Maďarský hnev na Slovákov je opodstatnený. Chcú sa nám pomstiť za to, že im "ukradneme" pápeža?
15 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Slováci by sa mali pripravovať na príchod pápeža už tri týždne, namiesto toho však termín nie je známy dodnes. Oznámenie návštevy majú podľa vatikanistu a žurnalistu Edwarda Pentina blokovať Maďari. Niet sa im však čomu čudovať, píše portál Postoj.


Termín toľko očakávanej návštevy mal byť verejnosti známy už 26. mája. Okrem Pentinových špekulácií, že Budapešť blokuje a schválne odďaľuje oznámenie návštevy pápeža Františka, však nemáme nič. Vatikanista a žurnalista z National Catholic Register a jeho "kolega" Luis Badilla z Il Sismografo, ktorý vedie Vatikánsky štátny sekretariát, tieto informácie publikovali na portáloch, kde pôsobia a z ktorých tieto informácie následne prebrali Poliaci, Maďari aj Slováci. Pentin sa pritom odvoláva na anonymné zdroje z Maďarska.

"Hrozí, že plánovaná septembrová návšteva pápeža Františka v Maďarsku spôsobí diplomatickú roztržku po tom, čo sa ukázalo, že Svätý Otec môže v krajine zostať iba tri hodiny, vynechať zdvorilostnú návštevu maďarského prezidenta a potom stráviť prípadných tri a pol dňa na susednom Slovensku," píše Pentin v článku.

Vo viacerých maďarských médiách bola zverejnená informácia, že pápež František sa 12. septembra v Budapešti nestretne s politikmi. Maďarské médiá sa odvolávali na Pentinov článok v americkom katolíckom denníku. Táto informácia je však vyvrátená. Pápež František sa 12. septembra stretne s prezidentom Jánosom Áderom aj premiérom Viktorom Orbánom.

Všetko je inak. Pápež František sa 12. septembra stretne s prezidentom a premiérom Maďarska
Vo viacerých maďarských médiách bola zverejnená informácia, že Pápež František sa 12. septembra v Budapešti nestretne s politikmi. Maďarské médiá sa odvolávali na americký katolícky denník National Catholic Register. Táto informácia je vyvrátená.... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová


Utečenci a gigantická facka Orbánovi

K našim južným susedom má pápež František dôjsť len na niekoľko hodín, čo sa im pochopiteľne nepáči. V Budepešti tak má len odslúžiť záverečnú svätú omšu 52. Medzinárodného eucharistického kongresu. Okrem toho Pentin tvrdí, že pápežov problém stretnúť sa s najvyššími predstaviteľmi Maďarska spočíva v ich postoji s migračnou situáciou v Maďarsku.

"Pozadie tohto potenciálneho diplomatického útlmu tvoria politické rozdiely. Nie je žiadnym tajomstvom vo Vatikáne, že pontifikát Františka nesúhlasil s vládou Viktora Orbána ani s niektorými maďarskými biskupmi ohľadom imigračnej politiky vlády, ktorá je v kontraste s pápežovým preferovaným prístupom k tejto otázke," píše Pentin.

Urážka na maďarskej cti sa zdá byť o niečo reálnejšia, odkedy pápež, ktorého naši susedia očakávajú od septembra 2020, kedy bola udalosť preložená vďaka pandemickým opatreniam proti šíreniu koronavírusu, vyhlásil, že keď už bude v Budapešti, aj keď iba na pár hodín, staví sa aj do Bratislavy, avšak nakoniec na niekoľko dní. Pápež 8. marca povedal: "Nejde o návštevu krajiny, ale o svätú omšu. Budapešť je však vzdialená dve hodiny jazdy od Bratislavy. Prečo nevyužiť návštevu Slovákov ? Neviem."

"Pokiaľ bude pápež pokračovať v plánoch stráviť až tri dni na Slovensku - v krajine, ktorá má za sebou zložitú históriu s Maďarskom, ale ktorá má teraz dobré vzťahy s Budapešťou, zdroje pre Register povedali, že by to bola urážka Maďarov a „gigantická facka“ premiérovi Orbánovi," uviedol vatikanista.

Maďarský hnev je teda plne opodstatnený. Najmä po tom, ako pripravili bohatý duchovný a kultúrny program, ktorý by mal trvať celý týždeň. Ani osobná účasť pápeža Františka nie je to pritom samozrejmosť. Naposledy sa na 47. Medzinárodnom eucharistickom kongrese v Ríme zúčastnil na prelome tisícročí pápež Ján Pavol II.

Facka pre maďarského prezidenta a premiéra. Pápež sa s nimi nechce stretnúť. Po omši okamžite cestuje do Bratislavy
V Budapešti prebiehajú prípravy na septembrovú návštevu pápeža Františeka. V zákulisí sa hovorí o obrovskom diplomatickom napätí. Svätý otec plánuje vynechať zdvorilostné návštevy hlavy štátu Jánosa Ádera a predsedu vlády Viktora Orbána. Maďarský... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová


Slovensko a Maďarsko ako Izrael a Irán?

Pentin, odvolávajúc sa na maďarské zdroje, prirovnáva historické vzťahy Slovenska a Maďarska k Iránu a Izraelu, v ktorých panujú dlhšiu dobu nepokoje. "Bolo by to poburujúce," uviedol jeho maďarský zdroj. „Išlo by o jeho ekvivalent, keby strávil pol dňa v Izraeli a potom tri a pol dňa v Iráne, alebo pol dňa v Poľsku a potom niekoľko dní cestoval do Ruska. Každý si myslí, že je to neprijateľné,“ zdôraznil.

Kardinál Péter Erdő z Ostrihomu-Budapešti a Zsolt Semjén, jeden z dvoch maďarských podpredsedov vlády, minulý týždeň navštívili Rím, aby rokovali o prijateľnejšej trase. Maďarské úsilie o predĺženie pobytu pápeža Františka sa spája aj so zmenou charakteru jeho cesty.

Z pôvodnej pastoračnej sa zmenila na oficiálnu zahraničnú cestu. Na pastoračnej pápež do cudzej krajiny prichádza iba ako duchovná hlava Katolíckej cirkvi k miestnym veriacim. Iné to je v druhom prípade, kedy navyše prichádza aj ako najvyšší predstaviteľ Svätej stolice, čiže ako hlava Mestského štátu Vatikán k miestnym obyvateľom a štátnym reprezentantom.

Dvojaký meter vatikánskej diplomacie

Aj keď by sme sa mohli domnievať, že tak významná návšteva ako pápežova, by v prvom rade mala národy aj jednotlivcov spájať, zatiaľ ich v prípade Slovenska a Maďarska skôr rozdeľuje. Tento dvojitý meter nemala vatikánska diplomacia pripustiť. Nie je pritom vôbec jednoduché uspokojiť obe strany Dunaja.

Vylúčená však nie je ani varianta, najmä v súvislosti s neustálym meškaním oznamu termínu, v ktorej by pápež vyhlásil, že na koniec nanavštívi ani jednu z krajín. Môže sa tak stať aj napríklad z pandemických či zdravotných dôvodov. Maďarsko-slovenská otázka by tak bola aspoň z časti vyriešená.

Pápež začal maratón ružencových modlitieb za skončenie pandémie
02 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR