Dôchodcovia pevnú sumu od januára už nedostanú. Mení sa systém valorizácie
14 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Prehĺbi sa od januára rozdiel medzi chudobnejšími a bohatšími penzistami? Portál Pravda poukazuje na nový Návrh rozpočtu. Od januára predpokladá valorizáciu o jedno percento. Kým dôchodca s penziou nižšou ako 300 eur, mal ešte tento rok garantovanú sumu 9,40 eura, od januára sa jeho penzia zvýši len o percento. Dostane tri eurá.



Dôchodcovia pevnú sumu od januára už nedostanú

"Od januára budúceho roka sa mení mechanizmus valorizácie dôchodkov. Končí sa systém založený na garancii minimálnej sumy zvyšovania dôchodkov a nahradí ho zvyšovanie všetkých dôchodkov výlučne percentuálne, podľa výšky dôchodcovskej inflácie," píše portál Pravda.

Podľa portálu Pravda sa dôchodky zvyšovali doteraz o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. Teda takzvanú dôchodcovskú infláciu. Alebo o minimálnu valorizačnú pevnú sumu, ktorá prislúcha danému druhu dôchodku.

Ministra práce Krajniaka nezaujímajú vaše problémy. On sa stará o profilovú fotku na Facebooku!
13 | 06 | 2021 | Aneta Leitmanová

Tri príklady

Portál pravda v súvislosti s novým Návrhom rozpočtu zverejnil aj tri ilustračné príklady, ako to môže fungovať od januára v praxi.

"Dôchodca A poberá sólo starobný dôchodok vo výške 300 eur. Ak by sa penzie zvyšovali o tzv. dôchodcovskú infláciu, teda o 1 %, penzistovi by sa dôchodok zvýšil o 3,00 eurá. Jeho suma bude 303,00 eura," píšu.

V druhom príklade, kde má dôchodca sólo starobný dôchodok vo výške 400 eur by sa jeho dôchodok po novom navýšil na sumu 404,00 eura. A v treťom by dôchodca, ktorý poberá starobný dôchodok vo výške 600 eur mal od januára dostávať 606,00 eur.

Zrušenie vlakov zadarmo je ďalší dôkaz sociálneho sadizmu tejto vlády! Soptí Belousovová
Predsedníčka strany Národ a Spravodlivosť Anna Belousovová sa v statuse rozohňuje nad tým, že vládna koalícia uvažuje o obmedzení bezplatného cestovného pre študentov a dôchodcov. Podľa nej nejde o „obmedzenie“, ale o zrušenie. Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik