Šokujúce odhalenie dvoch pracovníkov Facebooku: Takto sa cenzurujú politické názory
15 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Facebook zhoršuje “viditeľnosť“ kritických komentárov o koronavíruse, aj keď sú vecne správne. Tieto informácie „prihrali“  americkému odhaľovaciemu portálu Project Veritas informátori pracujúci pre  spoločnosť Facebook. Jeden z informátorov bol krátko na to okamžite prepustený z práce bez udania konkrétneho dôvodu, píše Wochenblick.


Podľa informácií pochádzajúcich od dvoch zamestnancov Facebooku (FB), ktorí sa s nimi obrátili na Project Vertitas,  algoritmus vyčleňuje spomedzi užívateľov FB dve skupiny váhavcov a pochybovačov o  očkovaní proti COVIDu. Obmedzuje dosah ich komentárov a počet možných „lajkov“.


Rozdeľovanie sa deje bez vedomia dotknutých užívateľov FB. Po zverejnení týchto informácií bol jeden z informátorov okamžite prepustený práce.


Digitálna všemocnosť: Ako technologické koncerny ovládajú naše názory a život (Alfons Kluibenschädl)
Komentár Alfons Kluibenschädl (Wochenblick) Čítať ďalej
13 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Cenzúra kritických komentárov

Fox News  v programe  „Hannity“ nedávno oznámil, že dvaja informátori z radov Facebooku, ktorí pôvodne chceli zostať v anonymite, sa obrátili na Project Veritas s cieľom zverejniť informácie a dokumenty o tom, ako Facebook cenzuruje kritické komentáre týkajúce sa koronavírusu. Nebolo pritom podstatné,  či kritický obsah bol vecne správny.


Príkladom je komentár, ktorý riešil nutnosť nosenia rúška aj v prípade zaočkovania proti koronavírusu. Algoritmus ho automaticky vyhodnotil tak, že znížil jeho „viditeľnosť“ a možnosť jeho „lajkovania“.  Opäť tak ide o ďalší z prípadov cenzúry na Facebooku.



Rozdelenie užívateľov FB na dve skupiny váhavcov a pochybovačov o očkovaní

Podľa Jamesa O'Keefeho, vedúceho Project Veritas, išlo pôvodne o testovaciu verziu tohto algoritmu. Tá rozdelila 1,5 percenta z takmer troch miliárd používateľov Facebooku na dve rôzne úrovne  váhavcov pochybovačov o očkovaní.


Jedna úroveň je skutočná kritika očkovania. Druhá nepriame zastrašovanie.  Inými slovami,  všetko, čo by mohlo ostatných užívateľov prinútiť premýšľať o očkovaní, by malo byť cenzurované. V dostupných dokumentoch sa vyslovene uvádza, že zaradenie do druhej úrovne  sa urobí aj vtedy, ak obsah komentára je úplne pravdivý.


Šéfovia a manažéri farmakoncernov sa stali vďaka pandémii miliardármi
Deväť vedúcich predstaviteľov farmakoncernov Moderna, Biontech, ROVI a CanSino Biologics sa vďaka pandémii stali miliardármi. Spolu teraz majú 19,3 miliárd dolárov. Kurzy akcií týchto spoločností rovnako prudko rástli, píše... Čítať ďalej
13 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Facebook zjavne klame a snažil sa informácie utajiť

Po zverejnení informácií Project Veritas kontaktoval Facebook a požiadal ho reakciou. FB v stanovisku uvádza: „Takéto pravidlo sme avizovali vopred v blogu našej spoločnosti a tieto  informácie sme uviedli aj v aktualizácii nášho  Centra pomoci.“ Podľa  O'Keefea to ale nie je pravda, pretože väčšina z týchto dokumentov tam zverejnená nie je.  O'Keefe v rozhovore poukázal na to, že Facebook sa snažil tieto informácie pred užívateľmi utajiť.



Panika v gigante sociálnych médií?

Skutočnosť, že Facebook vôbec reagoval v súvislosti so závažným odhalením namiesto toho, aby ho ignoroval, alebo prešiel do protiútoku, ukazuje, aký má strach zo šírenia týchto informácií medzi verejnosťou, uviedol O'Keefe. Dodal, že takéto delenie užívateľov FB sa deje bez ich vedomia  a ich komentáre tak majú menší dosah a obmedzený počet „lajkov“.



Informátor bol okamžite prepustený z práce

Jeden z informátorov, Morgan Kahmann, bol prepustený z FB bez predchádzajúceho oznámenia krátko po zverejnení tejto informácie, údajne pre „porušenie pravidiel  spoločnosti“ . Mladý počítačový technik sa na videu Project  Veritas netajil tým , že túto reakciu očakával. Z práce ho prepustili preto, lebo verejne povedal pravdu, uzatvára Wochenblick.


Ideologický manifest Chatham House (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová