Rakúšania chcú platiť v hotovosti. A chcú to mať garantované ústavou
15 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

V Rakúsku aktuálne narazil na odpor návrh Európskej komisie (EK), ktorá chce zakázať hotovostné platby v sumách vyšších ako 10-tisíc eur. Eurokomisárka Mairead McGuinnessová zodpovedná za finančné trhy to obhajuje ako nástroj v boji proti praniu špinavých peňazí, informuje portál extraplus.sk.


Aktivisti v Rakúsku chcú dosiahnuť, aby používanie hotovosti bolo uznané ako právo garantované ústavou. Snažia sa preto dosiahnuť vypísanie referenda. Ich iniciatívu doteraz podporilo viac ako 73-tisíc ľudí.

„Nezasadzujeme sa iba o zachovanie hotovosti, ale aj o neobmedzený hotovostný platobný styk nakoľko to garantuje slobodu občanov... občania majú mať na výber, akým spôsobom chcú platiť,“ tvrdia organizátori.

V Rakúsku aktuálne narazil na odpor návrh Európskej komisie (EK), ktorá chce zakázať hotovostné platby v sumách vyšších ako 10-tisíc eur. Rakúsky minister financií Gernot Blümel v máji uviedol, že plošné odbúravanie hotovosti jeho vláda odmieta.

Dnešný samit NATO za asistencie našej prezidentky vyhlási novú studenú vojnu
Dnes sa začala veľká "žúrka" NATO v Bruseli. Potentáti aliancie by mali v spoločnom vyhlásení podporiť návrh strategickej koncepcie nazvanej NATO 2030. V podstate ide o návrh na ešte väčšiu eskaláciu nepriateľstva voči Rusku a Číne. Komentátori... Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Ivan Brožík