Mysleli ste, že druhou dávkou vakcíny sa to končí? Zmýlili ste sa
15 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Firma Pfizer zastáva názor, že kým sa pandemická situácia nezlepší, je potrebná aj tretia dávka vakcíny. No hodnotiť kedy a kto tretiu dávku dostane, je vraj zatiaľ priskoro.



Vírus mutuje

Podstatou je to, že koronavírus SARS-CoV-2 patrí medzi RNA vírusy, pre ktoré sú typické častejšie mutácie. A tak sú nové varianty vírusu do istej miery odolné proti protilátkam z prekonania ochorenia či očkovania a spravidla sa šíria rýchlejšie, čo zhoršuje pandemickú situáciu.

"Vo februári začali spoločnosti Pfizer a BioNTech testovať tretiu dávku očkovacej látky. Upravili ju tak, aby špecificky chránila proti vysoko infekčnému juhoafrickému variantu s názvom B.1.351. Cestou „posilňovacej dávky“ sa vybrala aj spoločnosť Moderna," vysvetľuje pre denník Štandard Miroslav Lednár, manažér pre styk s verejnosťou spoločnosti Pfizer na Slovensku.

Advokát Weis: Vakcíny nie sú vakcínami, očkovanie je experiment, ide o vojnové zločiny
Vakcíny proti COVID-19 sa nachádzajú v tretej fáze testovania. Nazývať však tieto látky vakcínami je sporné. Je to skôr experimentálna génová terapia. Hovorí advokát Peter Weis v rozhovore pre Online magazín 40plus.sk Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Farmafirmy verzus odborníci

Generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla v apríli uviedol, že ľudia budú pravdepodobne potrebovať tretiu dávku vakcíny v rozmedzí šesť až 12 mesiacov po podaní druhej dávky. To je podľa niektorých odborníkov nepravdepodobné.

Pol roka po očkovaní dosahuje totiž Pfizer účinnosť 91,3 percenta. Dostatočne tak podľa nich chráni pred symptomatickým priebehom ochorenia COVID-19 aj pred variantami. Jej účinnosť je podľa výsledkov štúdie rovnaká bez ohľadu na vek, rasu, pohlavie či národnostnú príslušnosť.

„Robíme to proaktívne, aby sme boli pripravení pre prípad, že by došlo k oslabeniu imunity alebo k vzniku variantu, ktorý unikne ochrane od súčasnej vakcíny. Ako vývoj postupuje a testujeme potenciál aktualizovanej vakcíny, plánujeme do nej zapojiť aj účastníkov štúdie fázy 2/3,“ uviedla európska centrála firmy Pfizer.

MUDr. Bukovský prináša úplne nové zistenia, ako sa ochránite pred Covidom. Očkovanie to nie je
Igor Bukovský sa pozastavil nad tým, že novinári vyzdvihujú rôzne medicínske spôsoby, ako sa ochrániť pred Covidom. Novinár Denníka N básnil o očkovaní proti chrípke. Pritom má minimálny efekt. O spôsoboch, ktoré dokázateľne znižujú riziko úmrtia... Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Petra Demková

Budú aj výnimky?

Kedy a či vôbec bude takéto posilňovacie očkovanie skutočne potrebné, je neznáme. Zrejme však nebude nevyhnutné pre všetkých. Z dvoch nezávislých štúdií vyplýva, že ľudia, ktorí prekonali covid a sú zaočkovaní, by mohli mať imunitu najmenej rok, ale možno aj celý život.

Z oboch vedeckých prác vyplýva, že ľudia, ktorí prekonali covid a sú aj zaočkovaní niektorou z mRNA vakcín (napríklad Pfizer/BioNTech alebo Moderna), zrejme nebudú potrebovať ďalšiu „posilňujúcu dávku“ vakcíny.

Naopak tí, ktorí sú len zaočkovaní a ochorenie nikdy neprekonali, sa budú musieť zrejme dať preočkovať, inak nebudú mať dostatočnú hladinu protilátok. Rovnako by to malo platiť aj pre tých, ktorí síce ochorenie prekonali, ale nemali proti nemu dostatočne silnú imunitnú reakciu.

Dáta bez pátosu: Nenápadne sa zbytočne predlžuje čas platnosti pandemických obmedzení
Po dlhšom čase zas citujeme Dáta bez pátosu. Aj keď, svoju prognózu na leto vidia optimisticky, pripomínajú, že niečo sa tu nerobí, alebo sa to robí zle. Z ich vyjadrenia vyplýva, že náš Covid - semafor umelo predlžuje obmedzenia. Ale taktiež aj... Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

Pfizer chce preočkovať všetkých

Firma Pfizer si naopak myslí, že kým sa pandemická situácia nezlepší by mali tretiu dávku dostať všetci.

„Na základe toho, čo sme sa doposiaľ naučili, si myslíme, že kým sa cirkulácia SARS-CoV-2 a ochorenia COVID-19 nezníži, je pravdepodobné, že tretia posilňovacia dávka našej vakcíny bude zrejme potrebná, aby pomohla poskytnúť ochranu pred COVID-19 na základe schválenia regulačnými orgánmi,“ skonštatovala spoločnosť.

Kedy by ľudia dostali posilňovaciu dávku, zatiaľ Pfizer nevie. Štúdia pokračuje, takže je vraj príliš skoro špekulovať o výsledkoch.

Raši vyzýval k vakcinácii, svoje dieťa ale zaočkovať odmieta
Bývalý minister zdravotníctva a lekár Richard Raši (Hlas-SD) patrí medzi tých, ktorí sa hneď ako to bolo možné, nechali zaočkovať proti covidu. Sám dokonca k tomu vyzýval ľudí aj na sociálnej sieti. Najnovšie však šokoval vyjadrením, že svoju 12... Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Diana Zaťková