Zábojník: Mikulec je v mentálnej i odbornej nevýhode a jeho vyjadrenia nie sú na požadovanej úrovni
12 | 06 | 2021 I Petra Demková

„Skorumpovaných ľudí skutky spájajú a toto rozpliesť si vyžaduje odbornú prípravu a kľud nechať vyšetrujúce orgány pracovať. Neustále kecanie politikov pred mikrofónom ako bojujú a budú bojovať proti korupcii stráca opodstatnenie,“ skonštatoval Zábojník.



Problém „Mikulec“

Rozhovor s Jurajom Zábojníkom priniesol portál Parlamentné listy. Podľa bezpečnostného analytika a bývalého kandidáta na prezidenta SR by obvinenie Mikulca malo stáť na faktoch, ktoré mu vyčítajú. „Nech už to utorkové hlasovanie dopadne akokoľvek, dnes je už viac-menej jasné, že po prípadných nasledujúcich víťazných parlamentných voľbách opozície a ich návratu do exekutívy sa k tomu vrátia a budú to nekompromisne riešiť. Motiváciu majú silnú,“ skonštatoval.

Judita Laššáková: Raz sa určite dozvieme, ako je možné, že „stopy odtlačkov Daniela Lipšica“ sú všade
12 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová


Podľa neho však koalícia svojho ministra podrží. „Podľa toho, čo sa v posledných dňoch u nás deje a o čom média informujú, dochádza v širokej verejnosti k názoru, že táto zostava vládnej koalície už nie je schopná pokračovať v tom, čo ľuďom sľúbila. Som však presvedčený, že koaličné kluby ho vo funkcii podržia. Nemajú inú možnosť, pretože by to mohlo spustiť reťazovú reakciu a pre väčšinu poslancov je tento ich nečakaný splnený sen byť v parlamente posledným zážitkom, ktorý sa im už nikdy nezopakuje a oni to vedia. Nuž voliči rozhodli, tak nech sledujú ten seriál, ktorý zo svojich daní platia,“ povedal pre portál PL Zábojník.
Fico má vždy navrch

R. Fico prezentoval za Smer na tlačovej konferencii mnohé nové informácie zo zákulisia informácie. Tie sú podľa analytika silno zraniteľné. „Nesmieme zabudnúť na jednu dôležitú vec. Fico je skúsený politik, dobrý rétor, nehovoriac o jeho dobrom právnom vedomí. Ak chce niekto niečo jemu vyčítať, musí to mať hlavu aj pätu. Keď porovnám jeho vystúpenia s niektorými predstaviteľmi povolebného náhodného výberu či už z exekutívy alebo z parlamentu, tak je to ako v tej rozprávke s kocúrom a myšou. Do politiky musia ísť ľudia skúsení, ktorí si vedia uvedomiť, čo ich čaká a s kým budú mať dočinenia. Byť politikom je ako byť dobrým hercom. Buď máte talent, alebo nie. Môžete hrať na dedine pre malých škôlkarov, ale nie v národnom divadle,“ zhodnotil Zábojník.
Mikulec je v mentálnej aj odbornej nevýhode

Podľa Zábojníka, je Mikulec neschopný. „Mikulec je v nevýhode, ako mentálnej, tak i odbornej a verejnosť to citlivo vníma. Ak ho nepodržia tí, ktorí ho podržať majú, obetujú ho ako baránka na veľkú noc a verte, že sa s tým mnoho Judášov za  stolom z tejto veľkej rodiny veľmi rýchlo vyrovná. Je pod silným emočným tlakom. Slová na adresu Fica, ktorého nazýva chrapúňom, to len potvrdzujú,“ zhodnotil.

PRIESKUM: Vláda v zložení Hlas, SaS, PS? Až 60 percent ľudí takú koalíciu odmieta
Prieskum Actly prišiel s ďalším zaujímavým zistením. Respondentov sa pýtali, či by podporili vznik vlády pod taktovkou trojkoalície Hlas, SaS a Progresívne Slovensko. Až 60 percent ľudí by takúto ultraliberálnu vládu nechcelo. Informujú... Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Peter Sulek


Dodal, že Mikulec by mal byť nad vecou a nestrácať sebakontrolu. Od ministra vnútra sa očakávajú vyjadrenia na požadovanej úrovni. „Toto hlasovanie mu dvíha varovný prst a je teraz absolútne jedno, koľko personálnych chýb alebo nešťastných vyjadrení od svojho nástupu urobil a či sa vyjadruje isto alebo neisto, ale vygeneroval sa okolo neho akýsi obraz , v ktorom je vnímaný už tak, že je spochybňovaný a to nielen opozíciou, ale aj členmi koalície. A potom nezabudnime aj na to, že drahá nevesta v koalícii nemá problém s ďalším vydajom, pretože partnerov sa rysuje v blízkej budúcnosti pre ňu, myslím, že dosť,“ pripomenul expert na bezpečnosť.
Sme rodina je v konflikte záujmov

Zábojník vyjadrenia Krajniaka či iných členov Sme rodina hodnotí kriticky. „Tie vystúpenia niektorých predstaviteľov tejto najväčšej slovenskej rodiny sú tak čitateľné a tak pre orgány činné v trestnom konaní zaoberajúcimi sa súčasnými ťažkými kauzami otravné, že už by to naozaj mohlo aj skončiť. Boli na to už viackrát upozornení a mali by si uvedomiť, že neriadia vlek na strednom Slovensku. Tiež je to na tvrdú úvahu, či sa neprekračuje týmito ich vyhláseniami rámec únosnosti čo je povolené a čo je už za zákonom,“ skonštatoval pre portál PL Juraj Zábojník.

