Okupačný štrajk v Beluši pokračuje. Zamestnávateľ zakázal štrajkujúcim ženám chodiť na WC!
14 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Štrajkujúci zamestnanci firmy v Beluši sa vzdať nemienia a za svoje požiadavky bojujú aj naďalej. Pozrieť a podporiť ich bol i predseda strany socialisti.sk Artus Bekmatov, ktorý im priniesol niečo „pod zub“.


Bekmatov v statuse píše o šokujúcej praktike vedenia firmy, ktorá štrajkujúcim ženám znemožnila prístup na WC. Zamestnanci spoločnosti Booster Precision Components začali vo štvrtok okupačný štrajk, ktorý len tak ľahko skončiť nemienia. Ako priznali, už nemali kam ustúpiť a svoj boj chcú dotiahnuť do úspešného konca.
Ak si vraj chcú zamestnanci privyrobiť, majú podľa vedenia chodiť na nadčasy

Zamestnanci od štvrtka nonstop blokujú vchod do fabriky pre kamióny, preto sa predseda strany socialisti.sk Artur Bekmatov so svojimi spolustraníkmi rozhodol priniesť im vody, ovocie a hroznový cukor. „Malichernosť vedenia každým dňom preráža dno: najnovšie zakázali štrajkujúcim zamestnancom aj využívať toalety vo fabrike,“ píše Bekmatov, podľa ktorého zamestnanci už nemali kam ustúpiť a z informácií, ktoré od nich dostal je zhrozený. „Väčšinu zamestnancov tvoria ženy. Mnohé z nich sú samoživiteľky. A snaha manažmentu šetriť na variabilnej zložke mzdy mala na rozpočty týchto žien devastačné účinky.

Odborári avízujú štrajk. Ide o dôchodkový vek
Masové akcie v uliciach proti pripravovaným návrhom v sociálnej legislatíve avízujú odborári. Informoval o tom Emil Machyna, predseda Odborového zväzu Kovo. Brífing sa uskutočnil v žilinskom Dome odborov. Tripartita zasadne na budúci... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová


Vedenie sa dokonca neštítilo manipulovať s meraniami hlučnosti na pracovisku, aby nemuseli vyplácať príplatok za prácu na rizikovom pracovisku,“ konštatuje mladý predseda strany, podľa ktorého situáciu dobre vystihujú slová jednej zo zamestnankýň: „Takto ďaleko to zašlo, lebo sme už nemali kam ustúpiť.“ „Skutočne: pohľad na výplatné pásky týchto žien bol skľučujúci. Vedenie podniku dokonca zamestnancom odkázalo, že ak si chcú zarobiť, majú brať nadčasy. Pritom závod v Beluši patrí medzi najproduktívnejšie, o čom sa manažment náležite pochválil v podnikových novinách,“ pridáva Bekmatov, podľa ktorého štrajkujúci v Beluši sú príkladom pre ostatných. „Atmosféra medzi štrajkujúcimi je však napriek všetkému úžasná: medzi ľuďmi panuje odhodlanie a súdržnosť. Štrajkujúci sa pred fabrikou striedajú v 12 hodinových zmenách, odbory im zabezpečili aj toi-toiku, ľudia im nosia jedlo, podporujú ich trúbením,“ opísal situáciu predseda socialistov.sk a dodal, že ich odhodlanie niekoľkonásobne prevyšuje aj aroganciu manažmentu.

&id=144236145934519

„Preto sme presvedčení, že boj pracujúcich z Beluše bude úspešný. Už teraz je príkladom pre tisíce zamestnancov na desiatkach pracovísk po celom Slovensku, že ak budú jednotní a vybudujú si silné odbory, tak budú schopní sa efektívne brániť pred svojvôľou zamestnávateľa,“ píše v samom závere takmer revolucionársky Artur Bekmatov, ktorý dáva pred odhodlaním zamestnankýň a zamestnancov BPC Beluša klobúk dole.

V Belušskej strojárni hrozí štrajk. Zamestnanci prišli o časť výplat
Ak sa zamestnanci OZ Kovo Považské strojárne nedohodnú na uzatvorení mzdového dodatku ku kolektívnej zmluve, hrozí ostrý štrajk. Zamestnanci prišli o časť svojich výplat, v porovnaní s minulým rokom približne o 170 Eur. K dohode má dôjsť ku 20.... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová