Bývalá Lipšicova právna kancelária bude inkasovať za špicľovanie zamestnancov ministerstva
18 | 06 | 2021 I Gabriel Matta

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR bude platiť právnickej kancelárie, ktorej partnerom bol aj Daniel Lipšic, za špicľovanie zamestnancov tohto ministerstva. Zmluvu stihol podpísať ešte minister Ján Mičovský pred svojou demisiou. Upozornil na to portál Finančné noviny.


Mičovský pár mesiacov pred tým ako odišiel z funkcie, uzavrel s právnickou kanceláriou Dentons Europe CS, LLP, jej organizačnou zložkou Slovensko, právnika Petra Kubinu, zmluvu na poskytovanie služieb. Vyplýva to zo zverejnenej zmluvy v Centrálnom registri zmlúv, kde ju zverejnili 26. apríla 2021.

Predmetom zmluvy má byť preskúmanie e-mailovej komunikácie vybraných zamestnancov a funkcionárov Poľnohospodárskej patovnej agentúry. Výsledky tejto činnosti majú slúžiť ako základ pre iniciovanie prípadných súdnych a trestných konaní.

Šokujúce slová Kaliňáka: Akokoľvek sa Mikulec bráni, je jasné, kto je zodpovedný za smrť Lučanského
Zrejme nečakal takúto ostrú reakciu svojho predchodcu. Minister vnútra Roman Mikulec nedávno uviedol, že policajný exprezident Milan Lučanský, ktorý zomrel na konci minulého roku na následky pokusu o samovraždu, naznačil Mikulcovi, že si vezme... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Tibor Sipos


Obdobný prípad len prednedávnom otriasol Francúzskom, kde vedenie obchodného domu IKEA francúzske súdy pokutovali až 1,1 mil. EUR za špicľovanie svojich zamestnancov. Firma Dentons Europe CS, LLP má v tejto várke dostať za 40 hodín po 150 euro za hodinu, teda celkom 6 000 eur.




Materská firma slovenskej organizačnej zložky právnickej kancelárie je podľa databázy Panama Papers v Londýne na adrese Millenium Bridge House, Lambeth Hill 2. Táto adresa  podľa databázy Offshoreleaks figuruje aj ako sídlo firiem registrovaných v daňových rajoch, ktoré sa vyhýbajú plateniu daní. Bývalým partnerom tejto právnej kancelárie bol, dnes už šéf špeciálnej prokuratúry, Daniel Lipšic.

Lipšic sa mohol stať šéfom špeciálnej prokuratúry iba vďaka zmene zákona, ktorú súčasná vládna koalícia prijala iba kvôli jeho nominácii. Nová právna úprava totiž umožňuje po novom byť zvoleným za špeciálneho prokurátora aj osobe, ktorá nie je prokurátorom a dokonca ani nikdy nebola.

Kollár: Spravodlivosť nemôže byť dosiahnutá cez nezákonné postupy
Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára sa aj v súčasnom boji za spravodlivosť a proti zločinu musí postupovať v súlade so zákonom. V opačnom prípade by sa len opakovali rovnaké chyby ako za vlád Fica a Pellegriniho. Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Aneta Leitmanová


V rokoch 2016 – 2020 terajší šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic pôsobil v tejto právnej kancelárii. Poslanci ho zvolili do funkcie 5. februára 2021.  Daniel Lipšic je zakladajúcim predsedom politickej strany NOVA. Pri parlamentných voľbách vo februári 2020 sa NOVA dohodla na spolupráci s hnutím OĽANO.

Bývalý Lipšicov partner a súčasný šéf spomínanej právnickej firmy, Peter Kubina zastupuje aj právnika Jána Gajana. Ten je v súčasnosti kajúcnikom v procesoch nazvaných ako Terra, Zemepán, Dobytkár, Latifundista a Feudál. Jána Gajana zadržali v rámci akcie Dobytkár. Vďaka svojim výpovediam však nie je ani obvinený a nie je ani vo väzbe.

Firma právnika Jána Gajana HMG Legal, s. r. o. mala tiež zmluvu s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Celkom to bolo za 234 000 eur. Zmluvu zverejnili v Centrálnom registri zmlúv 18. septembra 2018.

Matovič uznal, že ako premiér zlyhal, lebo mu nemal kto radiť: "Kolíková s Pellegrinim si skoro dali jazýčkovú"
17 | 06 | 2021 | Tibor Sipos