Heger stojí za Mikulcom, Krajniak s ním má ľudsky dobrý vzťah
14 | 06 | 2021 I tasr

Ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO) pri jeho odvolávaní v Národnej rade (NR) SR vyjadrili podporu viacerí ministri. Šéf rezortu práce Milan Krajniak (Sme rodina) skonštatoval, že pokiaľ je súčasťou vládnej koalície, program jeho hnutia sa v nej podporuje, nepodporil by návrh na odvolanie koaličného ministra.


Pred pondelkovým rokovaním vlády tiež uviedol, že s ministrom vnútra má ľudsky dobrý vzťah a výhrady si treba vydiskutovať vo vnútri koalície. Premiér Eduard Heger (OĽANO) opätovne deklaroval podporu Mikulcovi. Odvolávaniu má minister vnútra čeliť na mimoriadnej schôdzi parlamentu v utorok (15. 6.). Premiér, Krajniak a Mikulec by sa mali ešte spolu stretnúť v pondelok popoludní, a to v súvislosti s kritikou ministra práce voči Mikulcovi.

"Čo sa týka týchto stanovísk, mali sme to pri ministerke Kolíkovej, máme to pri ministrovi vnútra. Je to stanovisko vlády, chceme ho dať," povedal Heger v súvislosti s pondelkovým rokovaním vlády o opozičnom návrhu na odvolanie Mikulca. Nevidí na tom nič zlé, naopak, hovorí o vyslaní jasného signálu zo strany vlády.

"Mám informáciu, že dvaja naši poslanci majú voľnú kartu pri hlasovaní. Neviem o tom, že by ktorýkoľvek ďalší poslanec mal hlasovať inak," povedal Krajniak v súvislosti s odvolávaním Mikulca. Za hnutie Sme rodina už dvaja poslanci Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská avizovali, že Mikulec nemá ich dôveru a nepodporia ho. Na stretnutí s premiérom a Mikulcom chce Krajniak povedať svoj názor. "S ministrom vnútra mám ľudsky korektný vzťah," poznamenal. Nemá pocit, že by doteraz povedal v rámci kritiky ministra niečo, za čo by sa mal ospravedlniť. Tvrdí, že si nie je istý, či Mikulcovi jeho podriadení dávajú korektné informácie. Dodal, že sa v tom minister trochu stráca. Odmietol, že by Mikulca označil za slabého ministra.

Minister vnútra má podporu poslaneckého klubu SaS. "Všetkých 13 poslancov SaS bude hlasovať za Mikulca, teda nepodporí návrh na vyjadrenie nedôvery," povedal šéf strany a vicepremiér Richard Sulík. Zopakoval, že výhrady a otázky, ktoré poslanci SaS mali, Mikulec vysvetlil. To, že za vyjadrenie nedôvery ministrovi vnútra môžu hlasovať poslanci Sme rodina, ktorí sú v príbuzenskom vzťahu so zadržaným a obvineným bývalým riaditeľom SIS Vladimírom P., Sulík ľudsky chápe.

Líderka strany Za ľudí Veronika Remišová  potvrdila, že i poslanci najmenšej koaličnej strany stoja za Mikulcom. Podľa Remišovej nie je návrh na odvolanie ministra vnútra opodstatnený. "Je to vyslovene účelové zo strany Roberta Fica," povedala.

Politológ: Za Hegerom nikdy nepôjde také stádo ako za Matovičom
Politológ Radoslav Štefančík očakáva, že preferencie hnutia OĽaNO budú naďalej klesať. Podľa neho nemá nový predseda vlády Eduard Heger charizmu, čo je spôsobené najmä tým, že Heger je od začiatku vládnutia len Matovičov hovorca.... Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Diana Zaťková