V Nemecku sa chceli obohatiť na testovaní. Na podvodníkov čakajú prísne tresty (VIDEO)
16 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Podvodníci sa nájdu po celom svete. Aj takí, ktorí chcú zarobiť na covide. Kým u nás sa im zatiaľ darí spravodlivosti unikať, v Nemecku už začali po podvodníkoch ísť. Poukazuje na to v statuse aj Iza Bela, ktorá na to využila zostrih zo správ RTVS.


Na prevádzkovateľov niektorých testovacích a odberových miest, kde dochádzalo k podvodom, sa už začínajú zameriavať nemecké Orgány činné v trestnom konaní. Iza Bela sa v statuse pýta, prečo sa to nedeje aj na Slovensku, keď sa i u nás zreteľne niekto počas falošnej biznis pandémie farmafiriem obohacuje na úkor zdravia ľudí a v neposlednom rade na štáte.
Vymýšľali si počty testovaných, lebo za každý AG test platí nemecká vláda 18 eur

„Dokedy toto budeme celé tolerovať a tváriť sa, že je u nás na Slovensku všetko v poriadku s covidom? Pýta sa Iza Bela v statuse. Prikladá aj video zo správ RTVS. „V Nemecku vyšetrujú početné prípady podozrení zo zneužitia testovania obyvateľstva. Vláda pred časom rozhodla o AG testovaní ľudí s tým, že dvakrát do týždňa je test zadarmo. Teraz vyšlo najavo, že súkromné testovacie stanice hlásia úradom na vyúčtovanie podstatne viac prípadov testovaných ľudí než v skutočnosti v centrách bolo,“ hovorí sa v reportáži RTVS.

Nemecká štátna prokuratúra vyšetruje podozrivé prípady zneužitia AG testovania v Severnom Porýní Vestfálsku a Bavorsku. Možné podvody hlásia aj z ďalších spolkových krajín.



Stany a centrá na rýchle testy vyrástli po celej krajine po tom, ako vláda rozhodla, že za každý AG test zaplatí 18 eur. „Za mesiace apríl a máj už odišlo zo spolkového rozpočtu 660 miliónov eur. Minister zdravotníctva Jens Spahn už pohrozil firmám, ktoré sa na testoch neoprávnene obohatili, prísnymi trestami,“ uvádza sa v reportáži.

Testovanie na Slovensku: plytvanie peniazmi a vyše milióna pre štátneho tajomníka.
Nadácia Zastavme korupciu na portáli SME informuje o svojich zisteniach, koľko dostávali MOM-ky za testovanie a ako efektívne pracovali. Výsledky sú poburujúce. MOM-ky zarábali, aj keď neboli efektívne a štátny tajomník Száz sa neskutočne nabalil. ... Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Petra Demková