Baránek: Minister Mikulec zahmlieva a klame. Ako mu má potom verejnosť dôverovať?
17 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Minister vnútra Roman Mikulec čelil dva dni v parlamente odvolávaniu, ktoré napokon ustál. Nespokojnosť s tým, že koalícia podporila Mikulca, neskrýva politický analytik Ján Baránek.


Situácia v policajných zložkách a SIS bola v ostatných dňoch a týždňoch viac ako napätá, ba až vyhrotená. Medzi tými, ktorí odmietali tvrdenia, že ide o vojnu policajtov, patril aj šéf rezortu vnútra Roman Mikulec. Aj preto čelil odvolávaniu. Politický analytik Ján Baránek pre portál parlamentnelisty.sk skonštatoval, že veriť ministrovi, ktorý v priamom prenose klame, že žiadna vojna policajtov tu nie je, sa jednoducho nedá.
Pčolinský a Pčolinská chceli pôvodne hlasovať za nedôveru

Minister Mikulec teda odvolávanie v parlamente ustál, hlas mu však dalo len 72 koaličných poslancov. Sme rodina sa v podstate hlasovania nezúčastnila. Opozícia, prirodzene, zúri. „Fico mal plno informácií o Mikulcovi. Ficovi to mohlo skoro aj vyjsť, keby dvaja Pčolinský zahlasovali za odvolanie Mikulca, lebo by porušili koaličnú zmluvu a boli by ďalšie následky,“ skonštatoval na margo odvolávania ministra Baránek. Dôveru šéfovi rezortu vnútra tak nevyslovilo z koalície iba hnutie Sme rodina, ktoré sa radšej zdržalo, respektíve na hlasovaní sa niektorí jeho poslanci vôbec nezúčastnili.

Minister vnútra Mikulec má podporu len 72 koaličných poslancov. Vo funkcii, žiaľ, aj tak ostáva
16 | 06 | 2021 | Aneta Leitmanová


„Ten postoj bol pochopiteľný kvôli bývalému riaditeľovi SIS Pčolinskému, ktorý je zadržaný na základe výpovede jedného kajúcnika. Nečudujem sa teda Sme rodina, že mali dosť dlho váhavý postoj, ani sa nečudujem, že Pčolinský a Pčolinská chceli pôvodne hlasovať za nedôveru. Nespochybňoval by som to,“ vysvetľuje politický analytik, podľa ktorého budú Heger s Matovičom úplne zbytočne rozprávať, že minister vnútra na vyšetrovanie nemá vplyv alebo že vyšetrovatelia sú nezávislí.

„To nie je pravda. Minister vnútra má určite obrovský vplyv, on aj iní funkcionári tu majú obrovský vplyv na to, aby sa za bernú mincu nebrala len výpoveď kajúcnikov,“ dodáva Baránek,

Spor v koalícii sa vyhrocuje! Mikulec a Pčolinský si idú po krku v priamom prenose
Viaceré opozičné strany podali návrh na odvolanie minister vnútra Romana Mikulca. Ten mu bude čeliť budúci týždeň v parlamente. No prekvapujúce je, opozičný návrh už avizoval podporiť aj koaličný poslanec Peter Pčolinský zo Sme rodina. Ako vidieť,... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Jedni si idú pre druhých, druhí pre tretích a tretí pre prvých

Zaujímavé bo bolo, ak by nebol vo väzbe Vladimír Pčolinský, aký by bol postoj Sme rodina k odvolávaniu Mikulca vtedy. „To je druhá vec, lebo tento systém sa nezačal zatknutím Pčolinského. Funguje to tak už dlho a už dlho je to predmetom kritiky a nielen politikov, ale aj niektorých advokátov či prokurátorov. Nič sa s tým však nedialo. No zrazu, keď to zasiahne našich, je problém. Takže postoj Sme rodina je pochopiteľný, ale je dosť farizejský,“ hovorí otvorene Baránek. Minister Mikulec sa však bránil aj tým, že na Slovensku žiadne boje medzi policajtami neprebiehajú. Tomu však verí zrejme iba málokto.

Ján Baránek: NAKA nemala ísť po Zuriana, ale po Matoviča. Podozrenia voči nemu sú veľmi vážne
NAKA nemala ísť podľa po Branislava Zuriana, ale po Igora Matoviča. Myslí si to Ján Baránek. Podozrenia proti Matovičovi sú veľmi vážne. „To je niečo škandalózne a Matovič mal byť dnes vo väzbe. Vo väzbe sú dnes ľudia za oveľa menšie podozrenia,“... Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Petra Demková


Tvrdenia Mikulca, že žiadna vojna silových zložiek tu nie je, prekvapili aj samotného Baráneka. „Odohráva sa nám to pred očami a on povie takúto do neba volajúcu hlúposť. Mal povedať niečo, čomu by sme mohli aj uveriť. Ale tejto hlúposti asi nie je schopný uveriť nikto. Však vidíme, že jedni si idú pre druhých, druhí pre tretích, tretí pre prvých a pomaly sa v tom už nikto nevyzná. A minister namiesto toho, aby urobil aj s pomocou premiéra, lebo SIS nepatrí pod ministra, poriadok, tak zahmlieva a klame. Ako mu má verejnosť dôverovať? Ako sa dá veriť ministrovi, ktorý v priamom prenose klame, že žiadna vojna policajtov tu nie je a pritom ju má ako stolovú hru priamo pred očami?“ pýta sa Ján Baránek a rovnako sa pýta aj verejnosť.

Baránek: Keď začnú rozprávať Fico a Kaliňák, tak tu neostane kameň na kameni!
Súčasná vláda, ale aj jej „klon“, ktorý pôsobil pred ňou, čelí obrovskej kritike. A to prakticky zo všetkých strán. Nespokojnosť drvivej väčšiny národa je obrovská, čo konštatuje aj politický analytik Ján Baránek. Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik