„Dcéry dôstojníkov“ odhaľujú tajomstvá alebo O tajnej armáde USA (Svjatoslav Kňazev)
13 | 06 | 2021 I Iveta Machová

Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry)


Sieť tajných vrahov a jaskyňa trollov na internete


Známy americký novinár William Arkin zverejnil v Newsweeku investigatívny článok Odvrátená strana tajnej armády ozbrojených síl. Ukazuje sa, že za posledných desať rokov vytvoril Pentagón najväčšiu tajnú silu, akú kedy svet poznal.

V rámci programu na „zníženie viditeľnosti“ pracuje asi 60 tisíc príslušníkov armády v tieni alebo pod cudzou maskou. Tajná armáda je niekoľkonásobne početnejšia ako tajné jednotky CIA. Plní úlohy amerických orgánov nielen vo vojenskej uniforme, ale aj pod maskou civilistov.

Americké krycie dokumenty zo špiónskeho akčného filmu „Agent bez minulosti“ (The Bourne Identity)


Arkin tvrdí, že materiál, ktorý publikoval, bol výsledkom starostlivého dvojročného novinárskeho vyšetrovania. Zahŕňalo otázky adresované vládnym orgánom, rozhovory a získavanie informácií z otvorených zdrojov. Podľa neho bolo vyšetrovaním identifikovaných asi 130 spoločností, ako aj desiatky málo známych a tajných vládnych organizácií spojených s tajným programom.

Podľa odhadov novinára stojí udržiavanie tajných amerických síl (od výroby falošných dokumentov až po vytvorenie špeciálnych zariadení) ročne asi 900 miliónov dolárov.

Viac ako polovica zdrojov „tajnej armády“ je venovaná na podporu činnosti amerických síl osobitných operácií. Ich zamestnancov nazýva Arkin „bojovníkmi-tieňmi“. Ide o skryté operácie, ktoré sa uskutočňujú v Pakistane, Severnej Kórei, Iráne a ďalších krajinách.

Sorry, Kyjev, strýčko Sam ti nepomôže. Skončili tak roky ukrajinskej naivity (Paul Robinson)
Názor Paula Robinsona (Russia Today) Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Druhým najväčším prvkom je vojenské spravodajstvo.

A najrýchlejšie rastú kybernetickí bojovníci a zberatelia spravodajských informácií z internetu. Arkin zdôrazňuje, že na rozdiel od všeobecného presvedčenia sa týmito aktivitami zaoberá nielen NSA. V posledných rokoch boli vo všetkých amerických špeciálnych službách vytvorené internetové jednotky.

William Arkin


Bez ohľadu na to, o aký prvok „tajnej armády“ ide, informácie o jej predstaviteľoch sú odstránené zo všetkých zdrojov. Ľudia, organizácie, vozidlá sú maskované.

Špeciálne vyškolení zamestnanci narúšajú biometrické údaje zástupcov „tajnej armády“. Od veku po rysy tváre a odtlačky prstov. Odkiaľkoľvek o nich vymazávajú informácie. To umožňuje slobodne prekročiť hranice, vykonávať pochybné (mierne povedané) akcie na území iných štátov.

Arkin ubezpečuje, že sa mu podarilo komunikovať s predstaviteľom „tajnej armády“ - zamestnancom jednej z jednotiek kontrarozviedky. Využijúc krytie vysťahovalca sa obchodník zúčastňoval misií v Afrike. Teraz pracuje v Spojených štátoch amerických a zaoberá sa odstraňovaním znakov, ktoré by mohli demaskovať jeho kolegov. Registruje pasy a vodičské preukazy pre neexistujúcich ľudí. A robí ďalšiu „papierovú prácu“, aby vytvoril nové identity.

3O rokov bez ZSSR... Rozhovor s Pavlom Lunginom
„Nie je nič horšie, než nablýskané filmy o vojne“., hovorí režisér Pavel Lungin o svojich filmoch, Európanoch a cenzúre más v rozhovore pre Komersant Čítať ďalej
12 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová


Pred vyslaním agenta do zámoria robí zmeny v databázach USCIS, aby cudzinci nemali žiadne otázky. Arkinov spolu besedujúci úzko spolupracuje s ministerstvom vnútornej bezpečnosti, ministerstvom zahraničia a orgánmi jednotlivých štátov. Miestni úradníci odovzdajú falošné preukazy tajným službám bez toho, aby to oznámili dokonca guvernérom.
Jeden falošný dokument v digitálnom svete nestačí

Ak predtým stačilo tajnému zamestnancovi jednoducho vydať falošný dokument, tak s nástupom internetu a sieťových databáz musí prísť s miestom a dátumom narodenia, e-mailom, účtami na sociálnych sieťach, “priateľmi“, ktorí sú pripravení potvrdiť jeho totožnosť. Takíto zamestnanci vytvárajú fiktívne úverové súbory, platia sa za nich dane, odvádzajú sa príspevky do fondov sociálneho poistenia.

