Nástup novej vlády a pád Netanjahua oslavovali v uliciach tisíce ľudí
14 | 06 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Tisíce Izraelčanov vyšli v nedeľu večer do ulíc Jeruzalema a Tel Avivu, aby oslávili nástup novej vlády premiéra Nafraliho Bennetta, ktorá krátko predtým zložila prísahu po hlasovaní o dôvere v parlamente. Novému premiérovi medzi prvými zagratulovali americký prezident Joe Biden a nemecká kancelárka Angela Merkelová.


Rozradostení stúpenci novej vlády, ktorej nástup znamená aj koniec 12 rokov trvajúceho vládnutia Benjamina Netanjahua, sa zhromaždili pred jeruzalemským sídlom parlamentu a v centre druhého najväčšieho mesta Tel Aviv, píše agentúra AFP.

Mnohí z nich prejavovali svoju radosť nadšenými pokrikmi a tlieskaním. Niektorí z nich niesli transparenty a nápisom "Zbohom Bibi", čo je prezývka Benjamina Netanjahua.

Jeden z účastníkov osláv pre agentúru AFP priznal, že má z nástupu krehkej rôznorodej koalície zloženej z ôsmich strán zmiešané pocity. Vyjadril však presvedčenie, že zmena vládnej garnitúry je niečo, čo už krajina potrebovala.

Dni, keď svet ovládali krajiny G7, sa skončili, tvrdí Čína
Peking odmieta predstavu, že by krajiny G7 mohli vyriešiť globálne záležitosti. Tvrdí, že rozhodovanie malého klubu bolo nahradené skutočným multilateralizmom, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Medzi prvými, ktorý zablahoželal novému premiérovi Bennettovi, bol šéf Bieleho domu Joe Biden. "Teším sa na spoluprácu s predsedom vlády Bennettom v záujme posilnenia všetkých aspektov úzkeho a trvalého vzťahu medzi našimi krajinami," uviedol Biden vo vyhlásení.

Zdôraznil, že spoločne s novou izraelskou vládou chce spolupracovať na "posilňovaní bezpečnosti, stability a mieru pre Izraelčanov, Palestínčanov a obyvateľov celého regiónu. Naftali Bennett Bidenovi poďakoval na Twitteri a potvrdil záujem na rozvíjaní vzájomnej spolupráce.

Merkelová vo svojej gratulácii vyzdvihla tradične blízke vzťahy medzi Nemeckom a Izraelom, ktoré podľa nej spája "jedinečné priateľstvo". "S uvedomením si tejto skutočnosti sa teším na úzku spoluprácu s Vami," uviedla Merkelová na Twitteri v odkaze adresovanom Bennettovi.

Kancelárka zaželala novej vláde aj všetkým občanom Izraela "silu, súdržnosť a úspech v zvládaní úloh, ktoré ich čakajú".

Rusko začína budovať prvý rýchlo neutrónový reaktor na svete
Ruský jadrový energetický gigant Rosatom začal v meste Seversk s výstavbou jedinečnej energetickej jednotky s inovatívnym rýchlo neutrónovým reaktorom BREST-OD-300, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 06 | 2021 | Lukáš Leca