Putin: Násilie spojené s BLM a útok na Kapitol ukazujú, že USA majú svoje problémy s ľudskými právami
17 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Ruský prezident Vladimir Putin spochybnil morálnu autoritu USA v oblasti ľudských práv. Vyhlásenie prišlo v stredu po samite s americkým prezidentom Joeom Bidenom, informuje portál RT.


Americkí novinári sa Putina pýtali, či jeho vláda podniká „zákroky“ proti domácej opozícii a či Biden požiadal Kremeľ, aby ukončil domnelé represie. Putin odmietol tieto narážky a vyhlásil, že Washington nemá skutočné dôvody, aby sa mohol sťažovať.

„Amerika nedávno čelila niektorým z najťažších udalostí vo svojej histórii. Po vražde Afroameričana a vytvorení celého hnutia Black Lives Matter,“ poukázal. „Nebudem sa k tomu teraz vyjadrovať. Chcem len povedať, že sympatizujeme s Američanmi a americkým ľudom, ale nechceme, aby sa to stalo naše územie,“ dodal.

Ďalej uviedol, že Rusko sledovalo udalosti zo začiatku tohto roka, keď demonštranti zaútočili na budovu amerického Kapitolu.

Údaje o nadmerných úmrtiach ukazujú, že Rusko trpelo počas pandémie viac než západné krajiny
Nové čísla zverejnené Ruskom odhalili, že v roku 2020 sa úmrtnosť v krajine zvýšila o 19 percent. Údaje vytvárajú pochmúrnejší obraz, ako doteraz pripúšťali oficiálne štatistiky o Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Pred stretnutím Biden uviedol, že nastolí otázku ľudských práv a prípad uväzneného opozičníka Alexeja Navaľného. "Stretávam sa s prezidentom Putinom o pár týždňov v Ženeve a dávam jasne najavo, že nedovolíme, aby tieto práva zneužil. Je čas pripomenúť všetkým, kto sme," dodal.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že akákoľvek diskusia o ľudských právach sa bude musieť zaoberať aj zaobchádzaním s výtržníkmi, ktorí v januári vtrhli do budovy Kapitolu. "Z pohľadu práv opozície a ochrany týchto práv sa deje veľa skutočne zaujímavých vecí," uviedol minister.

Putin však uviedol, že rozhovory vo Švajčiarsku boli celkovo „konštruktívne“, zaoberali sa spoluprácou v arktickom regióne a ďalšími medzinárodnými problémami, kde obe strany mohli nájsť spoločnú reč. Ruský vodca uviedol, že Biden je „štátnik“. Dodal, že Biden je „ostrieľaným politikom“ a k diskusiám pristupoval pozitívne.

Do španielskej enklávy Melilla sa pokúsilo vstúpiť 150 migrantov. Bolo zranených 20 strážcov (VIDEO)
Celkom 20 členov civilnej stráže utrpelo zranenia po tom, čo sa dav viac ako 150 migrantov pokúsil dostať cez hranicu do španielskej enklávy Melilla, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 06 | 2021 | Lukáš Leca