Európsky parlament chce zažalovať Európsku komisiu! Nejde o hoax a ani o vtip
12 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Veľa poslancov Európskeho parlamentu je nahnevaných, pretože v Európskej únii sa nepresadil nový nástroj na ochranu právneho štátu. Preto sa chcú obrátiť na Európsky súdny dvor, píše focus.de.


Hnev mnohých europoslancov je tento týždeň skutočne veľký. Aj keď sa inštitúcie únie ešte vlani dohodli na mechanizme, ktorý má zlepšiť ochranu právneho štátu v Európskej únii  v porovnaní s predchádzajúcimi nástrojmi, nakoniec z toho nič nie je.


Z tohto dôvodu sa Európsky parlament rozhodol zažalovať Európsku komisiu. Za žalobu zahlasovalo 506 zo 705 poslancov z 27 krajín EÚ.


Mainstream zase dostal od prieskumu na frak: Väčšina občanov EÚ nepovažuje Rusko za nepriateľa
10 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Resumé: Exekutíva EÚ je nečinná

Európska komisia sa považuje za „strážcu“ zmlúv EÚ a je zodpovedná za ich dodržiavanie a uplatňovanie európskeho práva. Pokiaľ ide o stav právneho štátu vo vnútri Európskej únie, väčšina poslancov Európskeho parlamentu obviňuje komisiu z neplnenia si svojich úloh. A vystavili jej takýto účet: Exekutíva EÚ je nečinná, ak sa má zakročiť proti štátom únie, ktoré opakovane porušujú zásady právneho štátu. Ide pritom najmä o Poľsko a Maďarsko.



„Príliš dlho sme sa len prizerali, ako sa nám rozkladá právny štát“

„Nadišiel čas, aby si začala plniť to, čo má. Príliš dlho sme sa v Európe len prizerali, ako sa nám rozkladá právny štát,“ vyhlásil na adresu komisie nemecký europoslanec Moritz Körner. Európsky parlament takúto hru hrať nebude. Körnerova liberálna frakcia Renew Europe (Obnovme Európu) sa dohodla s ďalšími štyrmi skupinami, že budú hlasovať za žalobu.


Podľa Körnerovej maďarskej kolegyne z Renew Europe - Katalin Csehovej  má EÚ „nulovú šancu“ ochrániť svoj rozpočet, ak Európska komisia  nezačne okamžite s uplatňovaním mechanizmu právneho štátu.


Ceshová pripomína klauzulu o právnom štáte, ktorá mala v skutočnosti platiť už od 1. januára 2021. Nový nástroj umožňuje, aby sa po prvýkrát v histórii EÚ mohli odňať financie z únie tým štátom, ktoré porušujú princípy právneho štátu.


Maďarskí futbalisti nepokľakli. My kľačíme len pred Bohom, vlasťou a ženou, povedal Orbán
11 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Týka sa to najmä Poľska a Maďarska, proti ktorým sa už vedie konanie. Uviazlo však v slepej uličke. Podobne ako veľa jej kolegov v europarlamente sa Csehová obáva, že štáty únie budú zneužívať peniaze z rozpočtu EÚ, ak nástroj právneho štátu zostane bezzubý.



Žaloba je posledné východisko

Mnohých europoslancov hnevá argumentácia niektorých kolegov: „Musíme ešte počkať.“ „Potrebujeme viac času.“ „Treba viac informácií.“ Holandská europoslankyňa Tineke Striková však tvrdí, že každým ďalším dňom sú stále viac nahlodávané demokracia a právny štát.


Európska komisia chce počkať na rozhodnutie Európskeho súdneho dvora v prípade konaní proti Poľsku a Maďarsku.


Žalobou chcú europoslanci vyvíjať tlak na Európsku komisiu a jej predsedníčku Ursulu von der Leyenovú. No pravdepodobne potrvá ešte zopár mesiacov, kým sa Európsky súdny dvor začne prípadom vôbec zaoberať, uzatvára focus.de.


Zničujúce svedectvo o agentúre Frontex. Prišlo vytriezvenie a spŕška kritiky
Môže agentúra EÚ na ochranu hraníc Frontex zabrániť ďalšiemu veľkému nekontrolovanému prílevu utečencov? Odborný posudok prináša zdrvujúce vytriezvenie, píše focus.de. Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová