Kollár: Spravodlivosť nemôže byť dosiahnutá cez nezákonné postupy
18 | 06 | 2021 I Aneta Leitmanová

Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára sa aj v súčasnom boji za spravodlivosť a proti zločinu musí postupovať v súlade so zákonom. V opačnom prípade by sa len opakovali rovnaké chyby ako za vlád Fica a Pellegriniho.


Niektoré médiá sa po hlasovaní za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca snažia strčiť predsedu parlamentu a hnutie Sme rodina do jedného vreca s opozíciou, hlavne so stranou Smer, ktorá mimoriadnu schôdzu s cieľom odvolať „silového“ ministra iniciovala. Dôvodom je, že sa viacerí poslanci Sme rodina zdržali hlasovania. Kollár vysvetľuje, že tento postoj v žiadnom prípade neznamená, že je on a jeho hnutie za jedno s názormi opozičného Smeru, pokiaľ ide o boj proti zločinu.

„Neviem, prečo sa niektoré médiá usilujú spájať nás v týchto veciach s Róbertom Ficom. Som rozhodne proti vyjadreniam typu, že tu máme zatváranie ako v 50. rokoch alebo že sú zatýkaní nevinní ľudia, ako to tvrdí predseda Smeru. Jasne som viackrát povedal, že všetky podozrenia musia byť riadne prešetrené, že som za každé vyšetrovanie. Ale rovnako som presvedčený, že pri tom nesmú byť zneužité kompetencie silových orgánov, nesmie sa postupovať nezákonne,“ povedal Boris Kollár.

Podľa Kollára je dôležité, aby sa nezopakovali veci z minulosti, ktoré sme odsudzovali. Aby si dnes nejaká skupina neuzurpovala právo na spravodlivosť tak, ako to bolo predtým za Ficovej a Pellegriniho vlády.

„Vymenili sa mená, ale praktiky zostali tie isté? To nesmieme dopustiť. Pretože sa nám to môže vymknúť z rúk a dôsledkom bude, že sme v mene nejakých pekných hesiel v konečnom dôsledku narobili viac zla ako dobra. A že sme vlastne robili to isté, čo sme tak vytýkali našim predchodcom,“ povedal predseda parlamentu.

Kollár dokonca tvrdí, že myslieť si, že na prokuratúrach a súdoch teraz sedia nejakí hrdinovia, je nezmysel. Nie všetci ľudia boli v týchto inštitúciách vymenení, naopak, pracujú tam tí istí, ktorí tam boli aj za predchádzajúcich vlád, preto je dôležité sa im pozerať na prsty a kontrolovať ich prácu.

V tomto ohľade je vcelku groteskné sledovať niektoré liberálne médiá, ktoré tak fandia súčasnej koalícii, že si až nekriticky zakrývajú oči predtým, čo sa v súčasnosti na poli práva deje. Sú schopné až manipulovať informácie domnievajúc sa, že tým napomáhajú spravodlivosti a právnemu štátu. Nič nie je vzdialenejšie pravde. Pokiaľ sa v boji za spravodlivosť bude postupovať nezákonne, tak to v budúcnosti môže spôsobiť len to isté, čo to spôsobilo aj v minulosti – „privatizáciu“ pravdy vybranou skupinkou a nedodržiavanie zásad právneho štátu.

Kollárove nájomné byty sú určené pre všetkých, kto si nemôže dovoliť vlastné bývane  
Záujemcovia o nájomný byt sa budú registrovať v elektronickom rezervačnom systéme. Spustenie systému sa predpokladá do polroka od schválenia zákona o nájomnom bývaní. Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Aneta Leitmanová