Orbán: „Armády migrantov búchajú na európske dvere“
14 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Maďarský premiér Viktor Orbán varuje, že „armáda migrantov búcha na dvere Európy“. A to najmä preto, že pandémia koronavírusu ustupuje, informuje portál Breitbart.



Na zemi aj na mori

Orbán v rozhovore pre Kossuth Rádió uviedol, že svet teraz prechádza „érou epidémií a migrácie“ a že druhá téma má čoraz väčší význam. Najmä kvôli tomu, že ju v roku 2020 a veľkú časť roku 2021 do veľkej miery zatienil vírus Covid-19.

Predseda vlády Orbán varoval, že „armády migrantov búchajú na dvere Európy, na dvere utesňujúce migračné trasy na zemi aj na mori“.

Je to odkaz na skutočnosť, že nelegálne imigračné tlaky sa zvyšujú nielen pozdĺž pozemných hraníc Európskej únie , ale aj na mori, pričom migračné „taxi“ lode prevádzkované mimovládnymi organizáciami (MVO)  zintenzívňujú svoje aktivity na takzvanej trase stredomorským smerom do Talianska.

Alarmujúca nedôvera: Väčšina obyvateľov Európy považuje EÚ za neúspešný projekt
Podľa prieskumu väčšina obyvateľov Európy považuje EÚ za neúspešný projekt. Člen NATO – Turecko je medzi Európanmi výrazne neobľúbenejšie než Čína či Rusko. Pod rastúcu nedôveru sa podpísalo nezvládnutie aktuálneho krízového scenára, píše... Čítať ďalej
12 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Španielske Kanárske ostrovy pri pobreží západnej Afriky boli aj napriek pandémii zaplavené tisíckami nelegálnych migrantov prichádzajúcich po mori.
Francúzi neprekážajú

Tesne za hranicami Európskej únie nelegálni migranti môžu cestovať do bývalého členského štátu EÚ z Francúzska, pričom im francúzske orgány zväčša vôbec neprekážajú. Britské úrady, ktoré podľa správ nielenže nikdy nevrátia migrantov, ale dokonca im vyjdú v ústrety vo francúzskych vodách, aby im pomohli dostať sa na britskú pôdu.

Maďarsko, aj keď sa nachádza v ceste do vnútrozemia Európy, má zodpovednosť za časti spoločnej vonkajšej hranice EÚ cez hranice so Srbskom a Ukrajinou.

Čo za humusy nám to vlastne pichajú? A bezproblémový Sputnik je stále odmietaný!
Tak toto už azda ani nie je možné. Výrobca očkovacej vakcíny proti COVID-19 Johnson & Johnson spravil ďalšiu obrovskú chybu. V jej dôsledku budú musieť zrejme znehodnotiť desiatky miliónov pravdepodobne kontaminovaných dávok. Čítať ďalej
12 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik


Najmä Srbsko je neochotným hostiteľom mnohých  niekedy nebezpečných migrantov, ktorí sa snažia tlačiť smerom k veľkorysým sociálnym štátom západnej a severnej Európy. A Maďari zaznamenali výrazný nárast pokusov prejsť zo Srbska do Maďarska neskoro.
Čísla narastajú

Všetci tvrdia, že podľa správy bolo v roku 2020 urobených asi 10 000 pokusov o prekonanie hraničného plotu so Srbskom, ale pri súčasných trendoch sa predpokladá, že celkový počet sa v roku 2021 zvýši takmer štvornásobne na 38 000.

Aj toto číslo výrazne podceňuje pravdepodobný rozsah problému nelegálnej migrácie v Európe.  Oveľa viac migrantov sa totiž snaží prejsť hranice západnými alebo stredomorskými trasami.

USA oznámili balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 150 miliónov dolárov
Pentagón ohlásil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 150 miliónov dolárov. Tento krok môže zvýšiť napätie pred samitom prezidenta Joe Bidena s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Ženeve, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Ak využijú východnú a južnú cestu, zastavia ich Maďari. Tí kontrolujú hranice oveľa prísnejšie ako väčšina členských štátov - a skutočne oveľa prísnejšie, ako by si EÚ priala.
Dobre organizovaní

Významnejšie by sa tiež mohli stať menej ohlásené trasy do EÚ cez Bielorusko a Rusko . Členský štát EÚ, Litva, v uplynulých týždňoch zachytil niekoľko Iračanov,  a obvinil bieloruskú vládu, že v rámci „hybridnej vojny“ uľahčila tieto migračné pohyby.

„Tieto toky nelegálnych migrantov, ktorí cestujú do Litvy, nie sú iba náhodnými prípadmi. Sú dobre organizované. Z Bagdadu a Istanbulu sa lieta do Minska,“ uviedla litovská ministerka vnútra Agne Bilotaiteová.

Chasbulatov: Jeľcina sprevádzalo niekoľko „stoviek“ agentov CIA, ktorí ho inštruovali ako riadiť Rusko
Prvého ruského prezidenta Borisa Jeľcina sprevádzalo niekoľko „stoviek“ agentov CIA. Hovorili, čo má robiť počas pôsobenia vo funkcii. Tvrdí to Ruslan Chasbulatov, bývalý predseda ruského parlamentu, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 06 | 2021 | Lukáš Leca