Zbankrotovaná Vlasť dlhuje milión. Veritelia síce peniaze nikdy neuvidia, ale Harabin už zakladá novú stranu
18 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Pred voľbami si strana bývalého sudcu a ministra spravodlivosti za HZDS Štefana Harabina Vlasť požičala od takmer dvoch desiatok veriteľov zhruba 970-tisíc eur. Svoje peniaze už nikdy neuvidia, konštatuje portál Aktuality.sk.




Harabin je dobre zabezpečený. Ešte v roku 2018, teda v čase svojej kandidatúry na prezidenta, priznával úspory vo výške viac ako 440-tisíc eur, vlastnil byty, auto aj pozemky.



Nič podobné sa však nedá povedať o strane Vlasť, ktorú viedol do parlamentných volieb. Tá má už iba dlhy. Od veriteľov si Harabinova strana napožičiavala takmer milión eur a nemá ich ako splatiť.



Vlasť skončila bankrotom




Problémy Vlasti sa začali už pár hodín po voľbách, v ktorých skončila s 2,93 percentami. Keďže nedosiahla ani tri percentá, od štátu nedostala ani cent.

Sudca Dalibor Miľan odmietal nosiť respirátor počas pojednávaní. Šefovi Súdnej rady posiela odkaz
Predseda Súdnej rady Slovenskej republiky Ján Mazák podal návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu Daliborovi Miľanovi. Sudca Dalibor Miľan sa odmietol podrobiť protiepidemiologickým opatreniam proti ochoreniu Covid19. Pojednávania viedol... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová


Pred voľbami si však požičala od takmer dvoch desiatok veriteľov zhruba 970-tisíc eur. Volebný výsledok bol preto pre stranu nielen trpkým sklamaním, ale aj vážnym finančným problémom.

Väčšinu pôžičiek mala strana splatiť do konca minulého roka, a to s úrokmi od jedného do dvoch percent. To sa však nestalo a Vlasť požiadala o vyhlásenie malého konkurzu, teda vlastne zbankrotovala.

Odídu s dlhým nosom




V konkurze sa teraz môžu veritelia teoreticky pokúsiť získať aspoň časť svojich peňazí späť. No, žiaľ, nebude z čoho. Vlasť totiž nedisponuje žiadnym majetkom. Jediné, čo strane oficiálne patrí, je nespotrebovaná kaucia vo výške 5526 eur.

Ak nepustia Pčolinského čo najskôr na slobodu, zaplatíme mu mastné odškodné, varuje Harabin
Väzba exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského zaujala aj Štafana Harabina, exministra spravodlivosti aj expredsedu Najvyššieho súdu. Ako v statuse tvrdí, Slováci sa mu poskladajú na odškodné, ktoré bude určite žiadať od štátu za jeho nezákonnú... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik


Treba dodať, že samotný Harabin nikdy nebol formálnym predsedom Vlasti, vystupoval len ako volebný líder strany. Jej oficiálnou šéfkou je Anna Žatková, v minulosti Harabinova úradníčka na Najvyššom súde.

Keď sme sa po voľbách Harabina pýtali na dlhy, dával od svojho projektu ruky preč. „Ja nie som členom strany Vlasť. Vaša otázka je nesprávne smerovaná. Všetky administratívne, organizačné a technické veci boli v kompetencii strany Vlasť,“ odpovedal politik.
Harabinove podozrivo financované kampane

Predvolebná kampaň Vlasti bola od začiatku podozrivo financovaná. Preferencie subjektu sa už pred voľbami pohybovali pod hranicou troch percent, a preto je na mieste otázka - prečo by niekto pumpoval desaťtisíce do neperspektívnej strany?

Do strany, ktorej reálne hrozilo, že nedostane miliónový príspevok na fungovanie od štátu?

Kollár: Spravodlivosť nemôže byť dosiahnutá cez nezákonné postupy
Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára sa aj v súčasnom boji za spravodlivosť a proti zločinu musí postupovať v súlade so zákonom. V opačnom prípade by sa len opakovali rovnaké chyby ako za vlád Fica a Pellegriniho. Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Aneta Leitmanová


Transparency International Slovensko aj preto veľmi neverí, že peniaze pre Vlasť pochádzali skutočne od ľudí, ktorých strana priznala.

„Neveríme, že ide o skutočných darcov strany. Nik z malých strán nemal také štedré – a podozrivo okrúhle – pôžičky od takých, na verejnosti neznámych ľudí ako strana Vlasť,“ hovoril v čase kampane Gabriel Šípoš, vtedy ešte riaditeľ mimovládky.

Pochybné navyše podľa neho bolo už financovanie Harabinovej prezidentskej kampane. Na tú Harabin minul viac ako 300-tisíc eur. Viac než polovicu z tejto sumy získal od svojich rodinných príslušníkov.

Sulík si opäť kopol do Matoviča. „Mal ma odvolať počas prvej vlny pandémie. Len vtedy na to nemal, hrdina“
Dnes už azda nikto nepochybuje o tom, že vzťah Matovič – Sulík je ako mačka a myš či ako pes a mačka. Šéf OĽaNO je však poriadny pitbull, lebo po predsedovi SaS ide doslova ako po údenom. Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik


Televízia Markíza však upozornila, že nie je isté, či išlo naozaj o ich osobné zárobky a úspory, z ktorých do kampane tak štedro prispievali.
Nová strana, nové dlhy?

Ani pankrot a podozrenia z nekalých praktík však ľuďom blízkym Harabinovi nebránia v tom, aby zakladali novú stranu. Bývalí členovia a kandidáti Vlasti zakladajú subjekt s názvom Naša vlasť.

Šokujúce slová Kaliňáka: Akokoľvek sa Mikulec bráni, je jasné, kto je zodpovedný za smrť Lučanského
Zrejme nečakal takúto ostrú reakciu svojho predchodcu. Minister vnútra Roman Mikulec nedávno uviedol, že policajný exprezident Milan Lučanský, ktorý zomrel na konci minulého roku na následky pokusu o samovraždu, naznačil Mikulcovi, že si vezme... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Tibor Sipos


Všetko nasvedčuje tomu, že ústrednou postavou projektu bude opäť práve Harabin. Skutočnosť, že ľudia, ktorí priviedli do bankrotu jednu stranu, hneď zakladajú ďalšiu, sa TIS nepozdáva.

„Podľa nášho názoru by to nemali mať také jednoduché, keďže organizovali financovanie a hospodárenie strany podozrivým spôsobom a v dôsledku ich konania prišli viacerí veritelia o nemalé sumy,“ vysvetľuje analytik mimovládky Ľuboš Kostelanský.

Prečo Kuciakovci pýtajú milión od obžalovaných? Vinia ich, že im ide o peniaze
Obe rodiny Kuciakovcov aj Kušnírovcov si nárokujú od obžalovaných z vraždy ich detí takzvanú nemajetkovú ujmu. Zákon umožňuje, aby poškodený alebo jeho pozostalá rodina dostala takpovediac odškodné. Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Diana Zaťková