Kuciakovci si nárokujú od Tomáša Szabóa jeden milión eur
15 | 06 | 2021 I tasr

Rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka si nárokujú náhradu nemajetkovej ujmy od Tomáša Sz. v súhrnnej výške jeden milión eur. Výška nemajetkovej ujmy 70 000 eur, ktorú určil Špecializovaný trestný súd (ŠTS) pre každého z rodičov Kuciaka, podľa nich predstavuje odškodnenie pri nedbanlivostnom usmrtení, a nie pri úkladnej vražde.


Argumentujú, že smrť vlastného dieťaťa je stratou najcennejšej hodnoty. Táto požiadavka zaznela na utorkovom verejnom zasadnutí na Najvyššom súde (NS) SR, ktorý sa zaoberá odvolaniami v prípade kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

ŠTS v tejto kauze uznal v septembri 2020 Tomáša Sz. za vinného, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára, a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody. Tomáš Sz. sa voči rozsudku odvolal. Vo svojom odvolaní k rozsudku ŠTS vo veci vraždy podnikateľa Molnára sa prostredníctvom svojho obhajcu vyjadril k výpovedi Miroslava Marčeka, ktorý je v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej už právoplatne odsúdený na 25-ročný trest odňatia slobody. Tvrdí, že jeho prítomnosť na mieste činu nemožno brať do úvahy. Nie je podľa neho preukázané, že mal na tomto skutku participovať. Spochybnil tiež výpoveď Zoltána Andruskóa, ktorý už v kauze úkladnej vraždy uzavrel dohodu a dostal trest 15 rokov odňatia slobody. Tomáš Sz. odmietol aj participáciu na úkladnej vražde Kuciaka a jeho snúbenice.

Kto najviac zneužil Kuciakovu vraždu?
Dnes Najvyšší súd rozhoduje o megakauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Od úkladnej vraždy prešli už vyše tri roky a celá udalosť poriadne otriasla celou spoločnosťou doslova v základoch, píše portál eReport. Kto... Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Mama zavraždenej Zlatica Kušnírová požaduje prostredníctvom splnomocnenca Romana Kvasnicu doplnenie dokazovania o viaceré dôkazy. Poukazuje na nevysporiadanie sa ŠTS so všetkými okolnosťami, dôležitými pre rozhodnutie. Tvrdí, že je nezistiteľné, aké okolnosti mali vplyv na pohľad ŠTS voči dôveryhodnosti Andruskóa pri rozhodovaní o vine Mariana K. a voči Marčekovi v rozhodovaní o vine Tomáša Sz. Poukázala na to, že pri oboch ide o takzvaných kajúcnikov.

Myslí si, že senát ŠTS bral do úvahy len časti online komunikácie medzi obžalovanými, ktoré nepreukazovali ich vinu. Upozorňuje na omyl ŠTS pri skúmaní USB kľúčov, keďže jeden z nich nepripustil ako dôkaz. V súlade s odvolaním prokurátora aj Kušnírová požaduje vrátenie veci na ŠTS a požaduje tiež iné zloženie senátu.

NS SR v utorok doplnil dokazovanie odpísaním registra trestov obžalovaného Mariana K. Uvádza sa v ňom, že bol uznaný za vinného v kauze falšovania zmeniek televízie Markíza, za čo mu bol uložený úhrnný trest v dĺžke 19 rokov.

Po krátkej prestávke majú zúčastnené strany priestor na podanie konečného návrhu. "Neprosím, nežiadam, nepripustím, aby ste podrobne rozoberali to, čo bolo v odvolaniach rozobrané," zdôraznil predseda senátu NS SR Peter Paluda.

Najvyšší súd začal rozhodovať o odvolaniach v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej
Najvyšší súd (NS) SR začal rozhodovať o odvolaniach v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Rieši odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ako aj odvolanie obžalovaného Tomáša... Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | tasr