Podľa neho, osobne zainteresovaní členovia Sme rodina, by sa mali kontrolovať vo svojich vyjadreniach. „Ja sa nečudujem príbuzným obvineného exriaditeľa SIS, ich verejným prejavom a pocitom z toho vyplývajúcich, ale treba si uvedomiť, že tu ide o akýsi konflikt záujmov, v ktorom sa ocitli a je na mieste zdržať sa akýchkoľvek prejavov voči vyšetrujúcim orgánom a samozrejme, aj ich nadriadeného a tým je minister vnútra,“ upozornil.

Baránek: Keď začnú rozprávať Fico a Kaliňák, tak tu neostane kameň na kameni!
Súčasná vláda, ale aj jej „klon“, ktorý pôsobil pred ňou, čelí obrovskej kritike. A to prakticky zo všetkých strán. Nespokojnosť drvivej väčšiny národa je obrovská, čo konštatuje aj politický analytik Ján Baránek. Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Pčolinský hovorí verejne, že Mikulec je neschopný

Minister Mikulec sa vyjadril, že by ho zaujímalo, kto ukázal poslancovi Petrovi Pčolinskému tajné informácie zo SIS. Aj na tento fakt Zábojník reaguje. „Ak sa Mikulec v médiách vyjadril, že by ho zaujímalo, kto poskytol Pčolinskému informácie zo SIS, no tak už mali konať podriadení, kompetentné orgány a preveriť o aký rozsah ide a ako je to vôbec možné. Takýmito vyjadreniami obrovsky stráca, lebo potom to naozaj vytvára dojem, že nevie čo má robiť a že tomu nerozumie,“ myslí si Zábojník. „Samozrejme to, že Peter Pčolinský verejne hovorí, že Mikulec je neschopný a že jeho konanie nie je zasahovaním do práce polície, ale pomenovaním faktov, na to má právo. Neviem si predstaviť, že by som bol ministrom vnútra a nevedel by som, čo sa mi to vlastne deje v rezorte a kde je skutočná pravda,“ upozornil analytik.
Súboj skupín v bezpečnostných zložkách

Následne reagoval aj na dianie, ktoré pôsobí ako súboj skupín. Inšpekcia zasahuje na NAKA, generálny prokurátor ruší obvinenia... „Odpoveď na toto je jasná. Buď zlyháva polícia, alebo tajná služba, nič iné medzi tým neexistuje. Každý deň pribúda v tomto chaose mnoho neznámych, objavujú sa nové skutočnosti a zabavenie živých spisov vyšetrovateľom zo strany Inšpekčnej služby MV SR je niečo, čo tu ešte nebolo. Dozvedáme sa z posledných informácii, že sa o to zaujíma aj generálny prokurátor, čo je vítané a správne. Kto je však za to zodpovedný, je tiež jasné. Je to koalícia a tá bude niesť prípadnú zodpovednosť za túto celú mimoriadne vážnu situáciu ak prehrá voľby a zostane aj v opozícii. To sa dá očakávať. Jednoducho povedané, nezvládajú sa úlohy tam kde majú a tak, ako sa majú,“ skonštatoval Zábojník.
Úvaha na záver

„Kto trošku študuje prírodu, tak vie, že vrany tvoria doživotné páry a tak je to aj so skorumpovanými ľuďmi, ktorých skutky spájajú a toto rozpliesť si vyžaduje odbornú prípravu a kľud nechať vyšetrujúce orgány pracovať. Neustále kecanie politikov pred mikrofónom ako bojujú a budú bojovať proti korupcii stráca opodstatnenie, ako aj neustále hádzanie viny na minulú vládu. Je to už prejav slabosti a nekoncepčnosti, tárania bez cieľa a ťažko sa to už aj počúva. Sú ľuďom na smiech a stále hovorím, že nie je tu na Slovensku umenie dostať sa do parlamentu, ale opäť sa tam vrátiť. ...Až teraz si uvedomujem, aké je náročné pracovať v médiách, pretože oslovovať niekoho pán minister, hm, nie som si istý, či by som to dokázal, keď vidím, že kto všetko a ako ľahko sa ním môže stať,“ ukončil rozhovor pre Parlamentné listy Zábojník svojou úvahou.

Fico: Mikulec mal skartovať dokument týkajúci nezákonného nakladania s financiami
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) mal v roku 2012 skartovať dokument týkajúci sa nezákonného nakladania s financiami vojenského spravodajstva. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Smer-SD Robert Fico. Jediným motívom na... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | tasr