Silikónové rukavice, ktoré simulujú ruku


Newsweek poznamenáva, že podľa amerických zákonov môžu tajné operácie vykonávať iba orgány činné v trestnom konaní a falošné biografie môžu vymýšľať iba zamestnanci Federálnej maršalskej služby v rámci ochrany svedkov. Tomu však vo Washingtone nikto nevenuje pozornosť.

Zástupcovia „tajnej armády“ pri pasovej kontrole pokojne zmenia údaje svojich kolegov na základniach, keď prechádzajú pasovou kontrolou a potom pokojne všetko vrátia späť. Vyrobia si silikónové rukavice na zmenu odtlačkov prstov a pomocou špeciálneho make-upu urobia z mladých ľudí starých ľudí.

Arkin uzatvára článok slovami jedného z  účastníkov rozhovoru o tom aké sú „výhody“ akcií „tajnej armády“ pre spoločnosť. Údajne americké tajné operácie komplikujú život teroristom a svet nie je taký transparentný, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad.

Fakty o súčasnej svetovláde. USA ako exportér kapitalizmu a moci nad svetom
V súčasnom svete dezinformácií a konšpirácií, keď sme neustále pod nátlakom menšiny ovládajúcej médiá a politikov, sa oplatí pripomenúť si slová českého aktivistu Martina Herzána z jeho knihy Totalitní světovláda (Fakta a důkazy o zákulisí světové... Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Prevzatý článok / Imrich Kovačič

Prezradenie štátneho tajomstva alebo odhalenie pravdy

V komentároch pod Arkinovym článkom niektorí napísali, že vzhľadom na dostupnosť takýchto zdrojov sa ťažkosti s hľadaním zločincov, ktorí sa nedávno nabúrali do amerického ropovodu, javia ako čudné. Iní novinárovi vyčítali, že „prezradil štátne tajomstvá“. Tretí sa poďakovali Newsweeku a autorovi za odhalenie pravdy.

„V porovnaní s tým sú Rusko a Čína iba skupina amatérov, ale Pentagón a CIA zvaľujú všetko na nich, len aby odvrátili pozornosť od amerických spravodajských služieb, “ uviedol jeden z čitateľov.

Maska imitujúca starnutie.


Americká odborná komunita o článku mlčala, aj keď bol článok uverejnený niekoľkými renomovanými západnými médiami.

Autor ani nikto iný neodpovedal na hlavnú otázku: Ako môže článok odhaliť nielen sieť tajných zabijakov, ale aj „jaskynných trollov“ - internetových robotov, ktorí píšu, že sú  "Krymčankami, dcérami dôstojníkov“ a že na Kryme „nie všetko je tak jednoznačné “?

„Dôvodom publikovania je pravdepodobne to - a  v článku je to transparentne naznačené -, že dnes tajná armáda pracuje nielen v zahraničí, ale aj v USA. Tu sa jej terčom stávajú americkí občania. Toto je senzácie chtivé vyšetrovanie. Nie je to diktované ani tak obavou o cudzincov, ktorí sú niekde v priemyselnom meradle zabíjaní americkou armádou, ako skôr strachom o život,“ naznačuje ruská novinárka Viktória Nikiforova.

Ako fungujú rôzne skupinky s veľou mocou v štáte, alebo čo je to Deep state
Ešte 28. októbra 2019 uverejnil na svojom blogu autor Gustáv Murín pojednanie o tom: "Ako funguje Deep State" Tento nadčasový text je vhodné si z času na čas pripomenúť a v aktuálnej situácii je viac než potrebný pre pochopenie často... Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Prevzatý článok

To nie je všetko

Možno áno, ale to nie je všetko. Arkin nie je ani opozičník, ani okrajový pracovník. Niekedy po prepustení zo spravodajských služieb mal konflikt s Reaganovou administratívou kvôli vydaniu príručky o jadrových zbraniach, ktorá odhalila informácie klasifikované z pohľadu Washingtonu ako tajné.

Potom bol dlhé roky profesorom na Vysokej škole letectva a kozmického letectva amerických vzdušných síl. Pracoval v mimovládnych organizáciách a médiách blízkych Demokratickej strane. Radil Pentagónu, CIA, námorným spravodajským službám a ďalším americkým vládnym agentúram.

Nemožno vylúčiť, že publikácia o tajnej armáde predstavuje meraný odtok informácií, aby sa ľudia zmierili s myšlienkou, že americké orgány majú právo porušovať akékoľvek zákony a nariadenia „v prospech všetkých“.

Šéfovia a manažéri farmakoncernov sa stali vďaka pandémii miliardármi
Deväť vedúcich predstaviteľov farmakoncernov Moderna, Biontech, ROVI a CanSino Biologics sa vďaka pandémii stali miliardármi. Spolu teraz majú 19,3 miliárd dolárov. Kurzy akcií týchto spoločností rovnako prudko rástli, píše... Čítať ďalej
13 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová