Očkovanie detí proti koronavírusu má jedno malé "ale" (Susanne Ausicová)
17 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Susanne Ausicovej (The Epoch Times)


Čo si o očkovaní detí proti COVIDu-19 myslí mníchovský pediater a kardiológ  profesor Nikolaus Haas.


Deti len zriedka ochorejú na COVID-19 a úmrtia sú raritou.  Čo teda hovorí v prospech a proti očkovaniu detí proti koronavírusu? Susanne Ausicová v komentári sprostredkúva názor mníchovského detského lekára a kardiológa profesora Nikolausa Haasa. Hoci v zásade nie je odporcom očkovania, vidí pár dôvodov, ktoré momentálne hovoria proti vakcinácii detí.


Profesor Nikolaus Haas z kliniky Univerzity Ludwiga Maximiliána v Mníchove je presvedčený, že v súčasnosti nie je správne zahrnúť deti do očkovania proti COVIDu-19. Dôvodí to nielen zriedkavosťou ochorenia u detí, ale aj nedostatkom vakcín. Prednosť by v očkovaní proti koronavírusu mali mať zraniteľné skupiny, medzi ktoré však deti v tomto prípade nepatria.


Koronová erózia občianskych slobôd  (Lisa Hänelová)
Komentár Lisa Hänelová (Deutsche Welle) Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Malé „ale“, ak ide o očkovanie detí

Mníchovský pediater však súčasne zdôrazňuje, že nie je odporcom očkovania. Podľa jeho mienky  by sa malo očkovať proti všetkému, čo má zmysel, dokonca povinne. Ako detský lekár vo všeobecnosti považuje očkovanie detí za absolútne dôležité. Nie je popieračom korony.  Má však malé „ale“, ak ide o očkovanie detí.



Deti takéto očkovanie v súčasnosti nepotrebujú

Zdôraznil, že podobne ako je situácia na celom svete, ani Nemecko nemá úplný dostatok vakcín. Preto by sa mali najskôr chrániť ľudia, ktorí vakcínu skutočne potrebujú. Podľa údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI) a údajov dostupných na celom svete sú ohrození najmä starší ľudia. Úmrtia detí sú v Nemecku mimoriadne zriedkavé. Mníchovský profesor si preto myslí, že deti v súčasnosti očkovanie nepotrebujú. Jasne to vyplýva z údajov RKI a  Spoločnosti pre detské infekčné choroby .



Nedostatok údajov

Profesor Haas poukazuje na to, že v súčasnosti dostupné schvaľovacie štúdie vakcín sa uskutočnili na približne 1 100 deťoch a dospievajúcich vo veku od 12 do 18 rokov. Nevyskytli sa žiadne vážne  komplikácie. Podľa doterajšieho skúmania vakcinácie u dospelých sa prípady  trombóz mozgových žíl vyskytujú vo frekvencii jedna osoba na 100 000 ľudí. Ak by sa takýto výskum robil s ohľadom na deti, zaočkovať by sa ich muselo štatisticky 100 000. Zatiaľ sa teda nevie, či existujú tieto veľmi zriedkavé komplikácie aj u detí.


Pokiaľ ide o COVID, jasné nie je vôbec nič (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová

Pokiaľ ide o očkovanie mladých mužov v Izraeli a možný výskyt myokarditídy - zápalu srdcového svahu, keď jeho diagnostikovanie nebolo vždy isté, zistil sa výskyt takéhoto vedľajšieho účinku očkovania u jedného z 5 000. Štatisticky v prípade detí by sa ich muselo zaočkovať 5 000, respektíve 10 000, aby sa zistilo, či aj im hrozia podobné následky.



O vedľajších účinkoch u detí nemáme ani potuchy

Podľa mníchovského profesora Haasa nemáme ani potuchy o vedľajších účinkoch u detí, keďže nie je k dispozícii dostatočné množstvo údajov. V súčasnosti aj s ohľadom na nedostatok vakcín, ako aj deficit informácií, pokiaľ ide o vedľajšie účinky u detí, si preto tento detský lekár nemyslí, že by malo zmysel očkovať deti. Má pritom na zreteli aj zvyšok populácie, ktorá to skutočne potrebuje a nebola ešte zaočkovaná. Haas však zdôrazňuje, že nie odporcom očkovania, uzatvára komentár Susanne Ausicová v The Epoch Times.


Očkovanie detí proti koronavírusu nie je správnou cestou (Thomas Mertens)
Názor Thomasa Mertensa (Wochenblick) Čítať ďalej
12 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová