Ján Čarnogurský st.: „Rusko je jediný štát na svete, ktorý je schopný zničiť USA!“
16 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Konečne sa stretnú... Na ženevské stretnutie dvoch najmocnejších mužov planéty Vladimira Putina a Joea Bidena čaká s napätím celý svet. Rovnako aj Ján Čarnogurský starší, predseda Slovensko-ruskej spoločnosti, ktorý v statuse prezrádza, že zásadný výsledok schôdzky neočakáva.


Bývalý predseda vlády a skúsený politik Ján Čarnogurský starší sa netají tým, že mu je bližšia politika Ruska ako USA, no podľa neho je dobré, že sa obe hlavy svetových mocností konečne stretnú zoči-voči. Aj keď ako v statuse píše, z tejto schôdzky žiadne veľké výsledky neočakáva. Vyjadrenia americkej strany voči Rusku sú vraj agresívne a odtrhnuté od reality.
Najsilnejší mocenský konkurent Spojených štátov nie je Čína, ale Rusko

Čarnogurský pripomína, že americký minister zahraničných vecí Antony Blinken minulý mesiac v Reykjavíku povedal: „Ak sa bude Rusko správať k USA alebo ich spojencom agresívne, Washington na to odpovie.“ Podľa nášho skúseného politika prezident Biden vytýčil ako „červenú čiaru“ voči Rusku územnú celistvosť Ukrajiny. „Pod územnou celistvosťou západ rozumie návrat Krymu do Ukrajiny, ale Krym sa už rozhodol, že bude súčasťou Ruskej federácie,“ pripomína Čarnogurský starší.

Dodáva, že summit NATO v Bruseli rozhodol, že prijíma Ukrajinu na cestu do NATO. „Členstvo Ukrajiny v NATO a nedotknuteľnosť Krymu ako súčasti Ruskej federácie sú červenou čiarou pre Rusko. Ruské a americké červené čiary sa navzájom pretínajú. To je dôvod na vojnu,“ varuje Čarnogurský, podľa ktorého Amerika nepôjde do vojny sama, ale potlačí do nej Ukrajinu, ako to urobila v roku 2008 s Gruzínskom.

Čarnogurský starší: Európa nech sa zamyslí nad sebou, lebo s Ruskom nemôže hovoriť zvrchu
EÚ a USA majú s Ruskom už dlhší čas problém. Na stranu Ruska sa stavia exminister spravodlivosti a expremiér Ján Čarnogurský starší. Podľa neho je to práve Európa, ktorá by sa mala nad sebou zamyslieť. Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Dva slovanské národy budú proti sebe bojovať a Anglosasi si budú mädliť ruky

"Medzitým Rusko zaradilo do svojej výzbroje ďalšiu raketu s rýchlosťou 12 machov, čiže 12-krát rýchlosť zvuku. Raketa môže letieť nad zemou aj do nižšieho kozmického priestoru – napádať nepriateľské družice. Viacerí americkí generáli, napríklad generál Mark A. Milley, súčasný predseda Zboru náčleníkov štábov, sa vyjadril, že Rusko je jediný štát na svete, ktorý je schopný zničiť USA,“ pripomína predseda Slovensko-ruskej spoločnosti.

Dodáva, že aj z vyjadrenia gen. Milleya vidieť, že najsilnejší mocenský konkurent Spojených štátov nie je Čína, ale Rusko.



Vytyčovanie amerických červených čiar je podľa Čarnogurského odtrhnuté od reality. „Pri súčasnom tempe ruského vojenského rozvoja odborníci hovoria, že do piatich rokov bude môcť Rusko klásť Amerike podmienky. Hneď po stretnutí sa asi svet nedozvie konkrétne výsledky, ale postupne vyplávajú na povrch,“ uvádza Ján Čarnogurský starší.

Čarnogurský: Protiruská propaganda na Západe, ale aj u nás, opúšťa hranice logiky
Právnik Ján Čarnogurský starší je aj predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti, a tak niet divu, že, na rozdiel od niektorých členov naše vlády, nevidí mnohé veci smerom k Rusko jednofarebne. Ba naopak, pozerá sa na ne racionálne a s nadhľadom... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik