Alarmujúca nedôvera: Väčšina obyvateľov Európy považuje EÚ za neúspešný projekt
12 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Podľa prieskumu väčšina obyvateľov Európy považuje EÚ za neúspešný projekt. Člen NATO – Turecko je medzi Európanmi výrazne neobľúbenejšie než Čína či Rusko. Pod rastúcu nedôveru sa podpísalo nezvládnutie aktuálneho krízového scenára, píše wochenblick.at.


O zlyhaní EÚ je presvedčených 51 percent Rakúšanov. Vo Francúzsku je to dokonca 62 percent a v Taliansku 57 percent. Nesympatie voči Turecku je mimoriadne vysoké najmä v Rakúsku – až 60 percent.



Koronakríza - hlavný vinník novej krízy dôvery

Veľké prehováranie a presviedčanie podporené rozsiahlou  kampaňou – to všetko bolo potrebné na to, aby sa 12. júna 1994 Rakúšania so 66,58 percentami vyslovili za vstup krajiny do Európskej únie. Medzičasom sa situácia radikálne zmenila:  Až 51 percent obyvateľov Rakúska je presvedčených, že projekt Európskej únie stroskotal.


PRIESKUM: Vláda v zložení Hlas, SaS, PS? Až 60 percent ľudí takú koalíciu odmieta
Prieskum Actly prišiel s ďalším zaujímavým zistením. Respondentov sa pýtali, či by podporili vznik vlády pod taktovkou trojkoalície Hlas, SaS a Progresívne Slovensko. Až 60 percent ľudí by takúto ultraliberálnu vládu nechcelo. Informujú... Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Peter Sulek

A čo sa pod to podpísalo? V Rakúsku to paradoxne neboli ani nesplnené sľuby, ani slabý hospodársky rast či klesajúca cenová hladina.


Podľa prieskumu, ktorý si objednal think tank Európska rada pre zahraničné vzťahy (ECFR), je hlavným vinníkom novej krízy dôvery koronakríza. Reprezentatívny prieskum v Rakúsku uskutočnil inštitút Dynata na  vzorke 1 027 ľudí.



Podľa väčšiny obyvateľov Európy projekt EÚ zlyhal

V porovnaní s inými  krajinami EÚ však mieru odmietania únie zo strany Rakúšanov možno označiť za ešte optimistickú. Inde totiž podstatne širšia väčšina považuje európsky projekt za neúspešný. Vo Francúzsku je to 62 percent, v Taliansku 57 percent, Španielsku 52 percent a dokonca aj v Nemecku 55 percent. Práve v Nemecku sa tento údaj zvýšil iba za minulý rok až o 11 percent.


Rovnako len 12 percent Nemcov je presvedčených, že EÚ môže účinne podporovať zotavovanie krajín z koronakrízy. Až 59 percent si myslí, že Nemecko sa musí spoliehať len samé na seba.


Mainstream zase dostal od prieskumu na frak: Väčšina občanov EÚ nepovažuje Rusko za nepriateľa
10 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Podobná situácia je aj pri pomoci zo zahraničia: 4,5 percenta ľudí dôveruje viac Rusku a Číne než USA.



Odmietnutie Turecka a Ruska ako partnerov

Vo všetkých skúmaných krajinách – v Rakúsku, Bulharsku, Dánsku, Francúzsku, Nemecku, Maďarsku, Taliansku, Holandsku, Poľsku, Portugalsku, Španielsku a Švédsku - je celkovo nízka dôvera aj k USA. Turecko sa navyše považované za väčšieho súpera než Čína a Rusko.


Najmä v Rakúsku bolo odmietnutie Turecka mimoriadne vysoké, a to až na úrovni 60 percent. Celkovo iba 25 percent opýtaných v celej Európe vníma Turecko ako nevyhnutného partnera a iba štyri percentá ho považujú za spojenca. Rusko považuje za nevyhnutného partnera alebo dokonca spojenca 53 percent Rakúšanov, dodáva wochenblick.at.


3O rokov bez ZSSR... Rozhovor s Pavlom Lunginom
„Nie je nič horšie, než nablýskané filmy o vojne“., hovorí režisér Pavel Lungin o svojich filmoch, Európanoch a cenzúre más v rozhovore pre Komersant Čítať ďalej
12 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová