Digitálna všemocnosť: Ako technologické koncerny ovládajú naše názory a život (Alfons Kluibenschädl)
13 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

KomentárAlfons Kluibenschädl (Wochenblick)


Technologické korporácie majú väčšiu moc ako celé vlády. Ovládli náš každodenný život. Na strane porazených zostala sloboda.


O tom, čo sa ešte smie povedať, rozhoduje kartel niekoľkých IT koncernov v spolupráci s mocnými politikmi a radikálnymi zástupcami takzvanej občianskej spoločnosti. K porazeným patrí sloboda, konštatuje na úvod komentára Alfons Kluibenschädl.



Technologické korporácie majú väčšiu moc ako celé vlády

Tí, ktorých nenájdete na Google, Facebooku, Amazone, YouTube, prakticky neexistujú. Tieto platformy sú mimoriadne dôležité najmä pre firmy a blogerov. Sociálne médiá sú však aj nevyhnutným kontaktným bodom pre súkromné ​​osoby pri výmene skúseností a názorov. Tie sa však podrobované čoraz väčšej cenzúre.


3O rokov bez ZSSR... Rozhovor s Pavlom Lunginom
„Nie je nič horšie, než nablýskané filmy o vojne“., hovorí režisér Pavel Lungin o svojich filmoch, Európanoch a cenzúre más v rozhovore pre Komersant Čítať ďalej
12 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová

Ovládajú náš každodenný život

Možnosti represie sú rozmanité, poznamenáva ďalej Alfons Kluibenschädl a dodáva, že napríklad Google ovplyvňuje výsledky vyhľadávania a znevýhodňuje stránky s „nepríjemnými“ názormi. V roku 2018 sa na verejnosť dostali interné materiály, ktoré dokazujú cielené zlé radenie výsledkov vyhľadávania.


Na brífingu The Good Censor (Dobrý cenzor) gigant pripustil,  že Google a ďalšie známe mená v tomto odvetví už dlho sledujú väčšinu online konverzácií. Podľa materiálu sa tak už prekonala tradícia slobody prejavu.



MMF navrhol, aby sa dôveryhodnosť ľudí hodnotila aj na základe vyhľadávania na internete

Veľa ľudí si ani neuvedomuje, ako ďaleko siaha takáto kontrola. Nedávno Medzinárodný menový fond (MMF) navrhol, aby sa dôveryhodnosť ľudí hodnotila aj na základe ich správania pri hľadaní na internete.


Veľmi intenzívna je napríklad aj spolupráca medzi bankami a technologickými gigantmi. Od minulého leta Amazon ako sprostredkovateľ rozdeľuje pôžičky od priamej banky ING vybraným predajcom. Aj pri digitalizácii majú veľkí hráči v rukách tie najlepšie karty.


Hrozí, že nová „peňaženka digitálnej identity“ EÚ sa použije na kontrolu a sledovanie ľudí tak, ako to robí Čína (Rachel Marsdenová)
Názor Rachel Marsdenovej (Russia Today) Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Dokážu umlčať

Zablokovanie účtov na sieti nie je pre nich žiaden problém. Svoje o tom vie aj americký exprezident Donald Trump. Podobný osud z večera na ráno môže postihnúť mnohých aktivistov či slobodné médiá.


Svojho času prišli na trh ako slobodné platformy a vydržali, lebo nebolo alternatív. A kedykoľvek môžu sprísňovať „domáce pravidlá“ a aj tak robia. YouTube napríklad od polovice roku 2019 zablokoval 25 000 účtov kvôli údajne nenávistnému obsahu. Rozhodoval podľa vlastných pravidiel. Po rozhodnutí súdov musel mnohé účty opäť odblokovať. Zapojenie súdov je však nákladný a zdĺhavý proces. Silné alternatívy k takýmto monopolom sú vzácne.



Silná pozícia na trhu ako nátlakový prostriedok

Ako rýchlo sa môže zlikvidovať neželaná konkurencia, zažila na vlastnej koži alternatíva Twitteru Parler používaná americkými konzervatívcami. Google a Apple ju jednoducho odstránili zo svojich portálov s aplikáciami.


Je minimálny záujem zlomiť silnú pozíciu technologických gigantov na trhu. Samotná Európska komisia zastáva názor, že vývoj takýchto platforiem na nákladovo výhodný, uzatvára svoj komentár Alfons Kluibenschädl.


Ako dlho môžete v USA vtipkovať a smiať sa? (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Iveta Machová