná zmena poslúži? Navrhovatelia uvádzajú, že by mala zabrániť tomu, aby mohlo byť toto právo obmedzené bežným zákonom. Rovnako tak vraj posilní pozíciu ČR pri prerokúvaní ďalších únijných regulácií.

V plzenskej firme unikol sírovodík; 2 ľudia sú mŕtvi a 2 v kritickom stave
Dvoch mŕtvych a rovnaký počet zranených si v piatok vyžiadal únik sírovodíka, ku ktorému došlo vo firme na spracovávanie priemyselného odpadu v západočeskom meste Plzeň. Informoval o tom webový spravodajský portál Novinky.cz. Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | tasr

Prehnaná regulácia nemá zmysel

"Prehnaná regulácia legálne držaných zbraní nemá žiadny zmysel a vedie k nárastu nelegálne držaných zbraní," vyslovila sa k veci predsedníčka snemovne výboru pre obranu Jana Černochová (ODS).

Ešte pred hlasovaním sa za novelu postavili zástupcovia SPD, ODS či ANO. Tí sú toho názoru, že má ľuďom zaručiť právo brániť sa legálne držanými zbraňami proti agresorom, ktorí zákony nedodržiavajú. Naopak nesúhlasí s obavami, že by zmena viedla k nekontrolovanému nárastu počtu držiteľov zbraní.
Nie je to o ozbrojovaní

"Nie je to zákon o ozbrojovaní, ale o obrane so zbraňou," reagoval Jiří Mašek (ANO). A k jeho názoru sa pripojila tiež Černochová: "Úpravou listiny tu nevznikne žiadny Divoký Západ s pištoľníkmi s koltami prekliato nízko."

Viktor Orbán: Prebieha civilizačný boj. Západ nemôže chcieť, aby sme žili podľa nich
"Nepodpísali sme Istanbulský dohovor a nepodporujeme studenú vojnu. Nepodkopávame ruského prezidenta, ale dávame mu zaslúženú úctu. V Maďarsku nie je priestor pre podporu šialenstva LGBT a platíme vysokú cenu za ochranu modelu kresťanskej rodiny.... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Linda Chopin


V neposlednom rade spomeňme, že daná novela vznikla na základe petície, ktorú podpísalo 102 000 ľudí, vrátane mnohých ústavných činiteľov. Daný dokument predstavoval reakciu poľovníkov a ďalších majiteľov zbraní na snahu Európskej komisie obmedziť vlastníctvo zbraní, vrátane tých legálne držaných.
Reakcia politikov a verejnosti

Keď sa táto informácia dostala na verejnosť, objavili sa rôznorodé reakcie. Ako jeden z prvých sa k veci vyjadril bývalý český politik, spoluzakladateľ a bývalý predseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Ak sa nemýlim, budeme popri USA a Mexika treťou krajinou na svete, ktorá bude mať právo na zbraň v ústave. Ten zákon sa mi nepáči, aj keď som držiteľ zbrojného preukazu a mám zbraň. Nesúhlasím s tým, že je to moje základné ľudské právo," napísal na svojom Twitteri.

„Niečo sa deje“: UFO ohrozuje národnú bezpečnosť USA
Členovia amerického Kongresu varovali, že UFO predstavuje „ohrozenie národnej bezpečnosti“. Dostali totiž podrobné informácie o očakávanej správe Pentagonu o neidentifikovaných vzdušných javoch, ktorá má byť zverejnená ešte pred 25. júnom, píše... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Svojim postom tak dal jasne najavo, že sa mu to nepozdáva. A v komentároch sa k nemu začali pridávať aj ostatní ľudia.
Proti prúdu

"Všade na svete to je slepá cesta a má na svedomí obrovské množstvo mŕtvych. Nakoniec aj USA od nej budú musieť ustúpiť. Len my blbci ideme zase proti prúdu," zaznelo.

Tento krok sa mnohým nepáčil hneď z niekoľkých dôvodov: "Mne sa to tiež príliš nezdá. Predsa len sme v prvej desiatke najbezpečnejších krajín sveta a myslím si, že toto je jeden z dôvodov." "Základné ľudské právo držať vec čo berie životy iným. Krása," klopali si na čelo ďalší.

Vedci skúmali obezitu i problémy detí s rozpoznávaním emócií u ľudí s rúškami
Výskum naznačujúci, že predškoláci majú problém s rozpoznávaním emócií u ľudí, ktorí majú na tvári rúško, nové poznatky o obezite, ale aj prvá posádka na novej čínskej vesmírnej stanici či zistenie, že Antarktídu pravdepodobne ako prví objavili... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Čo bude nabudúce? Právo na motocykel?

"Ja to považujem za úplne v poriadku a nevidím jediný dôvod, prečo by to tak nemalo byť. Ozbrojené obyvateľstvo je lepšie ako to bez možnosti brániť sa a nejde len o potencionálnu obranu pred zločincami, ale raz aj štátom samotným," myslia si niektorí.

Niektorí sa snažili zamyslieť nad tým, čo sa vlastne Kalouskovi nepáči. Na to mal Kalousek jasnú odpoveď: "Pretože základné ľudské práva sú pre mňa posvätné a nemali by sa účelovo devalvovať. Čo bude nabudúce? Právo na motocykel?" 

Republika na Donbasse má vraj nevyvrátiteľné dôkazy, že Protasevič bojoval za neonacistický prápor
18 | 06 | 2021 | Diana Zaťková