Belousovová rázne vystúpila proti kľačaniu pred zápasmi: My nemusíme pred nikým kľačať!
12 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Najmä priaznivci futbalu isto zaregistrovali, že sa začal európsky futbalový šampionát, na ktorom hrá aj Slovensko. Mnohí fanúšikovia si všimli ešte jednu vec.  Hráči niektorých výberov si plánujú pred zápasom kľaknúť. Anna Belousovová to odsudzuje.


Pokľaknutie je symbolom odporu proti rasizmu, ktoré sa začalo hojne presadzovať po smrti Afroameričana Georgea Floyda. Anna Belousovová však v statuse tvrdí, že my nemáme dôvod kľačať. Navyše politika do športu nepatrí. Rovnaké zmýšľanie má aj UEFA, ktorá zakazuje politické či náboženské prejavy počas zápasov. Je teda zvláštne, že podľa jej najnovšieho postoja umožní symbolické pokľaknutie na protest proti rasizmu.
Kľačanie ani bozkávanie topánok neodčiní krivdy minulosti

Podľa Belousovovej už dávno neplatí, že politika do športu nepatrí. Práve naopak. Vrcholový šport je politikou priam prešpikovaný. „Nedávno sme to videli na majstrovstvách sveta v hokeji, keď Rusom zakázali hrať hymnu a používať štátne symboly. Pre športovcov, ktorých reprezentácia vlasti je jednou z hlavných motivácii, je to obrovské poníženie,“ píše Belousovová.

Dodáva, že teraz sa rozmohlo pokľaknutie, ako symbol podpory hnutia Black Lives Matter- Na čiernych životoch záleží. „Za mňa chcem povedať: Nech kľačia tí, ktorí chcú a majú dôvod odprosovať. Teda tí občania krajín, ktorých blahobyt je založený na ich koloniálnej minulosti, ktorí majú za čo v mene svojich predkov odprosovať černochov,“ vyjadruje jasný postoj šéfka strany Národ a Spravodlivosť.

Maďarskí futbalisti nepokľakli. My kľačíme len pred Bohom, vlasťou a ženou, povedal Orbán
11 | 06 | 2021 | Peter Sulek


„Nech kľačia tí, ktorých krajiny sa aj v súčasnosti podieľajú na drancovaní krajín Afriky a zbedačovaní jej obyvateľov. Nech kľačia tí, ktorých krajiny ešte v šesťdesiatych rokoch minulého storočia považovali rasizmus za normálny a černochom upierali základné ľudské práva! My Slováci sme nikdy medzi tieto národy a štáty nepatrili. Preto my sa nemáme za čo ospravedlňovať. Nemusíme pred nikým kľačať ani doslovne, ani symbolicky,“ konštatuje viac ako veľavravne Belousovová.



Na adresu tých, čo si myslia, že kľačanie, či bozkávanie topánok odčiní krivdy minulosti sa Belousovovej ešte žiada povedať:

„Neodčiní, ak po tých gestách nebudú nasledovať činy. Ak svoje pokánie myslia úprimne, mali by prestať drancovať cudzie krajiny. A nielen Afriku. Založiť svoje bohatstvo a blahobyt na lúpení a zbedačovaní druhých a potom robiť prázdne gestá, je amorálne. O to viac, že tie gestá by nemal robiť prostý ľud, ale úplne niekto iný.“

Belousovová: "To, čo teraz predvádza tzv. "vyspelý západ" je už totálne pokrytectvo!"
"Vážení západní demokrati! Svoje hriechy koloniálnej minulosti spojené s otroctvom a drancovaním neodčiníte tým, že budete do rolí historických postáv belochov obsadzovať vo filmoch černochov. Ani tým, že budete pri rôznych príležitostiach kľačať... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová